Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 27

Savivaldybė korupcijos bendrovėje „Vilniaus vandenys“ netoleruos (atnaujinta 15.32 val.)

Antradienio rytą Vilniaus miesto savivaldybė išsakė savo nuomonę dėl galimo kyšininkavimo miesto bendrovėje „Vilniaus vandenys“.
Bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Darius Norkus
Bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Darius Norkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Savivaldybė netoleruos korupcijos ir neskaidrios veiklos savivaldybės įmonėse“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės meras Vilius Navickas. Anot jo, savivaldybė įpareigojo valdybą nedelsiant nušalinti „Vilniaus vandenų“ direktorius nuo einamų pareigų. „Antradienį susirinks bendrovės valdyba ir paskirs pareigas eiti laikinajam direktoriui“, – teigė meras.

Jo tvirtinimu, kai teisininkai pateiks savo verdiktą, valdyba spręs, ar palikti nušalintus vadovus eiti tų pačių pareigų, ar paskirti kitus žmones.

Socialdemokratų partijos narys Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius tikino, kad savivaldybė neturi jokios informacijos, kodėl galėjo būti sulaikyti „Vilniaus vandenų“ vadovai. „Jie nevykdė jokių svarbių pirkimų, nes nedirbo šioje įmonėje nė metų. Matyt, buvo užsiimama kažkokia veikla, apie kurią mes nieko nežinojome“, – sakė vicemeras.

„Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininkas ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas žadėjo, kad sprendimas dėl bendrovės vadovų turėtų būti priimtas antradienio popietę.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumento klastojimo, bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinį direktorių Darių Norkų, pardavimo ir rinkodaros direktorių Nerijų Laurinaitį, Aprūpinimo ir ūkio tarnybos viršininką Tomą Binkevičių ir konsultantą viešųjų pirkimų klausimais S.L. sulaikė pirmadienį.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pareigūnams surinkus duomenų, kad bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovai galimai kyšininkavo ir piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, bendrovei „Vilniaus vandenys“ organizuojant bei vykdant viešuosius darbų ir paslaugų pirkimus.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Atnaujinta 10.40 val. Prokurorai dar neapsisprendė, ar kreipsis į teismą dėl pirmadienį sulaikytų bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovų suėmimo ar kitokios kardomosios priemonės skyrimo. 

„Kol kas dar neapsispręsta. Laiko dar yra, sulaikymas trunka 48 valandas“, – antradienį ryte sakė Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas spaudai Gintautas Stalnionis.

Papildyta 11.41 val.: Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Darius Jagminas patikslino, kad klausimas dėl bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovų suėmimo bus sprendžiamas antradienį po pietų. „Tai prokurorų prerogatyva. Jie prašys arba neprašys teismo (skirti suėmimą – aut. past.), bet greičiausiai, kad prašys“, – svarstė D.Jagminas.

Jo teigimu, visi keturi sulaikytieji kol kas laikomi areštinėje, esančioje Vilniaus 5-ajame policijos komisariate, T.Kosčiuškos gatvėje.

Rado pokalbių klausymąsi slopinančios įrangos

Naujienų portalo 15min.lt šaltinių, kurie nenorėjo būti įvardyti, teigimu, bendrovės „Vilniaus vandenys“ patalpose, viename pasitarimų kambaryje, STT pareigūnai rado aparatūrą, skirtą  pokalbių klausymuisi ir įrašymui slopinti.

Ši aparatūra esą ne tik trukdydavo pašaliniams asmenims klausytis pasitarimų kambaryje vykstančių pokalbių, bet ir pati juos įrašinėdavo. Skaičiuojama, kad tokia aparatūra galėjo atsieiti kone 100 tūkst. litų.

15min.lt šaltinių teigimu, STT pareigūnams tokios aparatūros yra tekę rasti ir anksčiau atliekant kitus tyrimus.

D.Jagminas komentuoti šią informaciją atsisakė. „Negaliu nei patvirtinti nei paneigti, nes neturiu įgaliojimų apie tai kalbėti“, – sakė STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas.

Papildyta 13.08 val.: Gali pašalinti iš partijos

„Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininkas ir Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius, socialdemokratas V.Milėnas patikino, kad bendrovės vadovų sulaikymas jį gerokai nustebino. „Skubiai renkam valdybos posėdį, aptarsim, tada galėsiu ką nors pakomentuoti. Aš tiesiog nežinau nei ką komentuoti, nes nežinau, kaip ten kas yra. Tiek, kie jūs žinot, tiek ir aš žinau“, – kalbėjo V.Milėnas.

Paklaustas, ar valdyba nesvarsto prisiimti atsakomybės už „Vilniaus vandenis“ ištikusius nemalonumus jis sakė: „Šiandien viską svarstysim“.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius naujienų portalui 15min.lt sakė, kad galimą kyšininkavimo skandalą į kurį įsivėlė D.Norkus vertina neigiamai. Jei D.Norkus būtų pripažintas kaltu, A.Butkevičiaus teigimu, būtų svarstomas jo narystės partijoje klausimas.

Jam antrino Vilniaus savivaldybės vicemeras R.Adomavičius, kuris yra ir Lietuvos socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas. Jis pridėjo, kad antradienį vyksiančiame posėdyje greičiausiai, kol paaiškės daugiau detalių, bus sustabdyta D.Norkaus narystė partijoje.

„Netoleruosim jokių įstatymų pažeidimų: nei Viešųjų pirkimų įstatymų, nei jokių kitų įstatymų“, – kalbėjo R.Adomavičius. Paklaustas, ar mano, kad D.Norkaus ir dar trijų asmenų sulaikymas gali būti susijęs su Viešųjų pirkimų įstatymų pažeidimais, jis sakė: „Kol kas neturime tikslios informacijos, kodėl visa tai vyksta“.

R.Adomavičius taip pat sakė, kad D.Norkus buvo aktyvus partijos narys. „Dalyvavo rinkimuose mūsų sąraše“, – sakė socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas.

D.Norkus Lietuvos socialdemokratų partijai priklauso nuo 2000 metų. „Vilniaus vandenų“ vadovu jis buvo paskirtas maždaug prieš metus.

Atnaujinta 15.32 val. Antradienį įvykusiame uždarosios akcinės bendrovės „Vilniaus vandenys“ valdybos posėdyje laikinuoju įmonės direktoriumi paskirtas Vilniaus mero patarėjas Darius Indriūnas.

„Šis skubus paskyrimas būtinas, kad įmonė galėtų tęsti veiklą. Tačiau svarbiausi šiandien „Vilniaus vandenų“ vadovui keliami uždaviniai – per įmanomai trumpą laiką peržiūrėti įmonės struktūrą ir funkcijas, įvertinti veiklos ypatumus bei užkirsti piktnaudžiavimo galimybes“, – komentavo Vilniaus miesto meras Vilius Navickas.

Prieš tapdamas sostinės mero patarėju, Vilniaus universitete ekonomisto išsilavinimą įgijęs 41-nerių D. Indriūnas šešerius metus ėjo AB „Hansabankas” Vilniaus regiono skyriaus valdytojo pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius