-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 04 /13:55

Šauktinių sąrašo šiais metais teks palaukti

Šiųmetis šauktinių sąrašas bus sudarytas beveik savaite vėliau, nei pernai ir užpernai. Privalomąją karo tarnybą atlikti savanoriškai šiais metais norą pareiškė 216 jaunuolių.
Lietuvos valstybei prisiekė beveik 500 šauktinių
Šauktiniai / srž. Arno Čemerkos nuotr.

Tiek 2017-aisiais, tiek prieš metus šauktinių sąrašas buvo sudarytas sausio 4 dieną, tačiau šiais metais šią procedūrą nuspręsta atlikti kiek vėliau – 2019 metų šauktinių sąrašas Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kompiuterio programos pagalba bus sudaromas sausio 10 dieną, ketvirtadienį.

Į tarnybą bus kviečiami apie 3,8 tūkst. jaunuolių.

Šauktinių sąrašas nebus paskelbtas jo sudarymo dieną – pagal tvarką KAM tai turi padaryti per mėnesį, tačiau dažniausiai jis paskelbiamas per kiek mažiau nei savaitę.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

Praėjusiais metais šauktinių sąrašo sudarymo dieną savanoriškai atlikti privalomąją karo tarnybą norą buvo pareiškę daugiau kaip 280 jaunuolių. Tuomet krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pabrėžė, kad maždaug 30 proc. savanorių pripažįstami netinkamais tarnybai dėl ligų.

Ketvirtadienio duomenimis, šiemet tinkamais tarnybai kol kas pripažinti 58 savanoriai iš 216, dėl 136 jaunuolių sprendimas dar nėra priimtas.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba (KPKT) 15min atsiųstame komentare pažymėjo, kad karo prievolininkų, nepatekusių į šaukiamųjų sąrašus, ir siekiančių tarnybą atlikti savo noru, prašymų skaičius jau ketvirti metai yra stabilus – apie 3 tūkst., tačiau tai nereiškia, kad jie visi tinkami tarnybai ir visi pradės tarnybą.

„Pastebimas nežymus jaunuolių, nepatekusių į sąrašus ir pareiškusių norą tarnauti, išvykimų į dalinius mažėjimas, tačiau priežastys yra aiškios ir pateisinamos. Pavyzdžiui, sveikatos problemos, siekis tarnauti konkrečiame dalinyje, tarnybos datos perkėlimas į kitus metus ir panašiai“, – teigiama atsakyme.

Anot KPKT atstovų, norą tarnauti pareiškusių jaunuolių skaičius didėja, o karo prievolininkai, patekę į sąrašą, stengiasi nebelaukti, o rašyti prašymus pirmumo tvarka atlikti tarnybą.

Savanorių vis labiau nepakanka

KAM 15min pateiktais duomenimis, pagal 2018 metų šaukimą Lietuvos kariuomenės daliniuose privalomąją karo tarnybą pradėjo apie 3640 karo prievolininkų.

Iš jų daugiau nei 50 proc. buvo norintys atlikti tarnybą savo noru, likę – iš šaukiamųjų sąrašo pareiškę norą pirmumo teise atlikti tarnybą ir 140 karo prievolininkų pristatyta privalomai pašauktų.

2017 metais į tarnybą teko pašaukti 53 jaunuolius, tuo metu 2015 ir 2016 metais savanorių visiškai pakako.

Penktadienį KAM pranešė, kad 2019 metų karo prievolininkų sąrašų sudarymą Krašto apsaugos ministerijoje sausio 10 d. stebės keturių Lietuvos visuomeninių organizacijų: Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Lietuvos skautija, Atsargos karininkų sąjunga ir Lietuvos šaulių sąjunga, atstovai.

Visa karo prievolininkui aktuali informacija – kur ir kada pradėti ir vykdyti su šaukimu susijusias procedūras – bus pateikta karo prievolininkų sąraše internete https://sauktiniai.karys.lt.

Šaukimo nurodymai karo prievolininkams pradėti šaukimo procedūras nėra siunčiami paštu.

Iki 2019 m. šaukiamųjų sąrašų sudarymo, užsirašę savo noru, jaunuoliai pirmieji galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas. O po šaukiamųjų sąrašų paskelbimo savo noru teikti prašymus atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į 2019 m. karo prievolininkų sąrašus. Jie taip pat galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas.

Patekę į šaukiamųjų sąrašus karo prievolininkai ir išreiškę norą pirmumo teise atlikti tarnybą, gaus 15 proc. didesnes išmokas, ir į jų pageidaujamas tarnybos vietas ir datas paprastai yra atsižvelgiama.

Lietuvos kariuomenė paragino vaikinus ir merginas nuo 18 iki 38 metų ir toliau teikti prašymus savanoriškai atlikti NPPKT.

Visų regioninių karo prievolės ir komplektavimo skyrių ir poskyrių kontaktus galima rasti interneto svetainėje: http://www.karys.lt/kontaktai.html. Taip pat visą informaciją apie tarnybą Lietuvos kariuomenėje galite gauti paskambinę nemokama konsultavimo linija 8 800 12340.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius