-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 05 10

Seimas ėmėsi siūlymo įvesti vienodą tvarką dėl vaiko išmokų socialinės rizikos šeimoms

Seimas ėmėsi siūlymo šalyje įvesti vienodą tvarką mokant vaiko pinigus socialinės rizikos šeimoms. Po pateikimo Seime šią savaitę pritarta, kad socialinės rizikos šeimoms vaiko išmokos būtų teikiamos socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka. Šiuo metu tvarką nustato kiekviena savivaldybė atskirai.
LR Seimo rūmai
LR Seimo rūmai / Norberto Tukaj nuotr.

Pataisas pristačiusi Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad ne visos savivaldybės pasirūpina, jog gaunamų pinigų tėvai nepragertų ar neturėdami socialinių įgūdžių neiššvaistytų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

„Patikrinus, kaip leidžiami pinigai, paaiškėjo, kad dauguma savivaldybių taiko dar nuo 2010 metų nustatytą tvarką, dalį išmokėti pinigais – iki 50 procentų, o likusius pinigus perveda į socialines korteles ir padeda šeimoms apsipirkti maisto produktais“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Pasak komiteto vadovės, tik nedaugelyje savivaldybių pasirūpinama, kad visi gaunami pinigai būtų panaudoti vaikų poreikiams.

„Turbūt geriausias pavyzdys būtų Jonavos savivaldybėje. Ten kiekvieną mėnesį surenkamos šeimos su socialiniais darbuotojais, suplanuojama, kaip išleisti vaiko poreikiams pinigus, po mėnesio atsiskaitoma, kas padaryta. Kai kurios savivaldybės, bet tokių yra nedaug, priėmė sprendimus ir apmoka vaikams neformalų ugdymą, būrelius, ekskursijas, kai kur apmokama už darželius“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Vaiko pinigai siekia 60 eurų vaikui auginantiems vieną ar du vaikus, 100 eurų – daugiavaikėms šeimoms, auginančioms neįgalų vaiką, taip pat skurdžiai gyvenančioms šeimoms.

Vaiko pinigus šalyje gauna per 500 tūkst. vaikų, apie 10 tūkst. – iš socialinės rizikos šeimų.

Pataisas planuojama svarstyti birželį, jų iniciatoriai yra R.Šalaševičiūtė ir „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius