Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 19

Seimas gražins aplinką: planuoja, kad vėl trykš fontanas, rūmai bus labiau apsaugoti nuo teroristinių išpuolių

Seimo kanceliarija imasi tvarkyti parlamento rūmų prieigas – žadama rekonstruoti seniai reprezentacinę išvaizdą praradusią Nepriklausomybės aikštę, buvusį fontaną. Savų pageidavimų bei pasiūlymų čia turi ir valstybės vadovus sauganti Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) – norėtų Seimo rūmus apjuosti nuo teroristinių išpuolių panaudojant transporto priemones saugančiais apsauginiais stulpeliais.
Gėlynu paverstas Seimo fontanas
Gėlynu paverstas Seimo fontanas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo kanceliarija ir Vilniaus miesto savivaldybė ilgus metus nerado kalbos dėl Nepriklausomybės aikštėje esančio fontano ir aplinkinės teritorijos.

Tačiau pernai galiausiai tai buvo perduota parlamento kanceliarijos žinion.

Ar bus lengva atkurti į kultūros vertybių registrą įtrauktą Seimo fontaną – klausimas, mat, kaip skelbta, buvo pavogtos 2013 metais išardyto objekto dalys.

Tuometis Seimo vicekancleris kalbėjo apie tai, kad be jų atstatyti fontano greičiausiai neįmanoma.

Suprasti akimirksniu

  • 1232 kv. m ploto piramidės formos fontanas prie Seimo rūmų buvo suprojektuotas 1987 metais skulptoriaus Gedimino Karaliaus ir architekto Algimanto Nasvyčio.
  • Fontanas neveikia nuo 2009 metų, kai buvo apgadintas per tų metų sausį įvykusias riaušes prie Seimo rūmų.
  • Jo architektūrinė dalis buvo išardyta 2013-aisiais ruošiantis Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai.
  • Fontano baseinas buvo apsodintas gėlynais, o jo konstrukcija uždengta tentu su istoriniais Europos žemėlapiais.
  • Anksčiau svarstytos įvairios idėjos dėl fontano panaudojimo, tarp jų – įrengti informacijos centrą, kavinę ar visiškai jį panaikinti.

Kai kur – avarinės būklės

Seimo vicepirmininko Pauliaus Saudargo teigimu, diskusijos dėl Nepriklausomybės aikštės, joje esančio fontano rekonstrukcijos jau baigtos, procesas – vyksme.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paulius Saudargas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paulius Saudargas

„Todėl ir buvo perimtas iš savivaldybės fontanas, kad viską aplinkui ergonomiškai sutvarkytume. Šiuo metu intensyviai vyksta Sausio 13-osios memorialo rekonstrukcijos darbai, nes jo stiklai buvo pradėję griūti ir jis buvo avarinės būklės. Skyrus lėšų, jis jau pradėtas tvarkyti.

Toliau planuojama tiek aikštės, tiek fontano rekonstrukcija, tiek kartu bus integruoti VAT pasiūlymai dėl saugumo padidinimo. Taigi tai vyksta. Darbai nėra pradėti, bet lėšos yra skirtos“, – komentavo jis.

Anot P.Saudargo, yra parengtos sąmatos, kiek viskas galėtų kainuoti.

Jis minėjo, kad Nepriklausomybės aikštės būklė kai kuriose vietose yra avarinė. Pavyzdžiui, styro armatūra ir pan.

Fontanas irgi bus sutvarkytas, kad galėtų veikti.

„Seniai laikas sutvarkyti. Čia problema tai, kad yra uždelsta. Nepriklausomybės aikštė, kuri yra viena iš reprezentacinių valstybės aikščių, buvo paversta jau avarinės būklės. Miestas nedarė jokių rekonstrukcijų, neinvestavo į tai. Dėl to buvo priimtas sprendimas visgi perimti Seimo žinion ir susitvarkyti.

Tas projektas yra daugialypis. Kadangi ar taip, ar taip reikia rekonstruoti tunelį, kuris yra po Seimu, būtų atkasinėję tą aikštę ir fontaną, nes ten irgi yra galimai avarinės būklės dalykai. Bet tas bus daroma už savivaldybės lėšas. Todėl tas projektas yra labai sudėtingas ir jungtinis“, – dėstė Seimo vicepirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius