-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 17 /13:35

Seimas pritarė: D.Jočienė skiriama Konstitucinio Teismo pirmininke

Seimas ketvirtadienį pritarė Danutės Jočienės kandidatūrai vadovauti Konstituciniam Teismui (KT). Ji tapo pirmąją moterimi, paskirta KT pirmininke. D.Jočienė į anksčiau išsakytą kritiką dėl atskirųjų nuomonių teikimo Seimo tribūnoje sakė, kad jas ir toliau teiks, nepriklausomai nuo pareigų, nes tai parodo „teisėjo darbo principingumą“.
Danutė Jočienė
Danutė Jočienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Per slaptą balsavimą ji surinko 66 Seimo narių balsus, prieš buvo 40 parlamentarų, 20 susilaikė, vienas biuletenis rastas sugadintas.

Pagal įstatymą, KT pirmininką iš šio Teismo teisėjų skiria Seimas prezidento teikimu.

Šiuo metu laikinai Teismo pirmininko pareigas ėjo Vytautas Greičius, iki tol septynerius metus KT pirmininkavo Dainius Žalimas.

D.Jočienė tapo pirmąją moterimi, paskirta KT pirmininke.

KT teisėja ji paskirta 2014 m. kovą. Teismui ji pirmininkaus kiek mažiau nei du metus, iki 2023, kai pasibaigs jos devynių metų KT teisėjos kadencija.

Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Konstitucinio Teismo (KT) teisėją D.Jočienę tapus šio teismo pirmininke.

„Teisėjos D.Jočienės profesionalumas, principingumas ir sukaupta vadovaujamo darbo patirtis leis jai sėkmingai eiti Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas“, – teigiama valstybės vadovo sveikinime.

D.Jočienė: atskirąsias nuomones teiksiu ir toliau

Prieš balsavimą Seime, D.Jočienė Seime dėkojo Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) už teigiamą išvadą.

„Dėkoju visiems už turiningas diskusijas frakcijose. Į visų klausimus atsakinėjau sąžiningai, dorai ir principingai.

Galiu tik vieną pažadėti, kad kokiose pareigose bedirbčiau, atskirąsias nuomones aš labai vertinu ir toliau jas rašysiu, nes, mano supratimu, tai ir parodo teisėjo darbo principingumą ir jo rimtą požiūrį į pareigas“, – Seime kalbėjo kandidatė.

D.Jočienė pasižymėjo tuo, kad yra ne kartą paskelbusi atskirąją nuomonę, kurioje nesutiko su tam tikrais Konstitucinio Teismo sprendimais.

Diskusiją Seimo posėdyje galite stebėti čia:

Dėl kandidatės į KT pirmininkes paskyrimo parlamentarai bals

TTK pritarė

Seimo TTK pirmininkas Stasys Šedbaras informavo, kad trečiadienį komitetas svarstė nutarimo projektą dėl D.Jočienės paskyrimo į KT pirmininkes.

Pasak S.Šedbaro, dėl to balsavo visi 8 komiteto nariai. Už kandidatūrą pasisakė 5, prieš balsavusiųjų buvo 2, vienas Seimo TTK narys susilaikė.

Darbo partijos frakcija palaikys

Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys teigė, kad jų frakcija palaikys D.Jočienės kandidatūrą. „Balsuosime palaikydami kandidatę“, – teigė jis.

Pasak politiko, svarstymų ir derinimų periodas, kai nėra „pilnai funkcionuojančio Konstitucinio Teismo“, užsitęsė per ilgai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Gapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Gapšys

Pasak jo, D.Jočienės kandidatūra yra garbinga, profesorė turi patirties tiek tarptautiniame, tiek nacionaliniame lygmenyje.

„Kartais stebina pasisakymai viešojoje erdvėje, kurie greičiausiai žurnalistų ausis pasiekia iš politikų lūpų, kad viena ar kita atskiroji nuomonė kelia abejonių dėl kandidatės gebėjimo vienyti. Nemanau taip“, – teigė jis.

Pasak jo, atskirosios nuomonės, kuriomis pasižymi ir D.Jočienė, yra „didelio išprusimo signalas, parodymas, kad nebijoma svarstyti įvairiai.“

Todėl tai kandidatei esą yra tik pliusas kandidatūroje.

Pasak V.Gapšio, kritika, kad paskirta KT pirmininke D.Jočienė pareigas eitų tik du metus, iki kol pasibaigtų jos, kaip KT teisėjos, kadencija, yra nepagrįsta.

„Manau, kad tas laikotarpis kelių metų leistų nusiraminti visiems ir politikams, ir teisininkų bendruomenei, kad yra Konstitucinis Teismas pilnai suformuotas, visos pareigos yra išdalintos ir mes galime judėti kryptingai toliau“, – Seime kalbėjo parlamentaras.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Seimo posėdis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Seimo posėdis

A.Sysas: kviečiu vadovautis ne gandais, o faktais

Socialdemokratas, Seimo pirmininkės pavaduotojas Julius Sabatauskas taip pat teigė palaikantis kandidatūrą, tą esą darys ir socialdemokratų partijos frakcija.

„Tai yra aukštos kvalifikacijos teisininkė ir tai įrodė savo darbu ne tik Konstituciniame Teisme, bet ir dirbdama Europos Žmogaus Teisių Teisme. Manau, kad tikrai reikėtų pritarti, mūsų frakcija palaiko kandidatę“, – teigė Julius Sabatauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

„Tiesa, buvo priekaištų iš kitų kolegų, kad pernelyg trumpai bus pirmininke, kai kas priekaištavo, kad atskirų nuomonių rašė. Tai labai gerai, kad teisėjas išsako savo atskirą nuomonę ir tą nuomonę argumentuoja“, – kalbėjo parlamentaras.

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas antrino ir teigė, kad per frakcijos susitikimą su kandidate vyko nuoširdus pokalbis, kurio metu buvo atsakyta ir į nelabai malonius klausimus.

„Kviečiu kolegas pritarti kandidatei, kad Konstitucinis Teismas galėtų pilna apimtimi dirbti, turėti vadovą, kviečiu vadovautis ne gandais, o faktais ir žmogaus kompetencija“, – Seime teigė A.Sysas.

Karjera Strasbūro teisme

1970 metų lapkričio 10 dieną Mažeikių rajone gimusi D.Jočienė 1994 metais baigė Vilniaus Universiteto Teisės fakultetą, dar po penkerių metų tame pačiame universitete apsigynė daktaro disertaciją.

1994–2003 metais D.Jočienė dirbo VU Teisės fakultete, nuo 2014-ųjų ji dėsto Mykolo Romerio universitete, yra šio universiteto docentė.

Savo mokslinėje veikloje ji daugiausiai dėmesio skyrė žmogaus teisių, tarptautinių sutarčių, tarptautinių organizacijų teisei ir tarptautinės teisės principams bei konstitucinei teisei.

2003–2004 metais D.Jočienė ėjo Vyriausybės atstovės Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), 2004–2013 metais buvo EŽTT teisėja.

Anksčiau Konstitucinio Teismo pirmininkais yra buvę Juozas Žilys, Vladas Pavilonis, Egidijus Kūris, Kęstutis Lapinskas, Romualdas Kęstutis Urbaitis, D.Žalimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius