Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 20 /15:11

Santaros klinikose užsikrėtusiųjų COVID-19 daugėja, savaitei stabdomos planinės chirurginės operacijos

Santaros klinikose nustatyti nuo gegužės 13 d. registruoti 8 susirgę darbuotojai ir du pacientai. Darbuotojų dauguma yra iš Infekcinių ligų centro, kiti – Reanimacijos ir Krūtinės chirurgijos skyrių.
Santaros klinikos
Santaros klinikos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie keturis užsikrėtimo COVID-19 atvejus Santaros klinikose antradienį spaudos konferencijos metu pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė. Jos teigimu, vienas atvejis senesnis, apie jį skelbta praeitą savaitę, tai Reanimacijos skyriuje dirbantis žmogus ir tas atvejis susijęs su Vilniaus miesto klinikine ligonine.

Tačiau kiti trys buvo visiškai nauji – tai Infekcinių ligų centro darbuotojai, dirbantys su sergančiais koronaviruso sukeltomis ligomis.

„Trys darbuotojai yra susirgę Infekcinių ligų centre, tame skyriuje gydomi asmenys, kuriems patvirtinta COVID-19. Vienas jautė simptomus, kiti du ne. Sukėlėjas buvo išskirtas profilaktinio tyrimo metu. Šiuo metu vykdoma epidemiologinė diagnostika ir aktyvus sąlytį turėjusių asmenų išaiškinimas ir NVSC vykdys visų skyriuje dirbusių darbuotojų apklausą“, – sakė G.Megelinskienė.

Atvejų padaugėjo

Trečiadienį G.Megelinskienė sakė, kad Santaros klinikose nuo gegužės 13 d. registruoti jau aštuoni klinikų darbuotojų užsikrėtimo atvejai – iš jų keturi dirba Infekcinių ligų centre, kiti keturi skirtinguose Reanimacijos skyriuose, vienas Krūtinės chirurgijos skyriuje.

„Šiandien yra gauta informacija, kad dviem pacientams yra nustatyta COVID-19 liga, jie taip pat sietini su Krūtinės chirurgijos skyriumi. Šiuo metu bandoma išsiaiškinti atvejų atsiradimo aplinkybes, vykdoma epidemiologinė diagnostika ir NVSC yra žinoma informacija apie pacientą, kuris nuo gegužės 7 d. buvo hospitalizuotas šioje sveikatos priežiūros įstaigos Krūtinės chirurgijos skyriuje.

Vėliau, gegužės 18 d., jis kreipėsi pakartotinai į priėmimo Skubiosios pagalbos skyrių, jam buvo išskirtas COVID-19 infekcija. Taip pat noru informuoti, kad Krūtinės chirurgijos ir Reanimacijos skyrių personalas ir pacientai šiuo metu yra tiriami“, – sakė G.Megelinskienė.

Šiandien yra gauta informacija, kad dviem pacientams yra nustatyta COVID-19 liga, jie taip pat sietini su Krūtinės chirurgijos skyriumi.

Pasak NVSC atstovės, vienas pirminių įtarimų buvo dėl asmens apsaugos priemonių naudojimo: „Ir patys medikai kreipėsi, ir Santaros klinikos reagavo, buvo organizuoti mokymai dėl asmeninių apsaugos priemonių naudojimo šiems darbuotojams. Labai priklauso ir kokie ligoniai patenka į skyrių ir Infekcinių ligų centrą, pastaruoju metu mes kalbėjome ir apie mirčių atvejus, kurie buvo Santaros klinikoje.

Bet kuriuo atveju tai buvo sunkesni ligoniai, tikrai reikalaujantys rimtos priežiūros, todėl reikia atsižvelgti į daugybę komponentų, kurie galėjo nulemti ligos atsiradimą ir išplitimą, tačiau vienas iš jų galėjo būti ir asmeninių apsaugos priemonių naudojimas, kas šiuo metu yra iš naujo vertinama, iš naujo mokami darbuotojai, kad neprarastų budrumo ir neišplistų tie atvejai plačiau.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė

Bet G.Megelinskienė teigė, kad naujų atvejų ne Infekcinių ligų centre atsiradimas nesiejamas su atnaujinamomis planinėmis procedūromis, grįžtančiais ilgą laiką nedirbusiais medikais.

„Dar tikrai aiškinamės, bet iš pirminių apklausų matome, kad su asmeninių apsaugos priemonių naudojimu problemos neturėtų būti. Taip pat viena iš hipotezių yra dėl paciento, kad tas asmuo, kuris prieš tai buvo gydomas ir jam nustatytas neigiamas tyrimo rezultatas, dabar, kai kreipėsi pakartotinai gegužės 18 d., jam nustatytas ligos sukėlėjas. Reikia išsiaiškinti, atmesti galimybės, nuo ko išplito negalime. Tai gali būti ir netinkamas asmens apsaugos priemonių naudojimas, ir kiti dalykai, bet dėl planinių paslaugų tai nesietume su tuo“, – sakė NVSC atstovė.

Stabdo planinę hospitalizaciją ir operacijas

Pranešime spaudai VUL Santaros klinikos teigia, kad ligoninėje nuo gegužės 15 dienos padidėjo infekuotų pacientų srautas, taip pat fiksuojami užsikrėtusiųjų koronavirusu COVID-19 medikų atvejai. Padaliniai, kuriuose nustatytai pavojingos infekcijos židiniai, uždaromi, o užsikrėtę pacientai perkeliami į Infekcinių ligų centrą.

„Kaip informuoja VUL Santaros klinikų Infekcijų kontrolės skyrius, Infekcinių ligų centre keturiems darbuotojams nustatytas teigiamas koronaviruso COVID-19 testas. Šiuo metu jie neturi jokių nusiskundimų ir yra saviizoliavęsi. Visi kontaktavę kolegos ištestuoti, bet nuo darbo nenušalinti. Kadangi visas ligoninės personalas reguliariai prevenciškai tikrinamas ir naudoja asmens apsaugos priemones, jų rizika apsikrėsti vieniems nuo kitų yra minimali.

Dar keturi apsikrėtę koronavirusu medikai dirba kituose VUL Santaros klinikų padaliniuose. Šiuo metu vyksta šių padalinių medicinos personalo ir pacientų testavimas“, - rašoma pranešime spaudai.

Taip pat sustabdyta planinė hospitalizacija į Krūtinės chirurgijos skyrių, šio skyriaus pacientai izoliuojami vienas nuo kito į atskiras palatas, kad būtų užkirstas kelias galimam kryžminiam infekavimui.

„Dėl nepalankios epidemiologinės situacijos nuo gegužės 21 iki 26 dienos VUL Santaros klinikose stabdomos planinės chirurginės operacijos Santariškių g. 2 korpusuose“, - teigia Santaros klinikų atstovai.

Kitų neizoliuoja

Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Jolanta Normantienė 15min sakė, kad Infekcinių ligų centre nuolat profilaktiškai atliekami tyrimai darbuotojams ir nustačius užsikrėtimą darbuotojai nušalinami nuo darbo.

Kur galėjo užsikrėsti darbuotojai, Santaros klinikų atstovai teigia pasakyti negalintys: „Užsikrėsti galima bet kurioje vietoje, nebūtinai nuo pacientų, dėl to, kad medikai lankosi ir viešose vietose, ir bendrauja su šeimos nariais ir kt. Darbuotojai lankėsi ir vietose, kurios šiuo metu paskelbtos COVID-19 ligos židiniais.“

Infekcinių ligų centro darbuotojai, kuriems nustatytas teigiamas koronaviruso COVID-19 testas, šiuo metu nedirba, yra saviizoliacijoje. „Jų kolegos nuo darbo nenušalinti. Kadangi personalas reguliariai prevenciškai tikrinamas ir naudoja asmens apsaugos priemones, jų rizika apsikrėsti vieniems nuo kitų yra minimali“, – teigė J.Normantienė.

Santaros klinikose kasdien atliekama būtina patalpų dezinfekcija, antradienį, paaiškėjus užsikrėtimo atvejams, buvo padaryta generalinė Infekcinių ligų centro dezinfekcija. Pakartotiniai mokymai dėl asmens apsaugos priemonių naudojimo vyksta nuolat.

Kaip trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, NVSC gegužės 20 d. duomenimis patvirtintų ligos atvejų konkretiems žmonėms yra 1577, sergančiųjų – 460. Antradienį patvirtintų naujų COVID 19 susirgusių žmonių buvo 15, mirusiųjų nuo COVID-19 – 60. Pasveikusiųjų yra 1049.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius