Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 04

Sauliaus Skvernelio žmona Silvija įsidarbino „Orlen“

15min tyrimai atskleidė, kad premjerą Saulių Skvernelį ir koncerną „Orlen“ sieja keisti ryšiai. O dabar lrytas.lt skelbia, kad koncerno įmonėje įsidarbino premjero žmona Silvija Skvernelė.

Kaip skelbta 15min tyrimuose ir knygoje „Kabinetas 339“, S.Skvernelio Vyriausybė priėmė ne vieną sprendimą, naudingą naftos gigantui „Orlen Lietuva“. Be kita ko, šis koncernas iš valstybės gavo milijoninių užsakymų, kurių sąlygos prieš tai buvo pakeistos pagal šio koncerno pageidavimus. Po to „Orlen Lietuva“ finansiškai parėmė krepšinio klubus, valdomus S.Skvernelio aplinkos verslininkų.

O antradienį premjeras S.Skvernelis atnaujino savo privačių interesų deklaraciją nurodydamas, kad jo sutuoktinė S.Skvernelė pradėjo darbą lenkų koncernui „Orlen“ priklausančiame degalinių tinkle „Orlen Baltics retail“.

Portalui lrytas.lt premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas antradienio pavakare negalėjo patvirtinti deklaracijoje paskelbtos informacijos.

„Aš apie tai girdžiu pirmą kartą, turiu paklausti premjero“, – portalui lrytas.lt sakė T.Beržinskas.

Vėliau jis patvirtino, kad deklaracija atnaujinta, tačiau daugiau komentarų nebus.

T.Beržinskas portalui lrytas.lt negalėjo pasakyti, nuo kada ir kokias pareigas S.Skvernelė pradėjo eiti degalinių tinklą valdančioje bendrovėje. Jis taip pat atsisakė plačiau komentuoti, ar premjero žmonos įsidarbinimas su „Orlen Lietuva“ susijusioje įmonėje gali būti kaip nors susijęs su šiam koncernui esą Vyriausybės taikytomis nuolaidomis.

Lenkijos valstybės koncernas „Orlen Lietuva“, turintis naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose, yra pati didžiausia įmonė Baltijos šalyse – pernykštė apyvarta siekė apie penkis milijardus eurų.

Tačiau koncernas turėjo ir rimtų problemų.

Ne vienerius metus „Orlen Lietuva“ savavališkai valstybei nemokėjo dalies privalomų mokesčių už elektrą ir krovinių gabenimą geležinkeliais, todėl prikaupė milijoninių skolų. Daug metų dėl to vyko teismai.

Ginčus buvo bandoma spręsti ir taikiai. Lietuvos politikai ir naftos koncerno atstovai ne kartą sėdo prie derybų stalo, bet susitarti nepavykdavo. Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės atstovai tvirtino, esą sutikusi su „Orlen“ reikalavimais Lietuva būtų patyrusi didelių nuostolių.

Tačiau Vyriausybės pozicija pasikeitė, kai premjeru tapo Saulius Skvernelis.

Suprasti akimirksniu

  • S.Skvernelis du kartus slapta susitiko su Lenkijos politikos lyderiu J.Kaczynskiu
  • Jiedu kalbėjo ir apie naftos koncerno „Orlen Lietuva“ problemas ir skolas
  • Po to S.Skvernelio Vyriausybė šiam koncernui suteikė šimtamilijoninių nuolaidų
  • „Orlen Lietuva“ gavo milijoninių užsakymų, kurių sąlygos buvo pritaikytos įmonei
  • Tada koncernas parėmė S.Skvernelio aplinkos verslininkų krepšinio klubus
  • Paramą gavo D.Gudelio Vilniaus „Rytas“ ir A.Bieliausko Panevėžio „Lietkabelis“
  • Taip pat ir Regionų krepšinio lyga, kurią valdė D.Gudelis ir T.Pačėsas

S.Skvernelis kelis kartus slapta susitiko su galingiausiu Lenkijos politiku Jaroslawu Kaczynskiu. Po šių susitikimų, per kuriuos buvo kalbama apie „Orlen“ problemas, naftos koncernas iš Lietuvos gavo šimtamilijoninių nuolaidų ir milijoninių valstybės užsakymų, kurie buvo pritaikyti pagal šio naftos koncerno prašymus.

Po to „Orlen Lietuva“ skyrė finansinę paramą krepšinio klubams Vilniaus „Rytas“, Panevėžio „Lietkabelis“, taip pat Regionų krepšinio lygai – visos šios organizacijos susijusios su S.Skvernelio aplinkos verslininkais.

Vienas jų – buvęs S.Skvernelio kolega kelių policijoje, milijonierius Alvydas Bieliauskas. Pastarajam neseniai buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu.

Pats premjeras 15min teigė, kad naftos koncernui naudingi jo Vyriausybės sprendimai pagerino verslo aplinką ir Lietuvos bei Lenkijos santykius. Tačiau S.Skvernelis neigė, kad jo aplinkos žmonės valdo krepšinio klubus, gavusius „Orlen Lietuva“ paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius