Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 29 /18:08

A.Skardžiaus apkaltos proceso finišas – su „valstiečių“ abejonėmis dėl A.Širinskienės

Metus trukusi Artūro Skardžiaus epopėja Seime juda į pabaigą. Penktadienį Seimas ėmėsi tvirtinti Agnės Širinskienės vadovaujamos laikinosios komisijos siūlymą nepradėti apkaltos procedūros, komisijai prieš tai nuslėpus savo darbo dokumentus. Dėl šio fakto A.Širinskienė kritikos sulaukė ir iš saviškių „valstiečių“ frakcijoje.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Skardžiaus apkaltos komisijos darbo dokumentai turėjo būti vieši. Tai viešai žadėjo pati A.Širinskienė. Tačiau procesui einant į pabaigą viskas apsivertė aukštyn kojom. Seimo kanceliarija atsisako viešinti apkaltos komisijos posėdžių protokolus ir visą kitą jos darbo medžiagą.

Kai vyko Mindaugo Basčio apkaltos procesas bei parlamentinis tyrimas dėl verslo ir politikos ryšių, viskas buvo atvirkščiai – visi dokumentai, įskaitant Valstybės saugumo departamento pateiktą medžiagą, buvo paviešinti.

A.Širinskienė pati žadėjo tyrimo medžiagos išviešinimą, bet dabar savo žodžių išsižada. „Komisija tiesiog nesvarstė tokio klausimo savo posėdyje“, – penktadienį 15min sakė komisijos vadovė.

Penktadienį Seimui pateiktas sprendimo projektas grindžiamas tik A.Širinskienės komisijos sprendimu, nepateikiant jokios papildomos dokumentacijos.

Būtent dėl to penktadienį A.Širinskienė turėjo atmušinėti kritikos strėles, net iš saviškių pusės. O A.Skardžiaus apkaltos proceso užbaigti nepavyko, mat užsitęsus Seimo posėdžiui šis klausimas nebuvo išnagrinėtas laiku. Galutinį sprendimą Seimas turėtų priimti kitame posėdyje.

A.Širinskienę kritikavo ir saviškiai

Pristatydama komisijos išvadas, A.Širinskienė pareiškė, jog A.Skardžiaus veikloje Konstuticijos pažeidimo ar priesaikos sulaužymo požymių komisija nerado. Daugumą komisijos išvadų pirmininkė grindė neseniai nutraukto ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Anot A.Širinskienės, „pavieniai etikos pažeidimai“ nėra vertintinti kaip šiurkštus Konstitucijos pažeidimas. Esą būtent etikos normoms A.Skardžius galėjo nusižengti, o Konstitucijos pažeidimo čia nėra.

„Valstiečių“ frakcijos narys Justas Džiugelis dūrė savo bendražygei A.Širinskienei dėl nuslėptų komisijos darbo dokumentų. A.Širinskienė pareiškė, esą medžiaga „ruošiama archyvavimui“, o visuomenei bus prieinama ta komisijos darbo dalis, kuri nėra susijusi su ikiteisminiu tyrimu ar įslaptinta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Džiugelis

Kitas „valstietis“ Vytautas Bakas taip pat abejojo apkaltos komisijos darbu. Jis teiravosi, kiek aiškintasi apie A.Skardžiaus šeimos pajamas iš Baltarusijos. Apie šį epizodą A.Širinskienė aiškaus atsakymo nepateikė.

Konservatorė Gintarė Skaistė teiravosi, ar komisija neįžvelgė šiurkštaus nusižengimo A.Skardžiaus dalyvavime svarstant atsinaujinančių išteklių energetikos klausimus ir nuslepiant, kad jis pats turi asmeninį piniginį interesą šiame sektoriuje.

„Yra skirtumas tarp pažeidimo teisės akto, etikos reikalavimo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo“, - atsakė A.Širinskienė.

Kartu ji pasiūlė konservatoriams, pažeidusiems etikos normas, „pasitikrinti apkaltos procese“.

Atsakinėdama į Sergejaus Jovaišos klausimą, A.Širinskienė pripažino pati A.Skardžiaus šeimos pajamas iš žemės nuomos skaičiavusi pagal aro kainą. Vertinant taip, A.Skardžiaus šeimos pajamos daug kuklesnės nei gretimų sklypų savininkų, nors piniginė išraiška gerokai didesnė. A.Skardžiaus šeima yra išnuomojusi ne keliolika arų, o kur kas didesnį žemės plotą, nors faktiškai vėjo turbinoms naudojama tik mažutė dalis šios žemės.

Kaltino nuslėpus tiesą

Po pateikimo komisijos išvadą palaikė 58 Seimo nariai, prieš balsavo 31, susilaikė 11. A.Skardžiaus frakcijos kolegos vienbalsiai pasisakė už, įskaitant ir patį A.Skardžių. „Valstiečių“ gretose tokios vienybės nebuvo: 41 balsavo už, 4 susilaikė (tarp jų – ir premjeras Saulius Skvernelis). Dar du – viešai pasisakę Justas Džiugelis ir Vytautas Bakas – balsavo prieš A.Širinskienės komisijos išvadas.

Valdantieji siekė tolesnės procedūros eigos. Tačiau konservatorius Jurgis Razma paprašė pertraukos – kad Seimo nariai galėtų susipažinti su apkaltos komisijos dokumentais.

J.Razmos pasiūlymas pakankamo palaikymo nesulaukė – pertraukai nepritarta. Be to, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pritarė ypatingos skubos tvarkai. Tai reiškia, kad A.Skardžiaus apkaltos komisijos išvadas nutarta tvirtinti nedelsiant, Seimo nariams nesusipažinus su komisijos darbo dokumentais.

Konservatorius Arvydas Anušauskas pabrėžė, jog komisija neobjektyviai pateikė tyrimo metu surinktas faktines aplinkybes. Esą buvo siekiama „nepagrįstai išteisinti“ A.Skardžių.

Liberalas Eugenijus Gentvilas, savo ruožtu, pareiškė, kad komisija siekė ne išaiškinti tiesą, o „reabilituoti A.Skardžių“.

Kolegą tradiciškai palaikė Petras Gražulis, pareikšdamas, esą konservatoriai keršija A.Skardžiui už jo veiklą aiškinantis Andriaus Kubiliaus Vyriausybės veiklą energetikoje.

Prieš A.Širinskienę dar kartą stojo „valstietis“ V.Bakas. Jis pabrėžė, kad komisija Seimui nepateikė medžiagos, kurios pagrindu parengta išvada. Jis taip pat patikino asmeniškai susipažinęs su nutraukto ikiteisminio tyrimo dėl A.Skardžiaus medžiaga.

V.Bako nuomone, ikiteisminio tyrimo medžiaga neleidžia taip lengvai daryti išvados, jog A.Skardžius nepažeidė Konstitucijos.

„Tikrai jisai neišteisina, nereabilituoja Seimo nario, apie kurį kalbama“, - pareiškė politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Jo vertinimu, A.Skardžiaus veikla „nesuderinama su Seimo nario statusu“, o versluose dalyvaujanti jo žmona yra „kaip priedanga“. „Valstiečio“ vertinimu, apkaltos komisija apskritai nevertino daugelio tyrimui svarbių, bet A.Skardžiui neparankių epizodų.

„Svarbu, kad politika nebūtų verslu“, - kreipdamasis į A.Skardžių sakė V.Bakas.

Jis pareiškė, kad A.Širinskienės komisija gali tapti A.Skardžiaus veiklos bendrininke, mat komisijos darbas neapėmė daugybės svarbių epizodų.

„Daug aplinkybių yra neatskleista, o kai kurios – netgi nuslėptos“, - sakė V.Bakas.

Po svarstymo komisijos išvadą palaikė 55 parlamentarai, prieš balsavo 14, susilaikė 11.

Posėdį Seimas baigė taip ir nepasiekus priėmimo stadijos. Taigi A.Skardžiaus išteisinimo procesas dar nėra baigtas.

A.Skardžiaus frakcijos bendražygis Juozas Bernatonis pareiškė, esą išvados turėtų būti ir patvirtintos. Posėdžiui pirmininkaujanti Irena Šiaulienė patikino, kad pagal statutą tokiu atveju reikalinga trijų valandų pertrauka. Socdarbiečių frakcija sykiu pasiūlė prailginti posėdį ir prie A.Skardžiaus klausimo sugrįžti vėlyvą vakarą.

Seime įsisiūbavo diskusijos, pasipylė kaltinimai ir įžeidimai, tačiau dėl siūlymo vakarą leisti prie A.Skardžiaus klausimo balsuojama nebuvo. Posėdžiui pirmininkavusi I.Šiaulienė pasisakė, kad klausimo svarstymas bus tęsiamas šeštadienio posėdyje.

A.Skardžiaus apkaltos procesas inicijuotas po 15min žurnalistinių tyrimų bei atskiro parlamentinio tyrimo dėl Seimo nario veiklos. 15min tyrimai atskleidė A.Skardžiaus ryšius su atsinaujinančios energetikos verslais, pajamas iš žemės nuomos vėjo elektrinėms bei solidžius pinigus A.Skardžiaus šeimai už pagyvenusią poilsiavietę prie Daugų. Parlamentinio tyrimo metu paaiškėjo dar viena svarbi aplinkybė – A.Skardžiaus sutuoktinės Snieguolės Skardžiuvienės su partneriais valdomą verslą Baltarusijoje finansuoja „Belgazprombank“, Rusijos energetikos koncerno „Gazprom“ kontroliuojamas bankas.

Visoje šioje medžiagoje A.Širinskienės komisija nerado pagrindo apkaltai. Proceso eigoje iš komisijos pašalintas konservatorius Andrius Kubilius, metant kaltinimus, neva jo sūnus suinteresuotas A.Skardžiaus apkalta, nes dirba bendrovės, vystančios energetikos projektus Baltarusijoje, stebėtojų taryboje. A.Kubiliaus sūnus iš kompanijos „Modus Group“ stebėtojų tarybos pasitraukė, bet A.Kubilius iš komisijos buvo vis tiek išmestas. Protestuodami prieš tokį elgesį, konservatoriai atšaukė visus savo atstovus iš šios komisijos.

Ketvirtadienį publikuotas 15min tyrimas apie verslo įtaką politikams rodo, kad apkaltos išvengęs A.Skardžius tapo Seimo „valstiečių“ sąjungininku, kovojant su šimtamilijoninės vertės valstybės investicijomis – Vilniuje ir Kaune statomomis atliekų deginimo jėgainėmis. Jis tapo vienu iš garsiausiai šiuos valstybės projektus kritikuojančių politikų. Kritikuodamas jis kalba ir premjero žodžiais.

Premjeras S.Skvernelis ir kiti LVŽS nariai nuo kadencijos pradžios reiškia abejones dėl šių projektų ir netgi svarsto galimybę juos stabdymą. 15min tyrimas atskleidė, kad politikai remiasi ne institucijų informacija, bet pagrindinių valstybės konkurentų, suinteresuotos verslo grupės „Danpower Baltic“ lobistų žodžiais ir jų apmokėtais tyrimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius