-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 15

Seimas svarstys siūlymą toliau drausti Rusijos ir Baltarusijos valstybinę žiniasklaidą

Seimas ketvirtadienį svarstys siūlymą toliau drausti Rusijos ir Baltarusijos valstybinę žiniasklaidą Lietuvoje, neliekant nepaprastosios padėties režimo visoje šalies teritorijoje.
Rusijos žiniasklaida
Rusijos žiniasklaida / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai numatančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas registravęs Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis teigia, kad taip siekiama apsaugoti Lietuvos visuomenę nuo kryptingos dezinformacijos ir kitų manipuliacijų viešąja informacija.

Konservatorius siūlo laikinai drausti Rusijos ir Baltarusijos įsteigtų, tiesiogiai ar netiesiogiai valdomų, kontroliuojamų ar finansuojamų subjektų radijo programų, televizijos programų ar atskirų programų retransliavimą bei platinimą internete. Ši nuostata galiotų iki 2024 metų spalio 16 dienos.

Tokį ribojimą iki šiol numatė nepaprastosios padėties režimas, tačiau nuo rugsėjo 16-osios suvaržymams liekant tik pasienyje, automatinis Minsko ir Maskvos žiniasklaidos ribojimas nėra numatytas.

Kultūros ministerijos teigimu, pagrindiniai Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidos kanalai jau yra apriboti po Rusijos invazijos į Ukrainą vasarį Lietuvos institucijų sprendimais ar remiantis Europos Sąjungos, Jungtinių Valstijų sankcijomis.

Seimo pavasarį priimtomis Visuomenės informavimo įstatymo pataisomis institucijos gali greičiau priimti sprendimus stabdyti programų retransliavimą ar blokuoti tokį turinį internete. Už tai atsakinga Lietuvos radijo ir televizijos komisija bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba.

Seimas antradienį iki gruodžio vidurio pratęsė nepaprastąją padėtį, nuo rugsėjo 19 dienos į šalį nuspręsta neįleisti Rusijos piliečių. Šis režimas visoje Lietuvoje įvestas vasario 24 dieną, Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, ir pratęstas jau antrąjį kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius