Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 25 /13:23

Dėl koronaviruso Lietuvoje stebimi beveik 800 žmonių, tyrimai atliekami dešimčiai

Sveikatos apsaugos ministerija keliavusiems po Kiniją bei Šiaurės Italiją rekomenduoja dvi savaites neiti į darbą, vaikų neleisti į darželius ir mokyklas. Taip pat kreipiamasi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją bei savivaldybes, kad šios užtikrintų mokymą nuotoliniu būdu. Išvis šiuo metu Lietuvoje stebimi iš rizikos šalių grįžę ar atvykę 790 žmonių. Specialūs koronaviruso tyrimai antradienį atliekami dešimčiai žmonių.
Rolanda Lingienė, Algirdas Šešelgis
Algirdas Šešelgis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Transliaciją žiūrėkite žemiau:

VIDEO: Naujos SAM rekomendacijos dėl koronaviruso

„Mokyklos vienareikšmiškai yra tos vietos, kur rizika virusui plisti yra didelė. Juolab, kad praėjusią savaitę mokiniai atostogavo ir žinome, kad šeimos taip pat su savo atžalomis vyko ir į užsienį, įskaitant Italiją ir Kiniją“, – teigia Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Anot jo, vaikai turėtų dvi savaites neiti į mokyklas, o mokykloms informuoti tėvus apie tokią būtinybę.

„Vaikai yra labai judrūs, nors jie, kiek žinome, mažiau serga, bet viruso pernešėjai gali būti labai efektyvūs“, – teigė viceministras.

Ragina nepanikuoti ir „neužpulti“ medikų

Rekomendacijos teikiamos ir šeimos gydytojams. Jiems nurodoma nepanikuoti ir, kadangi gripo sezonas, pasak A.Šešelgio, nereikia visų ligų sieti su koronavirusu.

Panika A.Šešelgis pavadino ir privačios klinikos „InMedica“ reakciją, kai pirmadienį į ją kreipusis iš Venecijos grįžusiam vyrui įtartas koronavirusas, o medicinos įstaiga pusdieniui sustabdė darbą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė nurodė, kad svarbu kreiptis į medikus tik pajutus gripo simptomus, o ne tiesiog pasijutus blogai, mat, pasak jos, ligoninėse jau pastebimas pacientų antplūdis. Išvis šiuo metu infekcinėmis ligomis sergantiems pacientams yra 183 vietos, tačiau, pasak viceministro, vietų gali labai greitai būti surandama dvigubai ar trigubai daugiau, jei tik to prireiktų.

R.Lingienė patikino, kad tik kosėjant, smarkiai karščiuojant ir per pastarąsias dvi savaites lankiusis Kinijoje ar Šiaurės Italijoje, reikia kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą. Visais kitais atvejais ar turint tik vieną iš trijų faktorių – į savo šeimos gydytoją.

Dėl Tenerifėje besilankančiųjų Sveikatos apsaugos ministerija kol kas panikos nekelia, nes virusas nustatytas viešbutyje, o jame paskelbtas karantinas.

Tiriami dešimt žmonių

A.Šešelgis patikino, kad kol kas nėra nė vieno įtariamo koronaviruso atvejo Lietuvoje, o visi daryti tyrimai – neigiami. Kiek išvis tyrimų Lietuvoje jau yra atlikta, viceministras negalėjo nurodyti. Pasak jo, statistika nėra svarbi. R.Lingienė tikino, kad antradienį atliekami dešimt naujų tyrimų, pirmadienį buvo atlikti penki.

Viceministro teigimu, specialios rekomendacijos pasieks ir modelių agentūras, mat praėjusią savaitę vyko mados savaitė ir būta Lietuvos piliečių, besilankiusių joje.

Dar vienos rekomendacijos bus pateiktos taksi vairuotojams. Jiems siūloma dezinfekuoti automobilių rankenėles specialiu skysčiu.

Viceministras tikino, kad ministerija sulaukia ir daug klausimų iš įmonių, kurių darbuotojai keliavo Italijoje.

„Labai daug klausimų sulaukėme iš žmonių, kurie lankėsi užvakar“, – tikino viceministras.

Suaugusieji, buvę Kinijoje ir Šiaurės Italijoje, raginami dvi savaites padirbėti iš namų.

Ministerija primena, kad tie, kas negali dirbti iš namų, gali gauti nedarbingumo pažymėjimus.

Priemonių ėmėsi vėluojant 3 dienas

A.Šešelgis tikino, kad situacija keičiasi jau ne dienomis, o valandomis, todėl reikia ir naujų priemonių.

„Kodėl mes taip skubame? Todėl, kad dar vakar dieną turėjome informaciją, kad 157 atvejai Italijoje nustatyti, tai šiandien – 270“, – aiškino viceministras.

Keliaujantys Italijoje arba šalyje buvusieji pastarąsias dvi savaites, gaus trumpąsias SMS žinutes su prašymu užsiregistruoti ir užpildyti anketas.

Be to, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ėmėsi dar lėktuve tikrinti visus iš Italijos grįžtančius keleivius. Vakar apklausti 250 keleivių, jiems pamatuota temperatūra, suteiktos rekomendacijos.

„Jiems visiems siūloma pasilikti namuose, dirbti nuotoliniu būdu“, – teigė R.Lingienė.

Anketas užpildė dar 200 keleivių, vykusių į Italiją ne oro transportu. Visgi stebėsena prasidėjo tik pirmadienį, nors apie sparčiai plintantį virusą Italijoje buvo žinoma dar penktadienį.

„Išvis stebimi 790 žmonių“, – nurodė R.Lingienė. Laikino nedarbingumo paprašė 88 žmonės.

NVSC trūksta žmonių, kviečia savanorius

R.Lingienė skaičiuoja, kad po dviejų savaičių stebimų asmenų skaičius sieks jau 6 tūkst. žmonių, todėl ji primygtinai ragino susilaikyti nuo kelionių į šalis, kur virusas plinta sparčiausiai.

Visuomenės sveikatos centro atstovė dėkojo savanoriams už pagalbą ir kvietė daugiau žmonių prisijungti. Pasak jos, reiktų apie 50 papildomų savanorių.

Lietuva dėl pasaulyje plintančio koronaviruso ketina skelbti ekstremalią situaciją. Tačiau kada tai bus padaryta, dar nėra aišku.

„Dėl paskelbimo įsijungia kiti mechanizmai, galima naudotis tam tikromis priemonėmis prevencijai iš valstybės rezervo, ko dabar negalima daryti. (...) Esant pokyčiui situacijos, galėtume priimti sprendimus dėl papildomų priemonių įsigijimo be viešųjų pirkimų“, – pirmadienį sakė A.Šešelgis.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, užsikrėtusiųjų koronaviruso pasaulyje registruota beveik 80 tūkst. žmonių, mirė maždaug 2,7 tūkstančio.

Naujasis virusas COVID-19 jau išplito į 28 šalis ir kelia vis didesnį nerimą dėl naujų židinių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje. Pranešama, kad Italijoje jau mirė septyni šiuo virusu užsikrėtę asmenys, užkratas šioje šalyje patvirtintas daugiau nei 200 žmonių, uždaryta per dešimt miestų draudžiant gyventojams išvykti ir patekti į juos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius