-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 20

SAM atsiriboja nuo R.Bogušienės: žada neleisti verslininkams pelnytis iš valgiaraščių

Tokie verslininkai, kaip viešosios įstaigos „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė bei kiti, nebeturės jokios galimybės savo knygų ar kitų leidinių su siūlomais valgiaraščiais pardavinėti ugdymo įstaigoms ir iš to pelnytis, ketvirtadienį pažadėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Taip jis sureagavo į portalo Lrt.lt tyrimą, kuriame rašoma, kad nauji reikalavimai vaikų maitinimui ugdymo įstaigose gimė veikiant interesų grupėms.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Į išsakytas pastabas ir iškeltas abejones dėl naujos maitinimo tvarkos ugdymo įstaigoms reaguosime labai rimtai ir nedelsdami, kaip ir iki šiol. Užtikrinu: jokia verslo grupė ar privatūs asmenys neturės išskirtinių sąlygų dalyvauti organizuojant vaikų maitinimą ar sudarant valgiaraščius!“ – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo A.Veryga.

„Apmaudu, kad verslo atstovė Raminta Bogušienė kažkokiu mistiniu būdu buvo įtraukta į ekspertų darbo grupę, kuri rengė šią naują mitybos tvarką. Dar labiau gėdinga yra tai, kad nesuderinusi su SAM ir negavusi leidimo savo įmonės produkcijose (svetainėje, knygose ir kituose leidiniuose) ji savavališkai naudojo SAM logotipą neva kaip partnerių“, – priduria ministras ir tikina, kad tai – „jau įžūlumo viršūnė“.

Anot A.Verygos, vaikų maitinimo tvarkos aprašas yra būtinas – jame esą nurodoma ne tik kokie produktai yra rekomenduojami ar nerekomenduojami, bet ir tokie esminiai dalykai, kaip, pavyzdžiui, maitinimų skaičius.

Asmeninio archyvo nuotr./Raminta Bogušienė
Asmeninio archyvo nuotr./Raminta Bogušienė

„Jis yra būtinas ir dėl to, kad Lietuvoje sparčiai daugėja antro tipo cukriniu diabetu sergančių žmonių. O ši liga yra tiesiogiai susijusi su nesveika mityba, tad mūsų pareiga yra pasirūpinti, kad vaikai gautų sveiką maistą“, – dėsto ministras.

Jis teigia, kad išsakyti pastebėjimai dėl R.Bogušienės ir maisto tiekimo įmonių interesų yra vertintini labai rimtai.

Nedelsiant (skubos tvarka) inicijavau vieno iš punktų maitinimo apraše išbraukimą.

„Tad nedelsiant (skubos tvarka) inicijavau vieno iš punktų maitinimo apraše išbraukimą, kuriame numatoma viena iš valgiaraščių sudarymo galimybių. Ministro įsakymo pakeitimas jau ruošiamas ir greitai bus pasirašytas!

Išbraukiamas punktas skamba taip:
„49.2. pagal juridinių ar fizinių asmenų parengtus ir su Sveikatos apsaugos ministerija raštu suderintus patiekalų receptūrų rinkinius (rinkinyje turi būti pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijos suderinimo raštas) ar jų ir Tvarkos aprašo 49.1 papunktyje pateiktų receptūrų kombinacijas“.

Tai reiškia, kad, įsigaliojus šiam pakeitimui, ne tik tokie verslininkai kaip ši, bet ir kiti, nebeturės jokios galimybės savo knygų ar kitų leidinių su siūlomais valgiaraščiais (neva suderintais SAM) pardavinėti ugdymo įstaigoms ir iš to pelnytis. Kitaip tariant, tokia galimybė panaikinta bus jau netrukus!“ – tikina A.Veryga.

Anot jo, pakeitus įsakymą, bus atimta net teorinė galimybė privačioms iniciatyvoms imtis valgiaraščių sudarymo.

„Gerai tai ar blogai – laikas parodys!“ – priduria ministras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Maistas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Maistas

Jis tikina, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dar kartą kreipsis į virtuvės šefus, su kuriais yra pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas dėl nemokamų pavyzdinių valgiaraščių sudarymo ugdymo ir gydymo įstaigoms, kad jie būtų parengti kaip galima greičiau.

„O kol lauksime šefų rekomenduojamų valgiaraščių, kaip ir iki šiol, įstaigos galės savo iniciatyva suderinti meniu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Juk kalbame apie jaunosios kartos sveikatą ir mitybą, tad negali būti net kalbų apie verslo interesus! Ir mes darysime viską, kad to nebūtų!“ – įrašą socialiniame tinkle užbaigia A.Veryga.

Ministerija nesiaiškins, kaip R.Bogušienė papuolė į darbo grupę

Sveikatos apsaugos viceministro A.Šešelgio teigimu, ministerija pareikalavo skubiai išimti SAM logotipą nuo R.Bogušienės knygų, nes kitu atveju esą bus kreiptasi į teisėsaugą už neteisėtą ministerijos logotipo taikymą. „Kiek žinau, to logotipo jau niekur nebeliko“, – Lrt.lt sakė viceministras.

Tačiau tai, kaip verslo atstovė atsidūrė darbo grupėje, tvirtina A.Šešelgis, aiškinamasi nebus. Jo teigimu, ministerija susiklosčiusią situaciją priims kaip pamoką.

„Aiškinimasis labai paprastas – 2017 m. ministerijoje dirbo žmonės, kurie čia jau nebedirba. [...] Manau, turime svarbesnių reikalų, nei išsiaiškinti, kaip ir kodėl taip atsitiko, ieškoti kaltų. Manau, kad tai yra dabar pamoka ateičiai“, – nurodė A.Šešelgis.

Ketvirtadienį naujienų portalas Lrt.lt publikavo tyrimą apie naują SAM parengtą vaikų maitinimo tvarką. Anot portalo, „Sveikatai palankus“ direktorės, maisto technologės R.Bogušienės sukurta knyga „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ tapo kelrodžiu šimtams mokyklų ir darželių, pradėjusių gaminti pagal knygoje pateiktus pavyzdinius receptus.

Vaikai pagal juos pagaminto sveiko maisto esą atsisako.

LRT tyrimų skyriaus duomenimis, SAM R.Bogušienę – vienintelę verslo atstovę – pakvietė dalyvauti maisto aprašą rengusios darbo grupės veikloje.

Minėtos knygos, kuri, anot portalo, rekomenduojama ugdymo įstaigoms, leidybą parėmė Irmantas Norkus, valdantis maitinimo paslaugas teikiančias įmones „Pontem“ bei „Kretingos maistas“ (pastaroji po kilusio skandalo dėl nuslėptų mokesčių pakeitė pavadinimą į VšĮ „Bruneros“).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irmantas Norkus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Irmantas Norkus

LRT tyrimų skyriaus skaičiavimais, iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomos ugdymo ar gydymo įstaigos už R.Bogušienės parengtą knygą iš viso sumokėjo daugiau kaip 30 tūkst. eurų, nors knygos leidybos kaštus padengė privati bendrovė.

R.Bogušienė savo receptų portalui nekomentavo, įmonės „Pontem“ vadovas iki trečiadienio vakaro savo komentaro šia tema nepateikė.

Visas tyrimas – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius