Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 01 /2019 11 21

„Šalčiausia žiema per šimtmetį“ arba papildomas uždarbis meluojant

Prasti orai puikiai tinka ne tik lengvam pokalbiui su kolegomis. Melaginga informacija, pavyzdžiui, apie artėjančią šalčiausią amžiaus žiemą, socialiniuose tinkluose plinta žaibiškai ir leidžia jos kūrėjams užsidirbti.
Asociatyvinė nuotr.
Asociatyvinė nuotr. / 15min nuotr.

Sekmadienį socialiniuose tinkluose paskelbta tinklalapio refa.lt publikacija akį traukiančiu pavadinimu „2019–2020 metų žiema bus šalčiausia per pastaruosius 100 metų! Štai kodėl“.

Spalio pradžioje tokią pat naujieną publikavo ir tinklalapis sveikauk.lt. Lapkritį analogišką naujieną skelbė ir laisvadienis.lt. Gruodį prie melagingos naujienos platintojų prisijungė ir infodiena.co.uk.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Per parą atlikta 2,7 tūkst. su nuoroda susijusių veiksmų (komentarų, „patinka“ paspaudimų ir pasidalinimų). Vien pasidalinimų skaičius siekė 930.

Publikaciją išplatino feisbuko puslapis „Lietuvos naujienos“, skirtas išskirtinai refa.lt tekstų sklaidai socialiniame tinkle. „Lietuvos naujienos“ gali pasigirti turinčios 123 tūkst. sekėjų socialiniame tinkle.

Pastabūs komentatoriai

Publikacijoje perspėjama, kad „Europos mokslininkai klimatologai visi kaip vienas spėja, kad ateinanti žiema bus šalčiausia per pastaruosius 100 metų“. Mokslininkai nėra įvardyti, neatskleisti ir klimato prognozių modeliai, kuriais remiasi Senojo žemyno orus tiriantys profesionalai.

Kaltinamas sumažėjęs Saulės aktyvumas bei naujo klimato ciklo pradžia. Žadami kalnai sniego, lietus ir šaltas vėjas. Pagrindine artėjančių šalčių priežastimi įvardijamas 1 laipsniu netikėtai sušilęs Ramusis vandenynas.

Tačiau apokaliptinės pranašystės neįtikina socialinio tinklo komentatorių. Akylesni refa.lt skaitytojai teigia, kad dalinamasi ta pačia prognoze, kurią skaitytojams tinklalapio administratoriai pateikė ir pernai.

15min nuotr./Komentarai po refa.lt publikacija
15min nuotr./Komentarai po refa.lt publikacija

Pasinaudoję „Google“ paieška aptinkame, kad komentatoriai – teisūs. Identiškas tekstas tinklalapyje buvo pasirodęs 2018 m. spalio 9 dieną. Viešai prieinamo plagiato atpažinimo įrankio copyleaks.com duomenimis, pernai ir šių metų rugsėjo 29 d. publikuoti tekstai sutampa 99 proc., pakeisti tik pavadinime minimi metai.

Praėjusių metų spalio 17 d. informacija dalijosi ir „Lietuvos naujienos“. Tuomet komentatoriai taip pat piktinosi, kad brukama pernykštė informacija.

Jokių moksliškai pagrįstų ir realių faktų čia nėra.

Pagalbos vertinant artėjančios žiemos orus kreipėmės į šviečiamojo pobūdžio turinį apie klimatą ir hidrometeorologiją reguliariai pateikiančio feisbuko puslapio „Orai ir klimatas Lietuvoje“ administratorius. Šių teigimu, net ir moksliniais faktais pagrįstos itin ilgo laiko prognozės nėra patikimos, o jų kūrimo metodai – eksperimentiniai.

„Jokių moksliškai pagrįstų ir realių faktų čia (publikacijoje – aut.past.) nėra. Ramiajame vandenyne temperatūra nei tikėtai, nei netikėtai nepakilo 1 laipsniu. Neaišku, kur tos ledinės oro masės virš Europos ir išvis ką reiškia toks apibrėžimas“, – mintimis apie refa.lt publikaciją dalinosi „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Papildomas uždarbis

Dalintis melagingomis orų prognozėmis nėra bergždžias darbas. „Lietuvos naujienos“ ir refa.lt – pajamų generavimo variklis. Daugiausia dėmesio susilaukia pyktį, nepasitenkinimą ar nuostabą keliančios publikacijos.

15min nuotr./2018 m. pasirodžiusi publikacija
15min nuotr./2018 m. pasirodžiusi publikacija

123 tūkst. sekėjų turintis socialinio tinklo puslapis leidžia išauginti refa.lt lankytojų skaičių. Kuo pastarųjų daugiau, tuo didesnės tinklalapio pajamos iš reklamos.

Publikacijos rengimo metu greta nieko bendro su realybe neturinčios naujienos apie „šalčiausią žiemą“ puikavosi prekybos centro CUP ir kelionių organizatoriaus „Kauno grūda“ reklamos.

Skirtingų įrankių, leidžiančių įvertinti tinklalapių uždarbio iš „Google ads“ reklamos pajamas, duomenimis, refa.lt per mėnesį savininkams gali uždirbti 80–120 JAV dolerių.

15min nuotr./„Siteworthtraffic“ (viršuje) ir „Morningscore“ duomenys
15min nuotr./„Siteworthtraffic“ (viršuje) ir „Morningscore“ duomenys

Nors rezultatai grįsti sausais statistiniais skaičiavimais, tai reikštų, kad pretenzijos kokybei nerodantys puslapio administratoriai kasmet gali santaupas padidinti vienu kitu tūkstančiu eurų.

Sprendžiant iš pateikiamo turinio, refa.lt nėra pirmas „Lietuvos naujienų“ partneris. Praėjusių metų vasarą puslapis margėjo nuo antsvorio kontrolei skirtų preparatų, parfumerijos ir sportinių batų reklamai skirtų įrašų.

2018 m. pavasarį puslapyje aptikome Kremliui artimai pozicijai Lietuvoje atstovaujančio tinklalapio bukimevieningi.lt įrašų.

15min nuotr./Politinis įrašas, apsuptas su antsvorio reklama susijusiomis nuotraukomis „Lietuvos naujienų“ puslapyje
15min nuotr./Politinis įrašas, apsuptas su antsvorio reklama susijusiomis nuotraukomis „Lietuvos naujienų“ puslapyje

Sekėjų įsitraukimą puslapis palaikė Lietuvos valstybei kritiškais įrašais, naminių gyvūnų nuotraukomis. Tačiau itin didelis reklamai skirtų įrašų skaičius rodo, kokia tikroji „Lietuvos naujienų“, žiniasklaidos priemone save įvardijančio puslapio, paskirtis.

15min primena, kad apie refa.lt ir „Lietuvos naujienas“ jau rašėme. Feisbuko puslapio administratoriumi socialiniame tinkle buvo nurodytas Viktor Kit profilis.

Vyras gyvena Vilniuje ir nurodo dirbantis geležinkelio infrastruktūros statybos įmonėje „Vitras-S“, kuri priklauso Estijos kapitalo geležinkelių paslaugų įmonei „Skinest Rail“.

15min nuotr./„Copyleaks“ duomenys
15min nuotr./„Copyleaks“ duomenys

Pastaroji pernai buvo pašalinta iš paslaugų tiekimo „Lietuvos geležinkeliams“ konkurso, nes įmonė neatitinka Lietuvos nacionalinio saugumo intereso.

Pasirodžius publikacijai Viktoro Kito profilyje nebeliko įrašo apie jo sąsajas su „Lietuvos naujienomis“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius