-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusų propaganda skelbia moterų mobilizaciją Ukrainoje, bet klysta

Rusų propagandininkai toliau kuria melus apie sudėtingą situaciją Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Šįkart imta tvirtinti, kad kadrų rezervas esą išseko taip, kad griebtasi drastiškų priemonių: paskelbta moterų mobilizacija, o atsisakiusioms dalyvauti kare ukrainietėms grasinama iki 5 metų kalėjimo bausmėmis. Tai nėra tiesa – tam tikrų specialybių atstovės paprašytos užsiregistruoti, tačiau tai nereiškia visuotinės mobilizacijos.
Ukrainos karė
Ukrainos karė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos naujienų portale mk.ru liepos pradžioje aprašyta „ukrainietės skaitytojos“ istorija.

Jevgenija prisistačiusi moteris žurnalistams skundėsi, neva Mykolajive gyvenančiai jos sesei jėga buvo įteiktas šaukimas į kariuomenę.

Publikacijoje teigiama, kad Ukrainoje registruotis į karinę įskaitą reikalaujama visų moterų nuo 18 iki 60 metų amžiaus, tačiau tai nėra tiesa.

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas savo „telegram“ paskyroje paragino ukrainietes nedelsiant išvykti iš šalies, kad nebūtų mobilizuotos.

„Kyjivo režimas nusprendė nuo spalio 1 d. įtraukti moteris į karinę įskaitą, įskaitant besilaukiančias ir turinčias mažų vaikų.

Vašingtonas ir Briuselis reikalauja, kad Zelenskis tęstų karą iki paskutinio ukrainiečio. Jiems moterys – tik priemonė tikslui pasiekti.

Zelenskio žmona užsienyje. Kaip ir Ukrainos oligarchų žmonos.
Žinoma, ši naujovė jų nepalies.

Kol Ukrainos moterys turi galimybę išvykti iš šalies, kviečiu ja pasinaudoti ir išvykti į bet kurią kitą valstybę, kitaip viskas baigsis mobilizacija ir būsite išsiųstos skerdimui“, – ukrainiečių padėtimi susirūpino Rusijos politikas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viačeslavas Volodinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viačeslavas Volodinas

Mobilizacija – šaukimas į privalomą karo tarnybą. Žmonės, esantys karinėje įskaitoje, gali būti labai didelė grupė, jai gali priklausyti ir vyrai, kuriems šiaip tarnauti kariuomenėje neleidžia sveikata ar pan., kurie gavo atleidimą, pavyzdžiui, dėl studijų.

Kėlė paniką ir anksčiau

Apie tariamai visuotinę Ukrainos moterų mobilizaciją gandus skleidė ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Ji apsimetė besidominti, ar tiesa, ką perskaitė naujienų pranešimuose: kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pradeda Ukrainos piliečių mobilizaciją.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Viena iš pirmųjų melagienos skleidėjų - Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Viena iš pirmųjų melagienos skleidėjų - Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova

„Šlovė-Ukrainoje kviečia savo sūnus ir dukras. Sofos, telefoninius ir kitus patriotus. Esu tikra, kad po pirmo skambučio jie bėgs pasirašyti pas savo diplomatus, stumdydami vienas kitą alkūnėmis, tarsi tai būtų nemokamas bavariškų dešrelių davinys“, – šaipėsi ministerijos atstovė.

Visuotinio šaukimo nebus

Ukrainos Kovos su dezinformacija centras prie Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos paneigė pranešimus apie moterų šaukimą į kariuomenę.

Gynybos viceministrė Anna Maliar savo ruožtu pavadino juos „rusiškomis melagienomis“ ir patikino, kad moterų mobilizacija kol kas nebūtina. Anot jos, nuo karo pradžios nė viena moteris nebuvo prievarta išsiųsta į frontą.

Manipuliacijos dėl tariamo visuotinio šaukimo atsirado dėl praėjusiais metais išleisto įsakymo Nr. 313, kuriuo nurodė daugiau nei šimto profesijų, vienaip ar kitaip susijusių su karyba, atstovėms – nuo medikių ir farmacininkių iki telekomunikacijų ir valstybės saugumo eksperčių – užsiregistruoti karinėje įskaitoje.

Prasidėjus plataus masto invazijai ir įvedus karo padėtį, sąrašas kiek sutrumpėjo.

Tačiau buvo paskelbta, kad nuo spalio 1 d. tam tikrų profesijų atstovės turės atvykti į teritorinius šaukimo centrus, praeiti medicininę patikrą ir pan. Bet tai galioja ne visoms moterims.

Šiuo metu specialybių, kurių atstovėms privaloma registruotis, sąrašą sudaro vos 14 profesijų.

Įrašytoms į karinę įskaitą ir pašauktoms į kariuomenę ukrainietėms galios tie patys ribojimai kaip ir vyrams, tarp jų – draudimas išvykti iš šalies.

Ukrainos gynybos ministerijos teisininkas Volodymyras Smilka, komentuodamas šią situaciją žurnalistams aiškino, kad taip šalis siekia išlaikyti lygias vyrų ir moterų galimybes.

„Kadangi artėjame prie NATO standartų, link jų judame ne tik ginklų, bet ir karinės registracijos atžvilgiu. Ši registracija yra vienoda tiek moterims, tiek vyrams. Jie surenka reikiamus dokumentus ir kreipiasi į savo įmonės vadovą, tuomet vyksta į teritorinį komplektavimo centrą“, – teigė jis.

Rugsėjo pradžioje Ukrainos valdžia nusprendė, kad moterys nebus kviečiamos šauktinėmis iki kitų metų spalio 1 dienos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius