-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 12

S.Skvernelis kovoje su koronavirusu nuo rugsėjo žada naujovių, bet ne draudimų

Ne žmonių kiekis renginiuose lemia epidemiologinę grėsmę, sako premjeras Saulius Skvernelis po to, kai trečiadienį Vyriausybė nutarė uždarose erdvėse renginiuose leisti dalyvauti šimtu daugiau žmonių, nei buvo leidžiama iki šiol. Nors Lietuvoje koronaviruso atvejų daugėja, premjero teigimu, naujų draudimų artimiausiu metu nebus imamasi.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kol kas griežtinimų didesnių tikrai šiom dienom nebus. Žiūrint į ateitį, vertinant situaciją epidemiologinę, mes jau matome, kad augimas yra nuoseklus, jis nėra kritinis, tai pradėsime eiti prie didesnių saugos priemonių naudojimo. Pagrindinis dalykas yra visgi žmonių sąmoningumas.

Deja, vasara duoda savo, galime pasižiūrėti, kas vyksta paplūdimiuose, masinius renginius, savivaldybių organizuojamas įvairiausias šventes. Gaila, kad mes bent vienus metus ar pusmetį negalime apsieiti be tokių renginių“, – teigė premjeras.

Pasak jo, korekcijų, artėjant rugsėjui, visgi bus. Tačiau jos bus susijusios su saugumo užtikrinimu, žada premjeras. Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas planas jau buvo pristatytas Vyriausybės COVID-19 komitetui, tačiau, pasak S.Skvernelio, kol kas dėl jo nesutarta.

„Mes jau pirmadienį svarstėme rodiklius, kuriems esant savivaldybėse atsirastų tam tikri ribojimai, bet yra tikrai pakankamai daug diskusijų, nes tie skaičiai, kurie yra šalies mastu nustatyti, yra vienokie. Jei mes taikytume skaičius tuos pačius savivaldybės teritorijose, tai būtų absoliučiais skaičiais labai nedideli atvejai, kai reikėtų įvedinėti ūkinės veiklos, komercinės ar viešo gyvenimo ribojimus.

Dėl to kol kas tokių sprendimų dar nesame priėmę. Matyt, tai bus kitos savaitės sprendimai. Kriterijus mes turėsime. Jie bus neprivalomi. Vyriausybei bus signalas, kad reikia ir galima imtis papildomų ribojimų, saugos priemonių, lokalinio karantino galbūt, ir tokie atvejai yra. Tam tikrų ribojimų, susijusių su masiniais renginiais, su viešo maitinimo įstaigomis ir visa kita.

Kol kas diskusija kabinete vyksta, tie kriterijai tikrai bus patvirtinti ir turėsime rekomendacijas ir privalomumą. Sakykime, dėl nuotolinio darbo, jeigu savivaldybėje bus pasiektas tam tikras epidemiologinis rodiklis, tai gali būti, kad bus siūloma riboti maitinimo įstaigų veiklos darbo laiką, rekomenduoti suteikti galimybę dirbti nuotoliniu būdu“, – parengtą, bet dar nepriimtą planą trečiadienį pristatė S.Skvernelis.

Pasak jo, kol kas planui prašoma specialistų vertinimo, kad nebūtų perlenkta lazda.

S.Skvernelis tikisi, kad kitą savaitę planas bus pakoreguotas ir priimtas.

Kol kas, anot jo, nesutariama dėl matematinių kriterijų, nes esą, pagal projektą, Kaune ribojimai būtų įvedami esant vos 4 koronaviruso atvejams.

„Čia tikrai skaičius ne toks, koks šiandien realus“, – sakė jis.

Vyriausybės posėdyje premjeras tvirtino, kad rugsėjo 1-ąją Lietuvos moksleiviai mokslo metus tikrai galės pradėti nenuotoliniu būdu.

Taip pat jau nuo pirmadienio renginiuose uždarose erdvėse leidžiama dalyvauti 600, o ne 500 žmonių. Atlaisvintos galimybės į Lietuvą atvykti daugiau užsieniečių – nukentėjusių baltarusių, sporto medicinos specialistų, investuotojų ir studentų.

Plačiau apie Vyriausybės trečiadienį priimtus sprendimus dėl koronaviruso pandemijos valdymo skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius