Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 21

Seimas leido suvaržyti Vinco Babiliaus laisvę (papildyta 12.30 val.)

Seimas antradienį sutiko, kad būtų panaikinta Tautos prisikėlimo partijos frakcijos nario Vinco Babiliaus teisinė neliečiamybė. 65 km/h leistiną greitį viršijusiam politikui gresia 7 dienų administracinis areštas.
Vincas Babilius
Vincas Babilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Balsuojant dėl rezoliuzijos, leidžiančios panaikinti V.Babiliaus teisinę neliečiamybę, už ją pasisakė 86 parlamentarai, prieš buvo 2, susilaikė 4. Prieš balsavo „tvarkietis“ Egidijus Klumbys ir „krikščionis“ Jonas Stanevičius.

Liepą policija užfiksavo, kaip kelyje Vilnius–Kaunas, kur leidžiama važiuoti 100 km/h, parlamentaras skriejo 165 km/h greičiu. Už greičio viršijimą daugiau nei 50 km/h V.Babiliui gresia 1000–1500 Lt bauda su teisės vairuoti atėmimu nuo 1 iki 3 mėnesių arba 7 parų administracinis areštas su teisės vairuoti atėmimu 6 mėnesiams. Būtent dėl to, kad teismas, jeigu prireiks, galėtų skirti arešto bausmę, Seimas turi panaikinti parlamentaro teisinę neliečiamybę.

Papildyta 12.30 val. Į Seimą, prašydamas panaikinti V.Babiliaus teisinę neliečiamybę, praėjusią savaitę kreipėsi generalinis prokuroras Darius Valys. Vėliau parlamentas sudarė laikinąją komisiją, kuri turėjo rekomenduoti Seimui, ką atsakyti prokurorui. Komisija nusprendė, jog nėra priežasčių atsakyti neigiamai ir paruošė rezoliuciją, leidžiančią suvaržyti V.Babiliaus laisvę. Atiduoti jį į teisėsaugos rankas, parlamentarų yra prašęs ir pats politikas.

Vykstant diskusijoms prieš balsavimą E.Klumbys stebėjosi, kam reikia naikinti V.Babiliaus neliečiamybę, jeigu už nusižengimą galima skirti baudą: „Kam reikia iki kraštutinumo užaštrinti situaciją?“

Pasak konservatoriaus-krikdemo K.Masiulio, V.Babilius „rodo gerą pavyzdį, nes jisai nelenda į Seimo bunkerį ir apsaugotas betoninių sienų, kaip kai kurie Seimo nariai, nesijaučia saugus“.Komisijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis antradienį aiškino, jeigu būtų nuspręsta nenaikinti V.Babiliaus teisinės neliečiamybė, Seimas suvaržytų bausmės parinkimo galimybes – politikui būtų galima skirti tik bauda. „Tai būtų galima traktuoti kaip galima traktuoti kaip bandymą daryti spaudimą teismui ir pačiam teisėjui“, – pabrėžė R.Žemaitaitis.

Prieš balsavimą TPP lyderis Arūnas Valinskas ragino parlamentarus pasisakyti už partiečio neliečiamybės panaikinimą, kad Seimo narys „nebūtų lygesnis už visus Lietuvos piliečius“.

„Aš manau, kad V.Babilius pasielgė garbingai, pasakęs, kad atsiprašo dėl nusižengimo, kurį padarė, ir pasiruošęs atsakyti pagal visas įstatymo numatytas sankcijas. Aš manau, tokia tokia praktika ateityje turėtų būti eliminuojanti visus tokius precendentus, kai Seimo nario mandatas yra skydas dengiantis nuo bet kokios atsakomybės, kokia ji bebūtų, ar administracinė, ar baudžiamoji, ar Konstitucijos priesaikos sulaužymas“, – kalbėjo A.Valinskas.

Pasak konservatoriaus-krikdemo Kęstučio Masiulio, V.Babilius „rodo gerą pavyzdį, nes jisai nelenda į Seimo bunkerį ir apsaugotas betoninių sienų, kaip kai kurie Seimo nariai, nesijaučia saugus“.   

Kaip pranešė D.Valys, 65 km/h greitį viršijęs „prisikėlėlis“ šiuo metu turi dar 4 galiojančias nuobaudas už eismo taisyklių pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius