Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08

Seimas ėmėsi siūlymo dėl baudų už medikų įžeidimą

Seimas ketvirtadienį ėmėsi parlamento vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotų pataisų, kurios numatytų baudas už viešąsias paslaugas teikiančių asmenų – medikų, socialinių darbuotojų – garbės ir orumo pažeminimą, įžeidimą.
COVID ligoninės skyrius
COVID ligoninės skyrius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Įžeidus ir agresyvus elgesys su paramedikais ar kitais viešąsias paslaugas teikiančiais asmenimis, deja, yra įsisenėjusi ir sisteminė problema. Mano įsitikinimu, turime kurti tokią teisinę aplinką, kuri padėtų ugdyti pagarbą ir aiškiai parodytų, kokio elgesio valstybė netoleruoja“, – pristatydama pataisas sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisos numatytų atsakomybę už viešąsias paslaugas teikiančio asmens (paramedikų, socialinių darbuotojų ir pan.) garbės ir orumo pažeminimą, reiškiamą raštu, žodžiu, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu.

Už tokius Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus po pateikimo balsavo 74 Seimo nariai, niekas nebalsavo prieš, susilaikė vienas parlamentaras. Toliau projektą nagrinės Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o į Seimo salę svarstymui jis grįš pavasario sesiją.

„Siūlomi pakeitimai aktualūs svarbių profesijų atstovams, skubios medicinos pagalbos specialistams, kuriems atvykus į iškvietimą turėtų būti sudarytos sąlygos greitai ir efektyviai tekti pagalbą“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

„Tuo metu dabar neretai atvykę į iškvietimą jie visų pirma turi apsiginti nuo agresyvių pacientų ir jų artimųjų. Į panašias situacijas patenka ir kitose srityse viešąsias paslaugas teikiantys asmenys, socialiniai darbuotojai ir kiti“, – siūlymą argumentavo parlamento vadovė.

Administracinių nusižengimų kodekse yra numatytos baudos už valstybės politiko, pareigūno, tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens, taip pat statutinio valstybės tarnautojo, kario, žvalgybos pareigūno garbės ir orumo pažeminimą. Medikai ir kiti viešąsias paslaugas teikiantys darbuotojai į šį sąrašą neįtraukti.

Už viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo įžeidimą grėstų nuo 50 iki 300 eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius