Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 15 /19:50

Vokietijos–Lenkijos pasienyje įstrigusių lietuvių, latvių ir estų gelbėjimo operacija: lėktuvu, traukiniu ir automobiliais, bet geriausia – keltu

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis šeštadienį lankėsi Kaune, kur su miesto meru Visvaldu Matijošaičiu ir sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga aptarė susidariusią situaciją dėl karantino. Prieš pasitarimą premjeras žurnalistams pakomentavo susidariusią situaciją dėl sienų uždarymo. Jis teigė, kad yra keli galimi variantai, kaip Lietuvos piliečiai gali grįžti į šalį. Vienas jų – Vokietijos ir Lenkijos sieną kirsti pėsčiomis. Vakaro premjeras pranešė, kad vieni žmonės Lenkiją kirs specialia automobilių kolona, kiti bus pargabenti traukiniu, o treti – lėktuvu.

Atnaujinta 19.50 val. Susisiekimo ministras: geriausia galimybė lietuviams grįžti automobiliu – keltas iš Kylio

Lenkijai uždarius savo sienas dėl koronaviruso, geriausia galimybė savo automobiliu grįžti į Lietuvą yra pasinaudoti keltu iš Kylio Vokietijoje, sako susisiekimo ministras.

„Kol dar nėra sutarta dėl kolonos sudarymo ir palydėjimo per Lenkiją, geriausia galimybė grįžti į Lietuvą nuosavu automobiliu yra keltu iš Vokietijos“, – sekmadienio vakarą BNS sakė Jaroslavas Narkevičius.

Ministro duomenimis, vienas keltas iš Kylio išplaukia sekmadienį 21 val. Lietuvos laiku, dar vienas – pirmadienį tuo pačiu metu.

Pasak J.Narkevičiaus, sekmadienio keltas užpildytas maždaug 90 proc., bilietų dar yra.

Lietuvos valdžia su lenkais taip pat derina galimą automobilių koloną sausumos keliu per Lenkiją, bet sprendimai dar nepriimti.

„Deriname, bet dar žinių nėra“, – sakė ministras.

Anot J. Narkevičiaus, jeigu bus poreikis, keleiviams bus suorganizuotas traukinys iš Vokietijos per Lenkiją iki Lietuvos.

„Dėl traukinio esame jau sutarę. Jeigu atsiras poreikis, traukinys galės būti suformuotas per Lenkiją pervežti keleivius iki Kauno. Šiandien tokio poreikio dar nėra“, – BNS sakė J.Narkevičius.

Anot jo, atsižvelgiant į keleivių srautus, būtų sprendžiama, ar traukinys vyktų iš Berlyno, Frankfurto ar kito miesto.

Atnaujinta 17.25 val Formuojama speciali kolona

Lietuvos ir Lenkijos pasienyje apsilankęs premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad įstrigusiems ties Lenkija lietuviams bus padėta grįžti namo – formuojamos lengvųjų automobilių kolonos, jas lydėtų policija.

„Didžiausios problemos yra tarp Lenkijos ir Vokietijos sienos, kas susiję su mūsų piliečiais. Yra formuojamos specialios lengvųjų automobilių kolonos, kurios bus lydimos Lenkijos policijos pagalba“, – delfi.tv. sakė S.Skvernelis.

„Yra galimybė Vokietijoje suformuoti traukinį ir kartu padėti Latvijos ir Estijos piliečiams. Taip pat numatytas ir šiandien įvyks oro maršrutas į Berlyną“, – pasienyje kalbėjo premjeras.

Nuo vidurnakčio Lietuvos gyventojai nebegalės išvykti į užsienį

Vyriausybės vadovas pasienyje taip pat vertino, kad Lietuva pasirengusi vidurnaktį įsigaliojančiam karantinui. Lietuva uždaro savo sienas, išskyrus 72 valandų humanitarinį koridorių į savo šalis norintiems grįžti užsieniečiams.

Draudimai kirsti sieną negalios prekių vežimui. Lenkijai sienas uždarius nuo sekmadienio, pasienyje su Lenkija susiformavo kelių kilometrų vilkikų eilė.

„Vilkikų eilė nemaža, bet ji juda, lenkų pasieniečiai jau tikrina kiekvieną vilkiką, procedūra užtrunka minutę, vairuotojai užpildo elektroninę anketą laukdami eilėje, jie privažiuoja, patikrinama temperatūra, jei viskas tvarkoj, vairuotojai važiuoja toliau“, – BNS sakė į pasienį premjerą lydėjęs jo patarėjas ir koronaviruso komunikacijos grupės vadovas Giedrius Surplys

Jis pažymėjo, kad nuo vidurnakčio Lietuvos piliečiai nebegalės palikti šalies, išskyrus turinčiuosius leidimą gyventi arba individualų leidimą išvykti.

„Nuo vidurnakčio Lietuvos piliečiai nebegali išvykti iš Lietuvos teritorijos, išskyrus tuos, kurie turi leidimą gyventi užsienio šalyse, ir labai išskirtiniais atvejais, ar tai būtų laidotuvės, ar būtinos medicinos procedūros užsienyje, gavus individualų pasienio leidimą“, – sakė komunikacijos grupės vadovas.

G.Surplys patvirtino, kad taip pat atsidaro tranzitinis 72 valandų leidimas kirsti Lietuvos teritoriją užsieniečiams, grįžtantiems į savo šalis.

Du variantai

„Tai pirmiausia informacija žmonėms, kurie yra įstrigę prie Lenkijos–Vokietijos sienos, svarstomi du variantai. Gali būti taip, kad bus įsileisti į Lenkiją pėsčiomis mūsų piliečiai, tokiu būdu mes organizuosim transportą jų įsivežimui.

Ir antras variantas yra nurodymai, duoti krašto apsaugos ministrui, po 8 valandų galimas vienas reisas „Spartano“ į Berlyno vieną iš oro uostų ir tokiu būdu nuo sienos grįžę žmonės, 32 žmonės, galės būti parskraidinti į Lietuvą.

Tai sprendimai yra, kontaktai su ambasada būtini palaikyti, žmonėms registruotis ir bet kokiu atveju jie nebus palikti likimo valiai ir nuo Lenkijos–Vokietijos sienos visus parsigabensim“, – situaciją žurnalistams sekmadienį komentavo premjeras.

Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Lėktuvas „Spartan“
Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Lėktuvas „Spartan“
VIDEO: Saulius Skvernelis apie negalinčius grįžti tautiečius: kirskit sieną pėsčiomis, vėliau surinksim

Paklaustas, kodėl Lietuvon važiuojantys žmonės užstrigo Lenkijos–Vokietijos pasienyje, nors žadėtos 72 valandos tranzitui, S.Skvernelis sakė, kad apie tai buvo tartasi, bet kol kas jokio tranzito nėra. Tiesa, dalis žmonių iš kitų šalių, kurie ketino skristi per Varšuvą, vis dėlto atskrido į Lenkiją, nors irgi nebuvo leidžiama.

S.Skvernelis paragino visus žmones likti namuose, tačiau pats sakė, kad jam būtina vykti į kitus miestus, susitikti su jų atstovais, kad matytų, kaip pasiruošta.

Išvykti kitur gyvenantiems leis

Giedrius Surplys, Visuomenės informavimo grupės dėl koronaviruso vadovas, premjero patarėjas, paprašytas pakomentuoti, kodėl žmonės negali išskristi į namus Norvegijoje, teigė, kad jiems teks suprasti – mėginama suvaldyti neeilinę situaciją, todėl viskas turi veikti kaip šveicariškas laikrodis.

„Bet per šimtas žmonių dirba valstybėje ir dar daugiau, jei skaičiuotume su savivaldybėmis. Ir vakar, ir šiandien, ir naktį, kad kuo greičiau mes turėtume tuos atsakymus, kaip elgtis ir Lietuvoje, ir kitose šalyse paskelbus karantino režimą“, – kalbėjo G.Surplys.

Jo teigimu, kol kas valstybė riboja skrydžius tik į Italiją, kitur dar ne.

VIDEO: Giedriaus Surplio komentarai apie Lietuvos ir užsienio piliečių judėjimą karantino sąlygomis

G.Surplys pažadėjo, kad visi Lietuvos piliečiai turės galimybę į Lietuvą grįžti. Paprašytas dar kartą kalbėti apie iš Lietuvos negalinčius namo į Norvegiją išskristi žmones, jis teigė, kad reikėtų žiūrėti konkrečią situaciją.

„Šiuo metu Norvegija yra draudžiamų išvykti šalių sąraše, tą reikia turėti omenyje. Bet kaip minėta, Lietuvos piliečiai, kurie gyvena kitose šalyse, turės galimybę ten grįžti, bet, kaip sakiau, jeigu šiandien nepavyksta išvykti – turėkite kantrybės“, – kalbėjo G.Surplys.

Atvejai lieka devyni

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga priminė, kad jau pirmadienį Lietuva gyvens karantino sąlygomis. Be to, buvęs šalių, kurios pavojingos, sąrašas netenka prasmės – grįžus iš bet kur reikėtų dvi savaites saviizoliuotis.

Paklaustas, kada tyrimus darys ir kitos laboratorijos, ministras teigė, kad regentų kiekis yra baigtinis, o šiuo metu ir viena laboratorija dar neviršija savo pajėgumų.

Kitą savaitę Lietuvoje atsiras dešimt punktų, kur bus imami mėginiai, tačiau namuose greičiausiai jie nebus imami – tai esą geriau dėl saugumo.

„Tai, kad tyrimų padarysime labai daug, nepanaikins saviizoliacijos būtinybės. Jeigu turite nors mažiausią įtarimą, likite namuose. Ne taip, kaip nutiko kai kuriems asmenims, kurie dar pakeliavo ir jau nebegalima atsekti jų kontaktų. Pagrindinė rekomendacija yra ne nusiraminti atlikus tekstą, o saviizoliuotis“, – kalbėjo A.Veryga.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Jis pasakė, kad bus mėginama dezinfekuoti dalį saugos priemonių, tarkim, akinius. Deja, su respiratoriais tai nepavyks.

Saugos priemonių šiuo metu pakanka, tačiau viskas priklausys nuo to, kaip virusas sklis, tuomet atsargos gali būti išnaudotos labai greitai. Ministras tvirtina, kad rinkose respiratorių ir kitokių priemonių jau yra, todėl jų atsargos Lietuva nuolat pasipildo.

Ir jis dar kartą priminė: grįžus būtina saviizoliuotis. Taip pat pažadėjo, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras padarys sąrašus, kaip važiavo, kuo keliavo užsikrėtę žmonės, kad būtų galima pasitikrinti tiems, kurie galbūt važiavo tuo pačiu maršrutu.

Kauno klinikų direktorius Renaldas Jurkevičius užtikrino, kad ligoninė pasiruošusi priimti pacientus. Skyriai buvo perplanuoti, kiti ligoniai iškeliami į tolimesnes patalpas.

Meras Visvaldas Matijošaitis tikina, kad Kaunas šimtu procentų pasiruošęs šiai situacijai. Savivaldybė jau paruošė patalpas saviizoliacijai, yra 50 vietų, bet gali atsirasti ir keli šimtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius