Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 21

Seimas VLKK pirmininku išrinko Audrį Antanaitį

Seimas antradienį patvirtino naujos sudėties Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) sudėtį ir slaptu balsavimu nusprendė jos pirmininku skirti Audrį Antanaitį. Už jį balsavo 58 Seimo nariai, prieš 25, susilaikė keturi parlamentarai. Tačiau svarstant klausimą Seime opozicijos atstovai suabejojo, ar tokios komisijos Lietuvoje išvis reikia.
Audrys Antanaitis
Audrys Antanaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

E.Jovaiša: „A.Antanaitis turėtų tikti visiems“

„Valstietis“ Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša tikino, kad dėl komisijos veiklos komitetas jau yra radęs sutarimą, o Seimui reikia tiktai patvirtinti.

Taip pat, pasak jo, tinkama yra ir A.Antanaičio kandidatūra į komisijos pirmininkus.

„Aš manau, kad A.Antanaičio kandidatūra turėtų būti priimtina visoms pusėms – ir tiems, kuriems iš tiesų svarbi kalbos praktika, ir tiems, kuriems svarbi ekspertinė komisijos veikla. Tai neutralus kandidatas, sugebantis pagarbiai išklausyti visas puses, kelti klausimus ir drauge ieškoti logiškai pagrįstų, faktais paremtų atsakymų“, – gyrė A.Antanaitį E.Jovaiša.

Konservatorius Mantas Adomėnas tikino, kad toli gražu ne visi komiteto nariai palaikė A.Antanaičio kandidatūrą. Pasak jo, A.Antanaičiui trūksta ne tik profesionalumo, bet ir kultūros.

„Kandidatas į pirmininkus neatlaiko paprasčiausių klausimų frakcijoje ir trenkia durimis. Aprėkia opozicijos narius, kad jie nederamai šildosi kitoje frakcijoje, ir šis žmogus turės būti nešališkas ekspertas, kuris priims labai sudėtingose situacijoje objektyvius sprendimus, kuris sugebės moderuoti už jį moksliškai intelektualiai pranašesnių kalbininkų, lingvistų darbą? Labai abejoju“, – sakė konservatorius.

Jis tikino, kad Seime jau platinami šmeižikiški rašteliai apie jo asmenybę, kuriuose kartu raginama balsuoti už A.Antanaitį, kuris vadovauja portalui, kuriame skelbiami visokie sąrašai, žeminantys Seimo narius, buvusius premjerus, signatarus.

Dėl raidžių viskas aišku?

Niekam ne paslaptis, kad tiek daug aistrų dėl komisijos kyla dėl to, kad būtent ji gali turėti didelės įtakos sprendimams dėl nelietuviškų pavardžių rašybos dokumentuose, nes VLKK yra ekspertinė įstaiga sprendžiant asmenvardžių klausimą.

Tačiau Tėvynės sąjungos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad dėl šių raidžių jau dabar viskas aiškiai išdėstyta Lietuvių kalbos gramatikoje.

„Yra tokia knyga „Didžioji lietuvių kalbos gramatika“. Mano supratimu, mokslinis leidinys, juoba kad redaktorių kolegijoje yra turbūt žymiausi lietuvių kalbos mokslininkai. Ir štai šioje gramatikoje, 19 puslapyje, yra išnaša, kad nelietuviškuose žodžiuose, ypač asmenvardžiuose, dar pavartojamos raidės: q, w, kiek rečiau a, u, o su umliautu ir kitos“, – sakė jis.

Pasak jo, likęs klausimas yra tik kur leisti dokumentuose tas raides vartoti, o tai jau yra politika.

Todėl jis siūlė išvis neburti tokios komisijos, kuri politiškai peržiūrėtų mokslo klausimus, nes tuomet esą reiktų peržiūrėti ir geografijos klausimus. Pavyzdžiui, Seime nutarti, kad Šiaurė yra ne Šiaurėje.

„Nes juk Seimas yra tautos atstovybė, jis turi teisę spręsti visus klausimus, net ir tuos, kurie prasilenkia su sveiku protu arba mokslo įrodymais“, – ironizavo G.Landsbergis.

Pasak jo, komisiją reiktų burti taip, kad ji pati galėtų išsirinkti pirmininką.

Kalbos policijos nebenori

Liberalė Aušrinė Armonaitė tikino, kad tokių kalbos policininkų Vakarų valstybėse nėra. Tik Rusijoje, kur prezidentas vadovauja kalbos tarybai.

„Aš nemanau, kad tai yra kelias, kuriuo mes turėtume eiti“, – sakė A.Armonaitė.

Liberalės teigimu, VLKK į kalbos klausimus galėtų įtraukti visuomenę, kaip Estijoje, kur prašoma siūlyti naujus kalbos terminus ar skatinti lietuvių kalbos mokytis užsieniečius, tačiau kol kas esą ji užsiima tik politika ir kalbos norminimu.

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas rugsėjį išrinko naujosios VLKK narius, tačiau komisijos sudėtį, kaip ir vadovybę, turi tvirtinti Seimas. Švietimo ir mokslo komitetas VLKK pirmininku siūlė skirti A.Antanaitį – slaptame balsavime jis nugalėjo dabartinę komisijos vadovę kalbininkę D.Vaišnienę.

Svarstant kandidatūras „valstiečių“ pasiūlytą A.Antanaitį aštriai kritikavo opozicijos atstovai, keldami klausimus tiek dėl jo kompetencijos, tiek dėl darbo portale alkas.lt.

Seimo komitetui renkant naują VLKK jos sudėtis keitėsi iš esmės. VLKK nariais perrinkti Albina Auksoriūtė, Lina Murinienė, Bonifacas Stundžia, D.Vaišnienė ir Rasuolė Vladarskienė. Naujais nariais išrinkti Daiva Aliūkaitė, A.Antanaitis, Vilija Dailidienė, Daiva Daugirdienė, Laimantas Jonušys, Jūratė Katinaitė, Rūta Kazlauskaitė, Andrius Utka, Vidas Valskys, Jolanta Vaskelienė ir Vilma Zubaitienė.

Iš viso VLKK sudaro 17 narių, tačiau vienas paskirtas anksčiau. VLKK nariai skiriami penkeriems metams.

A.Antanaitis šiuo metu dirba portalo alkas.lt leidėju ir redaktoriumi, jis anksčiau būdamas „Laisvosios bangos“ radijo žurnalistu kartu dirbo ir europarlamentaro Valentino Mazuronio patarėju, šiam faktui išaiškėjus pareigų atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius