-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 04

Sąmokslą dėl Uhano koronaviruso tręšia melu ir prastu duomenų supratimu

Sąmokslo teorijų protrūkis, vejantis Uhano koronaviruso plitimą, pastarajam greičiu nenusileidžia. Lyderis Lietuvoje – savamokslio psichoterapeuto Mariaus Gabrilavičiaus valdomas tinklalapis minfo.lt. Pavymui verslininko Ugniaus Kiguolio teorijoms apie 2019-nCoV viruso protrūkį, tinklalapyje pasirodė dar vienas melo ir klaidingų interpretacijų rinkinys.
Ženklas Uhano mieste
Ženklas Uhano mieste / Pixabay.com nuotr.

Naujame 15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

„Koronaviruso protrūkis Kinijoje. Pasaulio depopuliacijos programa?“, – skaitytojų klausia minfo.lt publikacijos antraštė. Pagrindinė turinio dalis – vaizdo įrašas, kuriame siejant atskirus informacijos vienetus daromos toli siekiančios išvados.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Publikacija feisbuke pasidalino per 150 žmonių, per savaitę ji parodyta per 50 tūkst. socialinio tinklo vartotojų. Prisegtas vaizdo įrašas „Youtube“ platformoje peržiūrėtas beveik 5 tūkst. kartų.

Tingi duomenų interpretacija

Publikacijoje pateiktame vaizdo įraše teigiama, kad tyrimai rodo, jog Uhano koronaviruso mirtingumas siekia 15 proc., o užsikrėtimo rodiklis – 83 proc. Tai esą nustatė prestižiniame medicinos žurnale „Lancet“ publikuoto tyrimo autoriai.

Nors toks tyrimas išties buvo, skaičiai gerokai išpūsti. „Lancet“ publikuotoje analizėje tirtas 41 virusu užsikrėtęs asmuo. Tyrimo autoriai pažymi, kad daryti išvadas apie mirtingumą ankstyvoje viruso plitimo stadijoje itin sudėtinga.

Mokymuose naudoto hipotetinio viruso specifikacijos nėra panašios į nCoV-2019.

15 proc. mirtingumo rodiklis užfiksuotas 41 sunkiai virusu sergančių žmonių grupėje. Bendras mirtingumo rodiklis, įvertinus patvirtintus užsikrėtimo virusu atvejus ir aukų skaičių, šiuo metu nesiekia 2,5 proc.

Kitas vaizdo įraše minėta skaičius – 83 proc. – apibūdina užkrato plitimą tarp artimų šeimos narių. Tai nėra bendras viruso užsikrėtimo rodiklis.

Mistinė Gatesų įtaka

Dalis Uhano koronavirusą supančių sąmokslo teorijų Billo ir Melindos Gatesų fondo skiriamą paramą sieja su 2019-nCoV protrūkiu. Minfo.lt publikaciją lydėjusiame vaizdo įraše konstatuojama, kad „Microsoft“ įkūrėjo ir jo antrosios pusės fondo remiama „Inovio Pharmaceuticals“ per dvi valandas sukūrė vakciną nuo Uhano koronaviruso.

Panašus pranešimas išties buvo, tačiau „Inovio Pharmaceuticals“ skelbė per dvi valandas sukūrę plintančio koronaviruso vakcinos dizainą. Tai leido įmonės turima išskirtinė technologinė bazė, leidžianti išvengti pirminių biologinių bandymų. Tiesa, iki vakcinos pasirodymo liko mažiausiai 4 mėnesiai.

„Inovio Pharmaceuticals“ partnerių gretose Billo ir Melindos Gatesų fondo pavadinimas išties yra. Greta kitų 16 įmonės partnerių ir rėmėjų. Kodėl išskirti reikėtų būtent šiuos – vaizdo įraše nenurodoma. Kaip įprasta kuriant sąmokslo teorijas, išvadas reikia „pasidaryti patiems“.

Billo ir Melindos Gatesų fondas – kone 1,5 tūkst. darbuotojų turinti institucija, kurios biudžetas prilygsta sumai, kurią mūsų valstybė išleidžia per 5 metus. Fondas remia tūkstančius skirtingų įmonių, viena pagrindinių fondo veiklos sričių – „pasaulinė sveikatos programa“.

Paslėpti Billo Gateso kėslai iliustruojami esą jo paties žodžiais. Tiesa, vaizdo įraše „Microsoft“ įkūrėjas kalba apie žmonių populiacijos augimo sumažinimą, ne žmonių žudymą. Pats B.Gatesas įvardija, kad tokių tikslų įmanoma pasiekti pagerinant viešąją sveikatos apsaugą.

Mirs 65 mln. žmonių?

Minfo.lt platinamame vaizdo įraše taip pat užsimenama, esą nuo Uhano koronaviruso gali mirti 65 mln. žmonių. Šio mito kilmę galima atsekti iki spalio mėnesį „Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health“ vykusios pasaulinės epidemijos simuliacijos pavadinimu „Event 201“.

Simuliacijos metu buvo imituotas išgalvoto koronaviruso protrūkis. Terminas koronavirusas apibūdina ne konkretų virusą, o virusų grupę, kuri žiūrint per mikroskopą primena karūną.

Išgalvoto scenarijaus metu buvo pasitelktas išgalvotas koronaviruso protrūkio scenarijus, tačiau tai nebuvo prognozė.

„Event 201“ organizavusi „Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health“ neigia bet kokį simuliacijoje naudoto teorinio viruso modelio panašumą į pradėjusį plisti paskutinėmis 2019 m. dienomis.

„Nors teorinėje simuliacijoje buvo remtasi išgalvoto koronaviruso modeliu, mokymuose naudoto hipotetinio viruso specifikacijos nėra panašios į nCoV-2019“, – teigiama įstaigos pranešime spaudai.

Įstaigos pranešime taip pat teigiama, kad mokymų metu padarytos išvados nėra prognozės.

„Pabrėžiame, kad [...] pratimo metu nebuvo padaryta jokių prognozių. Išgalvoto scenarijaus metu buvo pasitelktas išgalvotas koronaviruso protrūkio scenarijus, tačiau tai nebuvo prognozė“, – teigiama įstaigos išplatintame pranešime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Psichoterapeutas Marius Gabrilavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Psichoterapeutas Marius Gabrilavičius

Biologinis ginklas

Istorija apie tariamą depopuliacijos programą tęsiama teiginiu, esą Uhane įsikūrusi laboratorija, kurioje buvo eksperimentuojama su SARS bei Ebolos virusais, o ligos židiniu laikomas miestas yra pagarsėjęs biotechnologijų laboratorijomis.

Informaciją apie esą Uhano virusologijos instituto paleistą biologinį ginklą paskleidė, kaip teigiama, buvęs Izraelio žvalgybos pareigūnas. Vaizdo įraše pareigūno vardas nėra įvardijamas, tačiau nesunku rasti, kad tokius gandus paskelbė Dany Shohamas.

Tačiau D.Shohamo žodžiai – iškraipyti. Vyras JAV ultradešiniųjų dienraščiui „The Washington Times“ teigė, kad Kinijos laboratorijose buvo vykdomi tyrimai su biologiniais ginklais.

VIDEO: Ar Lietuva daro pakankamai, kad užkirstų kelią koronaviruso atsiradimui?

„Tam tikros (Uhano virusologijos – aut. past.) instituto laboratorijos tikriausiai buvo įsitraukusios į biologinių ginklų tyrimus, bent jau iš dalies, tačiau ne kaip pagrindinė Kinijos biologinių ginklų tyrimų vieta“, – „The Washington Times“ teigė D.Shohamas.

Foreignpolicy.com pastebi, kad tai nėra pirmas kartas, kai D.Shohamo žodžiai tampa kuru sąmokslo teorijoms kurti. 2017 m. interviu Rusijos kontroliuojamam „Radio Sputnik“ vyras pasakojo apie Islamo valstybės šalininkams Vakaruose perduotą cheminį ginklą.

Didžioji dalis minfo.lt skelbiamame vaizdo įraše pateiktų teiginių yra iškraipyti, grindžiami nepatvirtina informacija arba ištraukti iš populiarių sąmokslo teorijų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius