-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 26

Seimas ėmėsi pataisų, kad įtariamieji užsieniečiai negalėtų gauti leidimo gyventi Lietuvoje

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė prezidentas Dalios Grybauskaitės inicijuotoms pataisoms, kurios draustų išduoti leidimą gyventi Lietuvoje, jei jo prašantis užsienietis yra įtariamas ar kaltinamas nusikaltimo padarymu.
Seime prasidėjo pavasario sesija
Seimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pataisos taip pat numatytų prievolę Policijos departamentui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ir Valstybės saugumo departamentui per 14 dienų pateikti išvadas dėl leidimų prašančių asmenų. Už šias pataisas po pateikimo balsavo 60 Seimo narių, vienas susilaikė. Jas toliau nagrinės parlamentiniai komitetai.

Tokias pataisas šalies vadovė pateikė po pranešimų žiniasklaidoje, kad leidimas gyventi buvo suteiktas su nusikalstamu pasauliu siejamiems Rusijos piliečiams.

Pasak Prezidentūros, teikiamomis pataisomis siekiama užtikrinti, kad leidimai gyventi Lietuvoje būtų išduodami tik įsitikinus, kad asmuo nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Dabar už šalies ir visuomenės saugumą atsakingos institucijos įstatymu nėra įpareigotos Migracijos departamentui teikti informacijos apie leidimų gyventi Lietuvoje prašančius asmenis, o galiojantis teisinis reguliavimas neužkerta kelio įtariamų ir kaltinamų asmenų atvykimui ir gyvenimui šalyje.

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma atsisakyti ilgos jau išduotų leidimų panaikinimo tvarkos teisminiu keliu. Numatoma šią funkciją perduoti Migracijos departamentui, kuris per 14 darbo dienų privalės panaikinti užsieniečiui jau išduotą leidimą gyventi Lietuvoje, o tokiu sprendimu nepatenkintam asmeniui numatoma teisė jį ginčyti teisme.

Kartu prezidentė siūlo sudaryti galimybę grėsmių nacionaliniam ir visuomenės saugumui nekeliantiems bei sąžiningai Lietuvoje gyventi norintiems užsieniečiams gauti leidimą skubos tvarka.

Leidimų laikinai ir nuolat gyventi Lietuvoje pernai prašė beveik per 10 tūkst. užsieniečių, iš jų leidimai nebuvo išduoti 4 proc. asmenų, tačiau per metus 2 tūkst. asmenų buvo įpareigoti išvykti iš šalies arba buvo grąžinti į užsienio valstybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius