Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 27

Šaltis jaukia Kaziuko mugės planus: dalis dalyvių išsigando žiemiškų orų

Šių metų Kaziuko mugės, kuri vyks Vilniaus centre ir senamiestyje kovo 2–4 dienomis, organizatoriai pastaruoju metu kasdien sulaukia bent dešimties dalyvių, kurie praneša mugėje nebedalyvausiantys, nors vietas buvo išsipirkę. Daugumą iš jų gąsdina orų prognozė, žadanti, kad naktimis Kaziuko mugės metu šaltis paspaus ir iki 14 laipsnių žemiau nulio.
Kaziuko mugė Vilniuje
Kaziuko mugė Vilniuje 2017 m. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tradicinė Kaziuko mugė jau šį savaitgalį, tačiau jos organizatoriai sako dar negalintys tiksliai pasakyti, kiek dalyvių joje bus. Nes, tarkim, antradienį maždaug iki 13 val. atsisakė apie 20 dalyvių. Kiek tokių yra iš viso, dar nėra suskaičiuota.

Mugė bus

„415 metų vyko mugė, vyks ir šį kartą, – paklaustas, kad gal iš viso šiemet neturėsime Kaziuko, nusijuokė mugės organizatorius Vytenis Urba. – Bet taip šalta pirmą kartą, visada būdavo pliusinė temperatūra, apie nulį. Per 20 metų mūsų karjeros organizuojant mugę pirmąkart taip išpuolė, bet, manau, baimintis nėra ko. Šaltis tik naktinis, bet dieną svečiams bus visiškai normalu.“

Tiesa, organizatoriai pasiryžę pagelbėti sušilti labiausiai sušalusiems mugės lankytojams. Keliose vietose suliepsnos laužai, Rotušės aikštėje žadama dalyti arbatą.

Tarp atsisakančiųjų dalyvauti – nemažai užsieniečių. Kaip sako V.Urba, vieniems iš toli atvažiuoti, kiti išsigąsta ir šalčio, dar kitiems sutrukdo šeimyniniai reikalai. „Taip dar nebuvo nė vienais metais“, – prisipažino ilgametis Kaziuko mugės organizatorius.

Iš viso Kaziuko mugės dalyvių turėjo būti apie 1700. Kiek iš jų nubyrės, paaiškės tik mugei prasidėjus. Be to, kaip mano V.Urba, galbūt dalis atsisakiusiųjų, kuriems netoli, vis dėlto šeštadienį nuspręs dalyvauti – jeigu nebus labai šalta ir lankytojų netrūks.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugė Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugė Vilniuje

Pinigų negrąžins

Prekybos vieta (3x3 m.) mugėje kainuoja 69 eurai visoms trims dienoms, mažesnė (2x3 m.) – 46 eurai. Prekystalis – 15,48 eurų. Pinigų organizatoriai atsisakiusiems dalyviams grąžinti neketina, tai nenumatyta ir pasirašomose sutartyse, nes prognozuoti orus iš anksto, kai pardavinėjami leidimai prekybos vietoms, sunku.

415 metų vyko mugė, vyks ir šį kartą, – sakė Vytenis Urba.

„Nebent jau būtų koks –30 laipsnių, kaip kažkuriais metais yra buvę, tada gal galvotume kitaip. O dabar saulė labai pagelbėtų“, – kalbėjo V.Urba.

Geriausios vietos Kaziuko mugėje priklauso tautinio paveldo atstovams – jie pasitiks Gedimino prospekte. Taip pat mugė tęsis T.Vrublevskio, Maironio, Pilies, Didžiojoje gatvėse. Tarp dalyvių – 17 šalių atstovai.

Vienas pagrindinių šių metų mugės akcentų – kovo 3–4 dienomis, šeštadienį ir sekmadienį, Vilniaus Rotušės aikštėje nusidrieksiantis šimto metrų ilgio stalas. Šimtmečio stalo meniu bus sudarytas tik iš lietuviškų produktų. Abi dienas prie šventinio šimtmečio stalo vyks muzikinė programa ir kitos aktyvios pramogos, skirtos suburti mugės svečius ir paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Katedros aikštėje ir aplink ją tradiciškai bursis „Vaikų ir jaunimo Kaziukas“ – erdvė, kurioje netrūks žaidimų ir kitų pramogų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Urba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Urba

Šals iki –14

Bendras šių metų Kaziuko mugės ilgis – 17 kilometrų, savo dirbinius pristatys daugiau nei 300 sertifikuoto tautinio paveldo meistrų. Pagrindinė mugės scena po daugelio metų vėl įkurdinama Lukiškių aikštėje.

Kaip pirmadienį 15min sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyresnioji sinoptikė Natalija Nikolajenko, penktadienio naktį pasnigs, dieną sniego bus nedaug. Vėjas nurims, nusistovės ramūs, debesuoti orai. Pagal meteo.lt skelbiamą orų prognozę naktį Vilniuje šals iki 11, dieną bus apie 7 laipsnius šalčio.

Šeštadienį žymesnio sniego nenumatoma, pūs nestiprus rytų pietryčių vėjas, temperatūra naktį Vilniuje sieks iki 12, dieną – apie 8 laipsnius šalčio. Ir sekmadienį orai bus panašūs, tik naktį laipsniu kitu šalčiau – iki –14, dieną kiek šilčiau – apie 5 laipsnius žemiau nulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius