Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 09

Santaros klinikose dėl kraujo trūkumo jau sustabdyta viena operacija: kviečiami donorai!

Santaros klinikose trūksta kraujo, gali tekti stabdyti planines operacijas. Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos antradienį informavo, kad šiuo metu Lietuvos kraujo centruose kritiškai trūksta O (I) teigiamos ir A (II) teigiamos grupių kraujo.
Renginio akimirka
Kraujo donorystė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Situacija kritiška

„Santaros klinikų Kraujo centras (Santariškių g. 2) kreipiasi į visus potencialius donorus – kviečiame kuo skubiau atvykti kraujo donorystei. Kiekvienas donoras yra gyvybiškai svarbus pacientams. Šiuo metu donorų aktyvumas stipriai sumažėjęs, todėl kyla pavojus, jog gali tekti stabdyti dalį planinių operacijų“, – sakoma pranešime.

Kaip informavo Santaros klinikų atstovai, atšilus orams sezoniškai labai sumažėjo donorų, todėl pradėjo trūkti populiariausių kraujo grupių.

„Šią savaitę, jeigu ir toliau donorų mažės, pasieksime kritinę ribą. Planinėms operacijoms paprastai medikai kraujo užsisako, taigi joms kraujo atidedama. Tačiau jeigu teks skubiai atlikti neplanuotą operaciją, kuriai reikės kraujo, arba tai pačiai planinei operacijai prireiks papildomai kraujo, jo gali tiesiog nebūti. Šiuo metu kraujo atsargos išsekusios kritiškai. Todėl labiausiai bijome, kad teks stabdyti planines operacijas. Planuodami į ateitį svarstome apie planinių operacijų stabdymą, kad turėtume kraujo atsargų ekstra atvejams“, – tikino klinikų darbuotojai.

Santaros klinika kreipėsi į Nacionalinį kraujo centrą su prašymu gauti kraujo, tačiau ir jis negalėjo pagelbėti. Susiskambinta su Kauno klinikomis: pastaroji įstaiga dar turi jo pakankami, tačiau tik savo reikmėms.

Pasak Santaros klinikų atstovų, prieš vasaros sezoną donorų visada sumažėja, tačiau tokia kritiška situacija paskutinį kartą buvo susidariusi tik prieš keletą metų. Todėl medikai su didžiuliu prašymu kreipiasi pagalbos į visuomenę ir kviečia atvykti į įstaigą ir duoti kraujo.

Kad būtų išvengta nesusipratimų, nereikėtų laukti eilėje, kaip yra kartą buvę, donorai prašomi registruotis nurodytais kontaktais. Tuomet specialistais galės tinkamai sukoordinuoti srautus.

Tik labai prašome registruotis nurodytais kontaktais, kad galėtume koordinuoti srautus. Kadangi buvo atvejų, kai žmonės atvykdavo be registracijos ir tekdavo laukti.

Galintys paaukoti kraujo kviečiami registruotis tel. 8 676 00 078, 8 688 62 707 arba www.tavokraujas.lt.

Viena operacija jau atidėta kelioms dienoms

Pasak Santaros klinikų Kraujo centro vedėjos Linos Kryžauskaitės, viena operacija antradienį jau buvo sustabdyta – jei įmanoma, paprašyta, keletui dienų ją atidėti. Tai nedidelės apimties operacija, bet jai visi tiek, kaip ir bet kuriai kitai, kraujo atidedama. Jeigu jo neprireikia, jis dedamas į laisvai disponuojamo kraujo lentyną.

„Kad mums reikia kraujo primename praktiškai kasdien, tačiau periodiškai pasitaiko tokios situacijos. Galbūt nuolatinis priminimas atbukina. O kraujo iš tiesų mums reikia kiekvieną dieną. Vien Santaros klinikoms kasdien turime išduoti iki 100 vienetų kraujo. Tuo tarpu galinčių duoti kraujo, nors mūsų nėra net trijų milijonų, vis dėlto yra nemažai. Jei visi susitelktume tokių žinučių tikrai nereikėtų. Nereikia galvoti, kad šiandien aš neduosiu, nes duos kas nors kitas. Teko girdėti ir tokių reakcijų, kad žmonės sakė tiesiog tingintys duoti kraujo.

Yra visuomenės dalis, kuri labai atsakinga ir tie žmonės net nekviečiami nuolat duoda kraujo. Didžiulis jiems ačiū. Bet tai 1 ar 2 proc. visuomenės. Kol realiai nesusiduri, atrodo, kas čia tokio. Tačiau niekam nelinkėčiau atsidurti situacijoje, kai to kraujo pritrūks. Deja, neturime kranelio, iš kurio jis tekėtų, mes jį turime gauti. Todėl būtina suvokti, kad reikia kaupti kraujo sau, savo artimiesiems, antraip gali nutikti labai dramatiška baigtis. Jeigu visi taip galvosime, kraujo niekada netrūks. Artėja vasara, bus dar sunkiau. Todėl jei nesukaupsime kraujo dabar, vasarą tikrai jo neturėsime“, – ragino L.Kryžauskaitė.

Taksi kraujo donorus veš nemokamai

„Atsižvelgiant į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją dėl Lietuvos kraujo centruose esančio kraujo trūkumo ir dėl to stabdomų operacijų, Vilniuje veikianti taksi įmonė „Amber Vilnius“ (prekiniu ženklu A2B ) priėmė sprendimą skatinti Kraujo donorystę ir nemokamai nuvežti visus Vilniaus mieste esančius potencialius kraujo donorus į Kraujo centrą, esantį Santaros klinikose (Santariškių g. 2). Kartu galime pasiekti, jog Kraujo centre būtų pakankamai kraujo“, – pranešė įmonės atstovai.

Potencialūs kraujo donorai gali užsisakyti taksi paslaugas Vilniuje šiandien, antradienį, iki 15.30 val. trumpuoju numeriu 1666 arba ilguoju numeriu +370-626-66667. Užsakant taksi paslaugas būtina informuoti operatorius, jog vykstama priduoti kraujo.

Nacionalinis kraujo centras pranešė, kad dovanoti kraujo Vilniuje galima Nacionaliniame kraujo centre, Žolyno g. 34, taip pat Kraujo surinkimo punkte nuo 11 iki 19 val. darbo dienomis ir šeštadieniais, nuo 12 iki 16 val. sekmadieniais Prekybos centro VCUP 4 aukšte (Upės g. 9).

Daugiau informacijos apie kraujo surinkimo punktus visoje Lietuvoje www.kraujodonoryste.lt

„Nacionalinis kraujo centras kviečia būti pilietiškais ir ragina nelaukti – dovanoti kraujo dabar! Nuo Tavęs šiandien priklauso sergančiojo sveikatos būklė ir gyvybė“, – skelbiama Nacionalinio kraujo centro pranešime.

„Pastaruoju metu Lietuvos ligoninėms labai trūksta 0 (I) grupės kraujo. Todėl šią kraujo grupę turinčių donorų pagalba šiandien gyvybiškai svarbi. Taip pat labai jaučiamas ir kitų grupių kraujo trūkumas“, – nurodo NEC.

Centro donorystės skyriaus vedėjas Paulius Norkus BNS sakė, kad trūkumas dažnai susidaro dėl nedarbo dienų. Kraujo surinkimo punktai nedirbo gegužės 1 ir 7 dienomis.

„Yra tiesiog labai didelis poreikis, ypač iš didžiųjų ligoninių, taip pat ir iš Santariškių (Santaros) klinikų. Mes matome trūkumo koreliaciją su šventėmis, po kiekvienos šventės mes gyvename įtemptai, bet atsargų mes negalime sukaupti ilgam laikotarpiui. Nors ir matome, kad bus šventė, ir galime numanyti, kad bus didesnis poreikis, tačiau tai pakankami sunku valdyti dėl to, kad, pavyzdžiui, trombocitai geri penkias dienas“, – sakė P.Norkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius