Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 31

Šalies vadovai nemato kliūčių STT įtarimų sulaukusiems „tvarkiečiams“ likti koalicijoje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius kol kas nemato kliūčių „Tvarkos ir teisingumo“ partijai po jai pareikštų įtarimų toliau dirbti valdančiojoje koalicijoje.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Skaidri politinė sistema yra demokratijos pagrindas. Todėl ir politinės partijos, ir politikai turi elgtis atsakingai“, – tokį komentarą  raštu atsiuntė prezidentės Spaudos tarnyba, BNS paklausus, ar prezidentė mato galimybių „tvarkiečiams“ likti koalicijoje.

„Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, politinių sprendimų nepriimsime“, – informavo premjeras Algirdas Butkevičius Vyriausybės spaudos tarnybos perduotame atsakyme į tą patį BNS klausimą.

Išsamiau situacijos dėl teisėsaugos pareikštų įtarimų partijai „Tvarka ir teisingumas“ prezidentė ir premjeras nekomentavo.

D.Grybauskaitė anksčiau yra įvardijusi, jog korupciniai skandalai valdančiosiose partijose yra viena didžiausių šalies problemų.

„Matome labai daug bylų būtent valdančiojoje daugumoje. Galiu tiesiog priminti, kad Darbo partijos keli vadovai yra teisiamųjų suole, ikiteisminis tyrimas pradėtas „Tvarkos ir teisingumo“ atskirų gana aukštų vadovų atžvilgiu. Taip pat matome vieną po kito skandalus Socialdemokratų partijos aplinkoje. Taigi yra labai daug suinteresuotų, kad prokuratūra galbūt ir neturėtų naujo generalinio prokuroro su tikimybe, kad gal iki rinkimų bus galima tyliau išgyventi, mažiau tų tyrimų būtų“, – apie Seime tuomet dar stringantį naujo generalinio prokuroro paskyrimą interviu televizijai „Info TV“ kalbėjo D.Grybauskaitė.

STT trečiadienį pateikė įtarimus valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Įtarimai partijai kaip juridiniam asmeniui pareikšti atliekant 2014 metų pabaigoje pradėtą didelės apimties ikiteisminį tyrimą. Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 1,3 mln. litų (apie 377 tūkst. eurų) kyšių suma.  

Tai antras atvejis, kai teisėsauga įtarimus pareiškia partijai kaip juridiniam asmeniui. 2006 metais, prokurorams tiriant „juodosios buhalterijos“ bylą Darbo partija kaltinta per kelerius metus galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų (apie 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (apie 6,7 mln. eurų) išlaidų. Tiesa, teismas vėliau kaltinimus Darbo partijai panaikino, nes pastaroji po susijungimo su leiboristais buvo reorganizuota į naują juridinį asmenį.

Teisėsaugos kaltinimus Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui prezidentė anksčiau buvo įvardijusi kaip pagrindinę kliūtį šiai partijai dalyvauti valstybės valdyme.

„Aš kalbu apie skaidrumą, atsakomybę ir ypač – politinę sąžinę. Ir kartojau, kad partija, kuri yra pati – ne tik atskiri asmenys – yra teisiamųjų suole, neturėtų dalyvauti vyriausybės formavime. Šitą aš pasakiau iš karto po rinkimų“, – prieš trejus metus kalbėjo D. Grybauskaitė.

STT nurodo, kad „Tvarkai ir teisingumui“ pateikus įtarimus nenumatyta taikyti jokių laikinųjų procesinių prievartos priemonių, ribojančių politinės partijos, kaip juridinio asmens, veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius