-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 05 19 /12:00

J.Narkevičius sako turintis įrodymus, kad už renovaciją mokėjo tėvai, žinantis, kas jį šmeižia

Premjeras Saulius Skvernelis dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus ateities pareigose teigia spręsiantis tada, kai sulauks teisėsaugos institucijų sprendimų. Pats ministras sako turintis įrodymus, jog už namo Trakuose renovavimo darbus buvo atsiskaityta, tai esą padarė tėvai. Jis ir toliau neigia, kad įmonė „Sodžiaus būstas“ jo namą įrenginėjo už pergales konkursuose.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš ketvirtadienį sakiau, kad tai yra organizuoto šmeižto kampanijos tąsa, ir laikausi tos nuomonės. Maža to, kad aš laikausi tos nuomonės, aš esu tuo dar labiau įsitikinęs. Aš jau penktadienį buvau jus informavęs, kad pateikiau skundą prokuratūrai dėl viešo šmeižimo. Šis skundas, mano žiniomis, jau pasiekė prokuratūrą [...]. Atidaviau tą temą teisėtvarkai, tegul aiškina“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo J.Narkevičius.

Jį šmeižiantys asmenys, pasak ministro, turės atsakyti.

Gerbiamieji Lietuvos valdytojai, aš jūsų nebijau ir jūs manęs neišgąsdinsit.

„Maža to, aš žinau, kas organizuoja šmeižto kompaniją, žinau dėl ko organizuoja šitą šmeižto kompaniją ir noriu jiems pasakyti, kad gerbiamieji Lietuvos valdytojai, aš jūsų nebijau ir jūs manęs neišgąsdinsit. Aš toliau darysiu tai, ką skaitau teisinga daryti ir tiek“, – kalbėjo J.Narkevičius.

Perklaustas, kas jį šmeižia, ministras nepatikslino, tačiau tai siejo su viešųjų pirkimų auditu „Lietuvos geležinkeliuose“.

„Kam buvo naudinga stabdyti visokiais būdais viešųjų pirkimų auditą [Lietuvos] geležinkeliuose, kur akivaizdžiai matosi, kad pirkimų kaina beveik 100 mln. didesnė negu buvo numatyta“, – kalbėjo ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Anksčiau „Sodžiaus būsto“ buvęs savininkas Aleksandras Ribnikovas prisipažino, kad J.Narkevičius yra jo dukros krikštatėvis. Šio fakto susisiekimo ministras esą niekada neneigė.

„Aš nebuvau šito užmiršęs, niekur nekalbėjau, kad nepažįstu. Jeigu jūs pacituotumėte klausimą, tai aš atsakiau, kad aš esu viešas asmuo, pažįstu daug asmenų, tačiau nesu įsitikinęs, kad kiti, ne vieši, asmenys nori, kad aš apie juos kalbėčiau. Kai buvau paklaustas dėl jo pavardės, pasakiau, kad pažįstu, bet keista, kad LRT Tyrimų [skyriaus] lyg tai solidi spaudoje žurnalistė šito nepatalpino, taip pat kaip ir kitų dalykų“, – dėstė jis, bet pažymėjo, kad su A.Ribnikovu dabar nebendrauja.

J.Narkevičius gynėsi, kad jei ir buvo rekonstruotas, tai tėvų namas, nors jis gyveno kartu.

„Mano namas nebuvo renovuotas, nes jis man pradėjo priklausyti nuo 2016–2018 metų jau vien tiktai man. Tėvai, kartu ir man gyvenant, renovavo šitą namą 2008–2010 metais, tai yra tiesa, bet vėlgi pakartosiu, tai buvo tėvų nuosavybė, kurie mirė – 2013 metais mama, 2015 metais tėvas“, – pasakojo ministras.

J.Narkevičius tikino, jog už renovaciją mokėjo tėvai, jis esą prisidėjo tiek, kiek galėjo. Ministras taip pat teigė turintis įrodymus, jog už namo renovavimo darbus buvo sumokėta „nemaža suma“.

„Taip, aš turiu pagrindą įrodymo, kad už renovavimo darbus buvo atsiskaityta“, – sakė jis ir teigė šią informaciją perduodantis teisėsaugai.

Kokia ta suma, ministras nenurodė.

„Aš įgaliojau savo advokatą, kuris atsakinės į visus tokio pobūdžio klausimus, žinodamas, kad tai negali pakenkti tyrimui“, – sakė politikas.

J.Narkevičius aiškino „neužsiiminėjęs jokiais viešaisiais pirkimais“, tikino nebuvęs kokios nors viešųjų pirkimų komisijos nariu ar įstaigos, kuri organizavo pirkimus, vadovu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras S.Skvernelis sprendimus dėl J.Narkevičiaus ateities teigė priimsiantis, kai situaciją išsiaiškins teisėsauga. Ministrą jis ragino uoliai atsakinėti į kylančius klausimus.

„Noriu greitų ir ryžtingų teisėsaugos sprendimų, nes dabar suprantame, kad yra pradėtas tyrimas, pasirodo, Specialiųjų tyrimų tarnybos. Ir reikia čia labai aiškaus, greito sprendimo.

Lygiai tą patį galiu pasakyti dėl ministro. Visi atsakymai, kuriuos kelia visuomenė, turi būti labai aiškiai pasakyti, jeigu reikia, juos pakartoti. Ministro, kiek žinau, yra kreipimasis į prokuratūrą dėl šmeižto, tai irgi pasakymas, kad tai netiesa, bet tą ministras turi kartoti nuolatos ir atsakyti į kitus klausimus, kurie kyla.

Bet šiandien mes turim teisinį procesą, ikiteisminį tyrimą ir tik teisėsauga gali pasakyti labai aiškiai ir norisi, kad kuo greičiau, ir greitai [būtų] padaryti sprendimai. Kai bus teisėsaugos sprendimai, nedelsiant bus Vyriausybės arba mano sprendimai“, – Seime žurnalistams antradienį komentavo S.Skvernelis.

Jis tikino ministrui J.Narkevičiui uždavęs visus klausimus, kurie jam kyla. „Ir turiu atsakymus, turiu paneigimus. Tai yra, visa tai, kas paskleista, neatitinka tikrovės. Patikrinti pats tokių galimybių neturiu. Galimybė dabar yra teisėsauga, teisėsauga pasitikiu“, – kalbėjo S.Skvernelis ir pridūrė neturintis pagrindo nepasitikėti J.Narkevičiumi.

J.Narkevičiaus atsakymai, pasak valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio, visiškai tenkina ir jį.

„Žmogus neigia kaltinimus, kreipėsi į prokuratūrą dėl šmeižto, – kalbėjo parlamentaras. – Kiek pažįstu šitą žmogų ir kiek suprantu situaciją, jis buvo jau keletą sykių neteisingai šmeižiamas. Matyt, dabar turime tęsinį.“

Jis buvo jau keletą sykių neteisingai šmeižiamas.

Opozicija, pasak jos lyderio konservatoriaus Gabrieliaus Landsbergio, renka parašus ir žada kviestis J.Narkevičių į Seimo tribūną, kad šis joje atsakytų į klausimus dėl jo namo rekonstrukcijos mainais į „Sodžiaus būsto“ pergales konkursuose. Tiesa, jis siūlė neturėti daug vilčių, kad ministras sutiks atsakinėti iš tribūnos.

LRT praėjusią savaitę pranešė, kad 2007–2008 metais aukštas pareigas Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje ėjęs J.Narkevičius ir Trakų rajono savivaldybėje dirbusi jo sutuoktinė Irena Narkevič galėjo daryti įtaką statybų bendrovei „Sodžiaus būstas“ laimint Vilniaus ir Trakų darželių bei mokyklų remonto konkursus, o 10 proc. laimėtų sumų turėjo būti skiriama politiko namo Trakuose rekonstrukcijai.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, „Sodžiaus būstas“ 2008–2012 metais laimėjo mažiausiai dešimt projektų Vilniaus mieste ir mažiausiai penkis – Trakų rajone. Bendra atliktų darbų vertė – daugiau kaip milijonas eurų (4 mln. 435 tūkst. litų).

Buvęs dabar jau bankrutavusios bendrovės „Sodžiaus būstas“ savininkas liudijo, kad jis rekonstravo ministro namą mainais už laimėtus darželių ir mokyklų renovacijos viešuosius konkursus.

Verslininkas Aleksandras Ribnikovas portalui 15min.lt teigė, kad dukros krikštatėvis J.Narkevičius jam pasiūlė tokią schemą, žadėdamas pinigus vėliau grąžinti, tačiau grąžino tik 8 tūkst. litų ir liko skolingas apie 400 tūkst. litų (116 tūkst. eurų).

Buvęs „Sodžiaus būsto“ savininkas sakė informaciją pateikęs Generalinei prokuratūrai. Specialiųjų tyrimų tarnyba yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą, tačiau kol kas įtarimai niekam nepateikti. 15min žiniomis, verslininkui tyrime suteiktas specialaus liudytojo statusas.

J.Narkevičius sandorius su „Sodžiaus būsto“ vadovu neigia. Jis sako, kad namas rekonstrukcijos metu priklausė jo tėvams, o paviešintą informaciją vadina šmeižtu.

Ministras praėjusią savaitę pranešė, kad dėl šmeižto kreipėsi į teisėsaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius