-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05 /15:37

Saulius Skvernelis: žmona ieškojo darbo, o aš pritariau jos pasirinkimui

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad žmona po vaiko priežiūros atostogų ieškojo darbo ir po paieškų įsidarbino „Orlen Lietuva“ įmonėje, leisdamas suprasti, kad įmonė „Orlen Baltics Retail“ pati sutuoktinės dirbti nekvietė.

„Ji ieškojo darbo, pasibaigus vaiko priežiūros atostogoms nusprendė pakeisti darbą ir įsidarbino kaip eilinis darbo ieškantis Lietuvos žmogus, turintis tam tikrą reikalingą išsilavinimą“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar buvo skelbiama atranka į pareigas, S.Skvernelis siūlė dėl to teirautis jo žmonos: „Jeigu jinai komentuos. Bet žinau, kad nekomentuos.“

Kaip ji buvo atrinkta, S.Skvernelis pasakyti negalėjo. „Tai matyt... kažkokie skelbimai, aš negaliu pasakyti detalių (...) Deja, žmogus karjerą daro pati“, – kalbėjo jis.

S.Skvernelė sūnų pagimdė 2016 metų rugpjūtį. Pagal Darbo kodeksą ilgiausios vaiko priežiūros atostogos – treji metai. Tai reiškia, kad į „Swedbank“, kur dirbo anksčiau, ji turėjo sugrįžti vėliausiai 2019-ųjų rugpjūtį.

Tačiau po motinystės atostogų į „Swedbank“ ji negrįžo.

Anot S.Skvernelio, tai lėmė jo paties pareigos. „Nes ankstesnis darbas, darbo funkcija buvo betarpiškas bendravimas su klientais, o tai kelia tam tikrų nepatogumų“, – sakė jis.

„Orlen“ įmonėje S.Skvernelio žmona finansų analitike įsidarbino sausio 6 dieną, tai premjeras deklaravo antradienį.

Pareigų Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) teikiamoje deklaracijoje S.Skvernelis sakė nenurodęs, nes pildant deklaraciją internetu, buvo siūloma pasirinkti tik įvairias vadovaujamas pareigas. „Todėl buvo nurodyta „kita“ pareigybė“, – paaiškino jis.

Anot S.Skvernelio, prieš priimdama sprendimą žmona su juo tarėsi, jis atskleidė, kad sutuoktinė buvo sulaukusi pasiūlymų ir iš biudžetinio sektoriaus.

„Bet aš puikiai supratau, kad būtų didelis... Dar didesnis triukšmas, kalbant apie valstybės įmonės arba biudžetines įstaigas“, – aiškino S.Skvernelis.

„Be to, pritariau tam pasirinkimui, kurį padarė“, – pridūrė Vyriausybės vadovas.

S.Skvernelė rado darbą už mažesnę algą?

S.Skvernelė, kaip nurodoma jos „Linkedin“ paskyroje, „Swedbank“ ėjo klientų aptarnavimo vadovės pareigas. Dirbdama paprasta finansų analitike „Orlen“ ji turėtų uždirbti mažiau.

2019 metais vidutinis S.Skvernelio atlyginimas siekė 3348 eurus. Jei yra taip, kaip sako premjeras, sutuoktinės alga „Orlen“ įmonėje turėtų būti ne didesnė kaip 1,6 tūkst. eurų.

S.Skvernelis trečiadienį sakė nežinantis, daugiau ar mažiau nei buvusioje darbovietėje uždirba žmona.

Tačiau, anot premjero, jos alga nesiekia pusės jo algos.

2019 metais vidutinis S.Skvernelio atlyginimas siekė 3348 eurus į rankas. Jei yra taip, kaip sako premjeras, sutuoktinės alga „Orlen“ įmonėje turėtų būti ne didesnė kaip 1,6 tūkst. eurų.

Kokia tiksli sutuoktinės alga, S.Skvernelis sakyti nenorėjo, nes tai, anot premjero, konfidencialus darbdavio ir darbuotojo susitarimas.

„Aš neabejoju savo žmonos kompetencija ir išsilavinimu, pradirbus maždaug 20 metų finansų institucijoje, viename iš bankų, tai jai tikrai nereikia vyro pagalbos. Dar daugiau – vyro pavardė, matyt, yra kaip minusas šiuo atveju“, – kalbėjo jis.

Paklaustas ar vietoje vadovaujamų pareigų banke ji pasirinko žemesnes pareigas ir mažesnę algą, S.Skvernelis sakė, kad reikėtų teirautis žmonos. „Manau, pasirinko ramesnį darbą“, – pridūrė jis.

Interesų konflikto nemato

Paklaustas, ar nemato tame interesų konflikto, S.Skvernelis pats žurnalistų teiravosi, kur jį galima būtų įžvelgti.

Žurnalistui papildžius, kad vedė derybas su „Orlen“ ir susitikinėjo su įmonės atstovais, S.Skvernelis sakė: „Nepadariau nei aš, nei Vyriausybė jokio sprendimo išimtinai šitai įmonei ar įmonių grupei, tai nematau tikrai jokio konflikto.“ Jis pasvarstė, kad taip mąstant jo žmona apskritai niekur negali dirbti.

S.Skvernelis žurnalistams siūlė pateikti pavyzdį, kokių nuolaidų „Orlen“ padarė Vyriausybė. Paminėjus VIAP mokesčio lengvatą, S.Svernelis sakė, kad galimybę gauti lengvatą gavo gerokai daugiau nei trys įmonės, tarp kurių yra iš „Orlen“.

Anot R.Karbauskio, reikia džiaugtis

R.Karbauskis trečiadienį tvirtino, kad S.Skvernelis prieš savaitę jam pranešė, jog žmona įsidarbino „Orlen Baltics Retail“.

„Reikia džiaugtis, kad žmogus, paauginęs vaiką, ateina padėti vyrui išlaikyti šeimą“, – BNS sakė jis.

Sąlygas keitė pagal pageidavimus

Kaip skelbta 15min tyrimuose ir knygoje „Kabinetas 339“, S.Skvernelio Vyriausybė priėmė ne vieną sprendimą, naudingą naftos gigantui „Orlen Lietuva“. Be kita ko, šis koncernas iš valstybės gavo milijoninių užsakymų, kurių sąlygos prieš tai buvo pakeistos pagal šio koncerno pageidavimus. Po to „Orlen Lietuva“ finansiškai parėmė krepšinio klubus, valdomus S.Skvernelio aplinkos verslininkų.

O antradienį premjeras S.Skvernelis atnaujino savo privačių interesų deklaraciją nurodydamas, kad jo sutuoktinė S.Skvernelė pradėjo darbą lenkų koncernui „Orlen“ priklausančiame degalinių tinkle „Orlen Baltics retail“.

Ne vienerius metus „Orlen Lietuva“ savavališkai valstybei nemokėjo dalies privalomų mokesčių už elektrą ir krovinių gabenimą geležinkeliais, todėl prikaupė milijoninių skolų. Daug metų dėl to vyko teismai.

Ginčus buvo bandoma spręsti ir taikiai. Lietuvos politikai ir naftos koncerno atstovai ne kartą sėdo prie derybų stalo, bet susitarti nepavykdavo. Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės atstovai tvirtino, esą sutikusi su „Orlen“ reikalavimais Lietuva būtų patyrusi didelių nuostolių.

Tačiau Vyriausybės pozicija pasikeitė, kai premjeru tapo Saulius Skvernelis.

Suprasti akimirksniu

  • S.Skvernelis du kartus slapta susitiko su Lenkijos politikos lyderiu J.Kaczynskiu
  • Jiedu kalbėjo ir apie naftos koncerno „Orlen Lietuva“ problemas ir skolas
  • Po to S.Skvernelio Vyriausybė šiam koncernui suteikė šimtamilijoninių nuolaidų
  • „Orlen Lietuva“ gavo milijoninių užsakymų, kurių sąlygos buvo pritaikytos įmonei
  • Tada koncernas parėmė S.Skvernelio aplinkos verslininkų krepšinio klubus
  • Paramą gavo D.Gudelio Vilniaus „Rytas“ ir A.Bieliausko Panevėžio „Lietkabelis“
  • Taip pat ir Regionų krepšinio lyga, kurią valdė D.Gudelis ir T.Pačėsas

S.Skvernelis kelis kartus slapta susitiko su galingiausiu Lenkijos politiku Jaroslawu Kaczynskiu. Po šių susitikimų, per kuriuos buvo kalbama apie „Orlen“ problemas, naftos koncernas iš Lietuvos gavo šimtamilijoninių nuolaidų ir milijoninių valstybės užsakymų, kurie buvo pritaikyti pagal šio naftos koncerno prašymus.

Po to „Orlen Lietuva“ skyrė finansinę paramą krepšinio klubams Vilniaus „Rytas“, Panevėžio „Lietkabelis“, taip pat Regionų krepšinio lygai – visos šios organizacijos susijusios su S.Skvernelio aplinkos verslininkais.

Vienas jų – buvęs S.Skvernelio kolega kelių policijoje, milijonierius Alvydas Bieliauskas. Pastarajam neseniai buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu.

Pats premjeras 15min teigė, kad naftos koncernui naudingi jo Vyriausybės sprendimai pagerino verslo aplinką ir Lietuvos bei Lenkijos santykius. Tačiau S.Skvernelis neigė, kad jo aplinkos žmonės valdo krepšinio klubus, gavusius „Orlen Lietuva“ paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius