-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 18

Šalčio pavojai: skilo namų langai, šalo benamiai

Savaitgalį spaudęs šaltukas tapo iššūkiu ne tik šąlančių automobilių vairuotojams, greitosios pagalbos medikams, besirūpinantiems benamiais, bet ir namuose buvusiems gyventojams.
Snieguota žiema Vilniuje
Snieguota žiema Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savaitgalį vakarų Lietuvoje vietomis temperatūra krito iki 24 laipsnių žemiau nulio. Nors Klaipėdos benamiai jau prieš savaitgalį buvo sugužėję į nakvynės namus, šeštadienį teko rūpintis dviem bėdžiais, styrančiais lauke. Taip pat teko pasirūpinti ir sniege gulinčiu jaunu vyru, kuris iš pažiūros neatrodė neturintis gyvenamosios vietos. Jis nugabentas į ligoninę.

Į ligonines kreipėsi ir keli klaipėdiečiai, kurie lauke paslydo ir susižalojo. Tačiau, kaip nurodė greitosios pagalbos medikai, tokių žmonių nebuvo daug – per savaitgalį medikų pagalbos prireikė keliolikai susižeidusių Klaipėdos krašto gyventojų.

Skilo stiklas

Keli Plungės gyventojai savaitgalį susidūrė su kita problema: stipriai pašalus, trūko balkonų stiklai.

„Stiklas nebuvo įskilęs. Kodėl taip nutiko – neaišku. Vienintelis paaiškinimas – šaltis“, – 15min pasakojo plungiškis Kazys.

Netrukus socialiniuose tinkluose jis perskaitė, kad sekmadienį su tokia pačia problema susidūrė dar keli šio miesto gyventojai. Dėl skilusio stiklo vyras kreipėsi į būsto draudikus.

15min skaitytojo nuotr./Sutapimas ar ne, tačiau stipriai pašalus skilo balkono stiklas.
15min skaitytojo nuotr./Sutapimas ar ne, tačiau stipriai pašalus skilo balkono stiklas.

Palangoje šeštadienio naktį dalis Klaipėdos plento ir Vasaros gatvės daugiabučių liko be elektros. Susirūpinta, nes dalis butų čia šildomi būtent elektra.

Gyventojai sunerimo, kai naktį negalėjo priskambinti tarnyboms, o namuose darėsi šalta. Kreiptasi ir į kurorto merą Šarūną Vaitkų. Šis vėliau piktinosi, kad naktį rasti pagalbą buvo tikras iššūkis.

Kretingoje dalis gyventojų pajuto vandens tiekimo sutrikimų. Žmonės sunerimo, kad kalti šalčiai, tačiau netrukus pranešta apie gedimą, kuriam, kaip teigiama, šalčiai įtakos neturėjo.

Daugiabučius prižiūrinčios bendrovės „City Service“ komunikacijos grupės vadovas Paulius Ugianskis teigė, kad pabendravus su administratoriais išsiaiškinta, kad šalčiai rimtų pavojų nesukėlė. „Nei vamzdynų, nei radiatorių sprogimų nefiksavome. Tiesa, apie 20–30 senos statybos namų dėl šalčio sutriko šalto arba karšto vandens tiekimas. Tačiau tai laikinos problemos, kurios arba jau pašalintos, arba šalinamos“, – teigė P.Ugianskis. Anot jo, daugiabučių gyventojai buvo įspėti apie tai, kad laukia šalčiai ir ko imtis, kad neigiama temperatūra nepridarytų nuostolių namuose.

Pavojų kėlė varvekliai

Ugniagesiai savaitgalį gavo pranešimų apie degančius sandėliukus, garažus, ūkinius pastatus. Žmonės kaimiškose vietovėse pranešė ir apie sklindančius suodžius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Varvekliai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Varvekliai

Plungėje ugniagesiai vyko prie vieno darželio, kur nuo pastato stogo buvo pavojingai nukarę varvekliai. Ugniagesiai nudaužė pavojų kėlusius ledo gabalus.

„Stebėdami orus, manome, kad karantino ribojimai padėjo išvengti kitų nelaimių. Paprastai tokiu oru prie vandens telkinių rinkdavo būriai žvejų. Dabar, paisydami draudimų, jie vengė vykti prie marių. Todėl ir pranešimų apie nelaimes nebuvo. Gautas tik vienas pranešimas apie įlūžusį ledą. Skuodo rajone į tvenkinį įlūžo keturračiu važiavęs žmogus, tačiau jis nenukentėjo“, – pasakojo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Aurelija Maslauskienė.

Pranešama, kad Lietuvoje savaitgalį šaltis pasiglemžė aštuonių žmonių gyvybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius