Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 10

Tabore medikų iš mirties nagų išplėštas narkomanas prisipažino: viskas prasidėjo nuo „žolės“

Praėjusią savaitę Vilniaus čigonų tabore aptikti keturi lavonai. Beveik nėra abejonių, kad jie visi mirė nuo per didelių heroino dozių. Dar keletą jų spėjo išgelbėti atskubėję medikai. Vieną tokią gelbėjimo dramą stebėjęs 15min fotožurnalistas pakalbino jau atgaivintą vyrą.
Čigonų tabore atgaivintas narkomanas
Čigonų tabore atgaivintas narkomanas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Po policijos operacijų padaugėja mirčių

Policijos pareigūnams intensyviai gaudant narkotikų platintojus susidarė paradoksali situacija. Prekeiviams tampa pavojinga ir sudėtinga įsigyti heroino, tad jie į jau turimą primaišo daugiau įvairių priedų – skalbimo miltelių, cukraus pudros, žiurkių nuodų ir kt. Kartu taip padidinamas turimas narkotikų tūrio kiekis ir kartu iš jų gaunamas pelnas.

Po tokių pokyčių nuo nešvaraus heroino dozių miršta daugiau narkomanų nei įprasta.

Spėjama, kad panaši situacija ir pastaruoju metu. Vien savaitgalį tabore aptikti du lavonai. Sekmadienį medikai gavo net kelis iškvietimus į heroino prekyba garsėjančią romų gyvenvietę.

Per pietus Aukštutiniame tabore buvo bandoma išgelbėti du narkotikų dozėmis apsinuodijusius vyrus. Deja, išgyveno tik vienas. Kitą teko išvežti lavonvežiui.

Tuo pačiu metu iš Rodūnios taboro gautas policijos pagalbos prašymas. Pranešta apie mėlynuojantį ir mirštantį vyrą. Ten išskubėjo kitas medikų ekipažas.

Pirmąją pagalbą suteikė pareigūnai

Policijos pareigūnai, tabore ieškodami narkotikų prekeivių, sustabdė du įtartinus vyriškius. Betikrinant jų dokumentus vienas jų pradėjo vaikščioti ratais, jam pradėjo mėlti lūpos, veidas. Netrukus nugriuvo pievoje ir nebeatsikėlė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Policijos pareigūnai Artūrą paguldė į saugią pozą ir iškvietė medikus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Policijos pareigūnai Artūrą paguldė į saugią pozą ir iškvietė medikus

Policininkai iškart paprašė medikų pagalbos, o patys sąmonę praradusį ir gargaliuojantį vyrą paguldė ant šono, sulenkė vieną koją, o ranką pakišo po galva. Tokioje pozoje gulėdamas žmogus net ir nevalingai apsivėmęs neužspringsta.

Daugiau policininkai nieko negalėjo nelaimėliui padėto ir vylėsi, kad medikai spės atvykti, kol jis dar nenumirė.

Nuo per didelės narkotikų dozės buvo jau beveik uždusęs

Ant žemės gulintis vyras pamėlo, beveik nustojo kvėpuoti ir tik retkarčiais sugargaliuodavo. Heroinas slopinančiai veikia kvėpavimo takus, todėl jis ėmė dusti ir pamažu retėjo širdies plakimas. Tokios būsenos žmonių kvėpavimas sulėtėja iki poros įkvėpimų per minutę. Jie visiškai nereaguoja į skausmą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Medikai ir policijos pareigūnai Artūrą kelia į greitosios pagalbos automobilį
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Medikai ir policijos pareigūnai Artūrą kelia į greitosios pagalbos automobilį

Esant tokiai būklei svarbi kiekviena akimirka.

Jeigu medikai spėja atvykti iki sustojant širdžiai – jiems atgaivinti tokį žmogų nėra sudėtinga. Tereikia suleisti vaistų, kurie veikia kaip priešnuodžiai. Jie atblokuoja kvėpavimo takus ir narkomanas po kelių minučių vėl gali eiti savo keliais.

Taip nutiko ir šįkart. Greitoji medicinos pagalba spėjo atvykti ir mirtimi besivaduojąs vyras buvo netrukus atgaivintas.

Supratęs, kad buvo beveik miręs, vyras apsiverkė

Iš greitosios pagalbos automobilio išlipęs vyras dar keletą minučių sunkiai orientavosi aplinkoje. Po kurio laiko užkalbintas jis iš pradžių netikėjo, kad ką tik medikai jį vos išplėšė iš mirties nagų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Veždamas ką tik tabore aptiktą lavoną į įvykio vietą užsuko lavonvežis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Veždamas ką tik tabore aptiktą lavoną į įvykio vietą užsuko lavonvežis

Tačiau pamatęs save filmuotoje medžiagoje merdėjantį jis įsitikino, kad gali švęsti antrą gimtadienį. Dar didesnį įspūdį paliko nuotraukose matomas šalia pareigūnų stovintis lavonvežis. Buvo pranešta apie beveik mirusį žmogų, tad iš taboro dar nespėjęs išvažiuoti automobilis su prieš tai aptiktu mirusiu vyru, nusprendė palaukti keletą minučių šio incidento baigties. Kad nereiktų vėl apsisukus grįžti.

Dabar vyras galutinai suprato, kas jam buvo nutikę. Nors ir bandė tvardytis, tačiau apsipylęs ašaromis jis kūkčiodamas spaudė pareigūnams ir medikams rankas dėkodamas, už tai kad jam išgelbėjo gyvybę.

Pasveikino mamą ir palūžo

Artūras (tikrasis vardas pakeistas) papasakojo per plauką vos mirtimi nepasibaigusio įvykio priešistorę.

Vyriškis yra buvęs narkomanas, tačiau po reabilitacijos jau daugiau kaip pusę metų nevartojo narkotikų. Turi šeimą, vaiką ir darbą. Gyvenimas po baisaus periodo stojosi į savo vėžes.

Sekmadienį Motinos dienos proga jis nusprendė pasveikinti savo mamą. Nusipirko gėlių, nuvažiavo į vieną iš Vilniaus rajonų ir jai jas įteikė. Kaip ir daugybę kartų namo grįžo pro stotį. Toliau Artūras savo veiksmų nebegalėjo paaiškinti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Taip Artūras atrodė iki atvykstant medikams
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Taip Artūras atrodė iki atvykstant medikams

Sutiktas bičiulis pasiūlė kartu važiuoti į jam iki kaulų smegenų pažįstamą taborą. Nors daug mėnesių Artūras buvo švarus, tačiau pasiūlymui neatsispyrė.

Atvykęs jis iš čigonams dirbančio narkomano nusipirko heroino dozę ir ją čia pat susileido. Po akimirkos jį sulaikė policija. Šioje vietoje atmintis jam ir nutrūko...

Pradėjo nuo žolės

Paklaustas kaip jis atsidūrė tabore ir kodėl pradėjo vartoti heroiną, Artūras sako, kad viskas prasidėjo visiškai nekaltai prieš porą dešimčių metų: „Buvau jaunas. Tuo metu buvo madinga žolė, klubai, merginos. Man patiko toks gyvenimas. Iš pradžių sugebėjau save kontroliuoti. Sulaukdavau penktadienio – šeštadienio ir tada vartodavau žolę.“

Dar keturiasdešimties nesulaukęs vyras pripažįsta, kad nė nepastebėjo, kai vartojimo įpročiai pradėjo keistis, o jis pats – vis stipriau grimzti į narkotikų liūną.

„Viskas taip patiko, kad pradėjau nebelaukti savaitgalio ir nė nepastebėjau, kaip kiekvieną dieną pradėjau rūkyti žolę, vartoti vitaminus ir ratus. Aš tada galvojau, kad tai krūta ir madinga. Ir vairuoti gali. Ir pats nesupratau, kaip mūsų gatvės rate atsirado heroinas...“

Artūras prisimena, kad laikas, kuomet pirmą kartą parūkė kanapių, iki tada, kai išbandė heroiną, truko maždaug pusmetį.

Norėjo išbandyti naujus narkotikus ir tapo priklausomas

Artūras sako, kad tuo metu jis turėjo kredo išbandyti naujas medžiagas ir potyrius. Vartodamas heroiną jis net negalvojo jo leistis į veną – jį uostė ir rūkė. Pirmus kartus jam tai net nepatiko. Tačiau nepajuto, kaip prie jo priprato ir pradėjo jį kasdien leistis į veną.

„Tuomet niekaip nesupratau, kaip nuo narkotikų gali būti bloga. Tačiau kartą teko porą dienų pagyventi be dozės ir tuomet sužinojau, kas yra kūmarinimas. Kartu supratau, kad nejučia papuoliau į narkotikų spąstus“, – pasakojo Artūras jį ką tik išgelbėjusiems medikams išvažiuojant iš taboro.

Toliau narkomanas prisimena, kaip gyveno vien heroinu, vogė, visą laiką atrodė, kad nusikratys šios priklausomybės, tačiau klimpo vis giliau ir giliau. Už vagystes sėdo į koloniją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jau atsigavęs Artūras pasakoja savo istoriją
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jau atsigavęs Artūras pasakoja savo istoriją

Mirties pojūtis tik sustiprino norą gyventi

Iki šio pavartojimo Artūras daugiau kaip pusę metų nieko nevartojo. Net alkoholio. Nes sako, kad nuo jo tampantis agresyvus ir pridarantis sau ir kitiems daug bėdų.

Išsiskiriantis iš kitų čia besilankančių jau vien apranga vyriškis užsiiminėjo kultūrizmu ir žaidė futbolą.

Kalbantis jis niekaip negalėjo suprasti, kaip tiek laiko tikėjęs, kad viskas jau praeityje, jis paslydo visiškai netikėtoje vietoje. Prisipažino, kad po reabilitacijos iki šiol lankosi anoniminių narkomanų susiėjimuose ir tas jam padeda.

Lipdamas iš automobilio vyras vis dar bandė suvokti, kas ką tik nutiko. Sakė, kad likusius kilometrus iki namų eis pėstute, apmąstys ir nuspręs, ar sakyti žmonai, kas nutiko, ar pameluoti, kad jį apiplėšė. Tačiau net neabejojo, kad į taborą nebegrįš niekada gyvenime, o šis įvykis jam bus dar didesnis motyvas stengtis išlįsti iš jau, regis, pamiršto narkotikų liūno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius