-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 15

S.Skvernelis per M.Jovaišos įmonę domėjosi svetaine Sauliusskvernelis.lt, bet jos savininko 12 eurų neima

Prezidentu siekiantis tapti premjeras Saulius Skvernelis, gavęs 70 tūkst. eurų jį remiančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos auką, nepriėmė šiek daugiau nei 10 eurų siekiančios paramos iš svetainę Sauliusskvernelis.lt sukūrusio informacinių technologijų specialisto Artūro Paleičiko. Jis pats šio įvykio sako nesureikšminantis. Tiesa, anot A.Paleičiko, minėtu domenu domėjosi verslininko Mariaus Jovaišos, prisidedančio prie S.Skvernelio rinkimų kampanijos, vadovaujama įmonė.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai, kodėl nepriėmė A.Paleičiko aukos, S.Skvernelis ketvirtadienį pasakojo 15min studijoje.

„Jūs tiesiog pažiūrėkite, įsiveskite į paieškos sistemą ir, matyt, gausite atsakymą, dėl ko tokia auka nebuvo priimta [...]. Dėl tokio elgesio ir viešų pasisakymų mano atžvilgiu. Jeigu žmogus taip elgiasi, tai galbūt jis nenuoširdžiai aukoja. Kam jam išlaidauti. Aš manau, kad ta parama, kuri teikiama, turėtų būti nuoširdus noras paremti kandidatą, o ne kitokiais tikslais arba darytis sau reklamą ir tiek“, – dėstė pretendentas į kandidatus prezidento rinkimuose S.Skvernelis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Klausiamas, ar dabar tikrins kiekvieną aukojusįjį, politikas tikino, kad ne kiekvieną, bet esą A.Paleičikas šį kartą darė reklaminę kampaniją, tad patikrinti jo palaikymo nuoširdumą, anot S.Skvernelio, buvo labai lengva.

Informacinių technologijų specialistas A.Paleičikas yra sukūręs dirbtinio intelekto pagrindu veikiančią sistemą, kurioje galima netiesiogiai „pabendrauti“ su premjeru. Sistemoje naudojamos jo viešoje erdvėje išsakytos frazės bei „Vikipedija“.

Apie tai, kaip kilo mintis tokią pramogą pasiūlyti interneto vartotojams, kaip veikia sistema, galite skaityti čia.

A.Paleičikas: TOP 3 kandidatų sąrašas aukoms yra tinkamas

15min kalbintas A.Paleičikas teigė nesureikšminantis to, kad jo auka nebuvo priimta, bet tikino, kad situacija tapo negraži, esą šiek tiek supyko dėl S.Skvernelio retorikos.

„Grąžinimas įvyko be priežasties. Po to paklausiau Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), dėl ko įvyko grąžinimas, kuriam nėra priežasties, VRK iki šiol nieko neatsakė“, – dėstė jis, vėliau pridūrė, kad palaiko dalį S.Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės darbų.

A.Paleičikas premjero prezidentinei rinkimų kampanijai bandė aukoti keturis kartus. Pirmą kartą A.Paleičikas vasarį pervedė 13,23 eurų – kovo 4 d. pinigai buvo grąžinti. Tuomet jis per tris kartus bandė paaukoti tą pačią sumą – šie vėl buvo grąžinti. Kovo 4 dieną A.Paleičikas pervedė 12 eurų – maksimalią sumą, kuria galima paremti kandidatus nedeklaruojant pajamų – tačiau po 3 dienų ir ši suma grįžo atgal į programuotojo sąskaitą.

Jei 12 eurų auka būtų priimta, A.Paleičiko pavardė nebūtų atsiradusi S.Skvernelio finansinių rėmėjų sąraše. Jame skelbiami tik daugiau nei 12 eurų aukojantys asmenys.

Anot A.Paleičiko, tai, kad jo auka nebuvo priimta, nelems jo sprendimo balsuojant prezidento rinkimuose.

Jis sakė norėjęs paaukoti visiems populiariausiems pretendentams į prezidentus – S.Skverneliui, Seimo narei Ingridai Šimonytei ir ekonomistui Gitanui Nausėdai.

„Paaukojau ir G.Nausėdai, ir I.Šimonytei, galvoju, kad TOP 3 kandidatų sąrašas aukoms yra tinkamas“, – teigė specialistas, jis pridūrė, kad aukos nedidelės ir nedaro įtakos jo finansinei padėčiai.

15min nuotr./Sistema Sauliusskvernelis.lt
15min nuotr./Sistema Sauliusskvernelis.lt

VRK svetainėje tarp paaukojusių G.Nausėdai ir I.Šimonytei A.Paleičiko pavardės nėra.

Klausiamas, gal jo aukos S.Skvernelis nepriėmė, nes įsižeidė dėl sukurtos svetainės imituojančios jo kalbą, specialistas darė prielaidą, kad įsižeidė dėl pražiopsoto domeno.

„Įmonė „ELN“ (UAB „Elektroninės leidybos namai“ – 15min) bandė [įsigyti domeną]. Aš galiausiai po S.Skvernelio konferencijos, kuri buvo prieš porą dienų, išgirdau M.Jovaišos vardą ir pavardę ir tik tada man susisiejo. Pasidomėjau, kas čia per įmonė, kad ji priklauso Mariui Jovaišai, „Neregėtos Lietuvos“ projekto autoriui“, – pasakojo A.Paleičikas.

Feisbuke jis nurodė, kad vasario 7 dieną iš el.pašto office@eln.lt gavo užklausą: „Sveiki, kuriame svetainę Sauliui Skverneliui. Kokiomis sąlygomis perleistumėte domeną?“. Nurodytas kontaktinis el. pašto adresas: office@eln.lt.

Jeigu S.Skvernelis paaukotų mano kitiems remiamiems kandidatams, aš padovanočiau domeną.

Jo teigimu, įmonė teiravosi, kokiomis sąlygomis domenas būtų perleistas.

„Aš tiesiog parašiau rinkos kainą, kokia galima būtų rinkos kaina, jeigu aš sugalvočiau parduoti. Bet kažkokio pasakymo, kad aš jį parduodu, nebuvo. Aišku, vėliau apmąsčiau ir nurodžiau simbolinį veiksmą: jeigu S.Skvernelis paaukotų mano kitiems remiamiems kandidatams I.Šimonytei ir G.Nausėdai atitinkamas pinigų sumas, aš padovanočiau domeną“, – dėstė A.Paleičikas.

M.Jovaiša: „Patariu su teroristais nesiderėti“

Svarstęs, kokiu adresu galėtų veikti S.Skvernelio rinkimų svetainė, M.Jovaiša teigė tikrinęs su juo susijusius registruotus domenus. Kai kuriais atvejais, anot jo, domenus valdo „žulikai“ ir „trolintojai“.

„Pačioj pradžioj, kai mes pradėjom bendradarbiauti su S.Skverneliu, iškilo klausimas, kokiu adresu bus. Ir mes greit pradėjom tikrinti, kas jau padaryta. Ir tenka apgailestauti, kad chebra nepasirūpino iš anksto ir pats kandidatas nenusipirko niekada. [...] Bet taip atsitiko. Ir pateko į žulikų rankas kai kurie iš tų domenų, kurie akivaizdžiai šantažuoja, kiek aš žinau, reikalauja pinigų. Nes kitaip – deda kažkokius trolinimus. Bet aš tokiais atvejais visada patariu su teroristais nesiderėti ir tokių pinigų nemokėti“, – 15min aiškino jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Jovaiša
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Jovaiša

Į klausimą „Kokiomis sąlygomis perleistumėte domeną?“ M.Jovaišos vadovaujama įmonė iš A.Peleičiko sulaukė tokio atsakymo: „Jei mąstyčiau apie pardavimą, kaina būtų 1000 Eur.“

„Čia ta jo nauja versija paaukoti turbūt tik dabar atsirado“, - pasakojo M.Jovaiša.

Jo manymu, asmenys, kurie įsigyja domenus, susijusius su žinomais žmonėmis, elgiasi negražiai, smerktinai, nes esą siekia iš to pasipelnyti.

Domenas Sauliusskvernelis.lt buvo registruotas sausio 17-ąją.

Anksčiau teiraujantis, ar S.Skvernelis svarsto kreiptis į policiją dėl svetainės turinio, premjero patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas 15min teigė, kad „vertinti jo kūrėjų pastangas ir humoro lygį [premjeras] palieka žmonėms“.

Kitas S.Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas 15min yra sakęs, kad kandidatas ieškotų alternatyvos, „jei reikėtų kažkada kažkokio domeno“, ir jau registruotų domenų nepirktų.

Dabar adresu Sauliusskvernelis.lt dirbtinio intelekto sistemos rasti nebeįmanoma – domenas nukreipia į visuomenininko, žurnalisto Andriaus Tapino vaizdo įrašą, kuriuo jis praneša besikreipiantis į teismą dėl S.Skvernelio komunikacijos.

A.Paleičikas šį nukreipimą teigė padaręs, nes palaiko A.Tapino norą ginti savo teises.

S.Skvernelis rinkimams naudoja svetainę saulius-skvernelis.lt.

Prezidento rinkimai Lietuvos vyks gegužės 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius