Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07 /10:12

S.Skvernelis išeina: jo buriamoje Seimo frakcijoje – A.Butkevičius, R.Baškienė, V.Bakas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Sauliaus Skvernelio skyrybos įvyko: antradienį M.Mažvydo bibliotekoje pristatoma nauja Seimo frakcija. Frakcija vadinsis „Demokratų frakcija vardan Lietuvos“. Anot S.Skvernelio, politikai tokį sprendimą yra priversti priimti.

Frakcijai priklausys 13 Seimo narių, „valstiečių“ frakciją palieka 10 parlamentarų.

Kai ji įsikurs, parlamente neliks Mišrios Seimo narių grupės.

Su S.Skverneliu spaudos konferencijoje pasirodė „valstiečių“ frakcijai vis dar – bet jau nebeilgai – priklausantys Tomas Tomilinas, Rima Baškienė, Algirdas Stončaitis, Linas Kukuraitis, Laima Nagienė, Laima Mogenienė, Zenonas Streikus, Rūta Miliūtė, frakciją jau anksčiau palikti pažadėjęs Lukas Savickas.

Taip pat prie šios frakcijos jungiasi Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantys Vytautas Bakas, Domas Griškevičius, su Lietuvos žaliųjų partiją į Seimą patekęs nepartinis ekspremjeras Algirdas Butkevičius.

Spaudos konferencijoje pasirodė ir „valstietis“ Robertas Šarknickas, tačiau jis ją tik stebėjo iš žurnalistams skirtos vietos.

Apie frakcijos įkūrimą paskelbė eksministras Linas Kukuraitis.

„Taip, iš tiesų nauja frakcija yra kuriama“, – teigė jis.

Frakcija vadinsis „Demokratų frakcija vardan Lietuvos“.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija

Anot L.Kukuraičio, frakcija bus registruota vos prasidėjus rudens sesijai – ji prasideda penktadienį.

„Šiandien kas vyksta Lietuvoje – matome supriešintą, suskaldytą valstybę. Tokia situacija, deja, naudinga nemažai daliai politikų, tiek esančių pozicijoje, tiek ir opozicijoje. Per konfliktą stiprinamos pozicijos, renkami politiniai dividendai. Tiek aš, tiek kolegos nusprendėme, kad nesinori dalyvauti skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Jis žadėjo, kad frakcija bus „konstruktyvioje opozicijoje“. Politikas pabrėžė, kad tai nėra „atskilimas ar koks dirbtinis politinis darinys“.

„Stengsimės girdėti kiekvieną žmogų – gerbti jį“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Parlamentaras pridūrė, kad su kolegomis telkiasi darbui dėl Lietuvos.

Jo teigimu, frakcijos seniūnas iš anksto esą nėra žinomas, jis bus renkamas frakcijos posėdyje. Anot jo, priimtas sprendimas kas sesiją rotuoti frakcijos seniūną.

Apie partiją – tyla

„Kas bus toliau – šiandien gerokai anksti kalbėti“, – paklaustas, ar planuose yra kurti naują partiją, kalbėjo S.Skvernelis.

Jis teigė nemanantis, kad nauja frakcija turėtų pulti į kažkurios jau dabar veikiančios partijos glėbį.

Mes esame priversti tokį sprendimą priimti.

Kalbėdamas apie traukimąsi, S.Skvernelis leido suprasti esą politikai neturėjo kitos išeities kaip tik išeiti.

„Mes esame priversti tokį sprendimą priimti, neskaičiuosime, kas prisidėjo daugiausiai prie 2016 ir 2020 metų Seimo rinkimų sėkmės“, – kalbėjo jis, paklaustas, ką atsakytų Ramūnui Karbauskiui, kuris anksčiau yra sakęs, jog tie, kurie išeis, turėtų atsisakyti Seimo nario mandato.

Paklaustas, ar R.Karbauskis nebandė atkalbėti, S.Skvernelis sakė, kad tai, kas buvo, yra praeitis, o nauja frakcija žiūri į priekį.

Jis teigė gerbiantis frakcijos narius ir LVŽS vadovą, taip pat S.Skvernelis teigė besiviliantis, jog ateityje pavyks kalbėtis su buvusiais kolegomis.

Į klausimą, kaip frakcija balsuos dėl Partnerystės įstatymo, S.Skvernelis konkretaus atsakymo nepateikė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija

A.Butkevičius sakė, kad sutapo jo, kitų Mišrioje Seimo narių grupėje dirbančių parlamentarų požiūriai.

„Išskirtinai stipri komanda, turinti didelę darbo patirtį tiek Vyriausybėje, tiek Seimo vadovybėje (...) Džiaugiuosi, kad frakcijoje net keturios moterys, turime labai perspektyvaus jaunimo“, – kodėl nusprendė jungtis, kalbėjo A.Butkevičius.

Jis pabrėžė, kad labai svarbu tai, jog šioje frakcijoje bus gerbiami kiekvieno vertybiniai įsitikinimai.

R.Baškienė išstos iš LŽVS

R.Baškienė sakė norinti padėkoti bendražygiams, su kuriais 25 metus kūrė LVŽS.

Tačiau pastarieji metai esą privertė priimti tokius sprendimus – ji paskelbė išstosianti iš „valstiečių“, tą esą padarys ir Z.Streikus ir L.Mogenienė.

„Darbai yra svarbiausia. Džiaugiuosi, kad susirinko kolegos, kuriems svarbu politikų elgesio kodeksas – pagarba žmogui ir valstybei, nešališkumas. Žvelgiame į ateitį, o ne į praeities klaidų ieškojimą“, – kalbėjo ji.

Anot R.Baškienės, reikia susikalbėjimo ir kompromisų paieškos.

Kryptis – centro kairės

Kaip rašo BNS, naujoji frakcija save įvardija kaip centro kairės krypties, esminiais nurodo socialinės nelygybės, skurdo mažinimo klausimus.

„Praėjusi Vyriausybė kūrė progresyvią proveržio Lietuvą ir esame komanda, kuri gali ir nori tai tęsti. Ypatingą dėmesį skirsime socialinės nelygybės mažinimo, valstybės valdymo, ekonomikos visiems ir žaliojo kurso klausimams“, – apie naujos frakcijos programą sakė buvusio premjero S. Skvernelio komandoje dirbęs L.Savickas.

„Mūsų komandą sudaro žmonės, kurie savo žiniomis ir darbais praėjusios kadencijos metu kūrė esminį proveržį Lietuvos socialinėje politikoje, ženkliai prisidėjo, kad būtų įvesti ir nuosekliai didinti „vaiko pinigai“, kad būtų sumažinti skurdas ir nelygybė. (...) Ekonomika visiems – tai ekonomika, kuri vystosi ne tik Vilniuje, bet ir visuose miestuose“, – kalbėjo buvęs premjero patarėjas.

Kalbos sklandė seniai

Kalbos apie S.Skvernelio išėjimą iš Seimo LVŽS frakcijos sklandė jau kuris laikas.

Jas dar labiau pakurstė vieši „valstiečių“ pirmininko Ramūno Karbauskio ir LVŽS frakcijos nario, šiai partijai nepriklausančio S.Skvernelio pasikandžiojimai.

15min kalbinti politologai teigė, kad po S.Skvernelio išėjimo „valstiečiai“ susilpnės, bet nežlugs – greičiau išsigrynins.

VIDEO: S.Skvernelio buriamoje naujoje Seimo frakcijoje – A.Butkevičius, R.Baškienė, V.Bakas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius