-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 08

Seime aptarta situacija Irake ir Irane: mūsų kariai saugūs, situacija – stebima

Augant nerimui, kad tarp JAV bei Irano gali kilti platesnio masto konfliktas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį išklausė atsakingų institucijų informaciją apie susiklosčiusią saugumo situaciją. Pasak komiteto pirmininko Dainiaus Gaižausko, Irake šiuo metu yra keliolika Lietuvos karių, jie visi saugūs ir per raketų atakas nenukentėjo.
Teherano gatves užplūdo minios dėl generolo Q.Soleimani žūties liūdinčių žmonių
Teherano gatves užplūdo minios dėl generolo Q.Soleimani žūties liūdinčių žmonių / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Gaižausko teigimu, komiteto nariams pateikta visa informacija, kurią dabar turi mūsų tarnybos – Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos, karinė žvalgyba, Valstybės saugumo departamentas.

„Domino viskas, kas susiję su ta situacija, kuri dabar vyksta tiek Irane, tiek Irake“, – komentavo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

Situacija, pasak D.Gaižausko, tikrai nepaprasta, pakankamai įtempta, nežinia, kaip ji gali toliau rutuliotis.

„Mums buvo labai svarbu sužinoti, ką planuoja mūsų sąjungininkai, kokius veiksmus numatę. Ir, svarbiausia, kas susiję su kariškiais, kurie mūsų Lietuvos kariai dabar atlieka misiją būtent Irake“, – sakė jis.

Po Seimo NSGK posėdžio D.Gaižauskas žurnalistams teigė, kad informacija yra valdoma, ryšys su Irake esančiais kariškiais yra pakankamai geras, nuolat palaikomas.

Mūsų ir sąjungininkų kariai, jo tikinimu, yra tikrai apsaugoti, imtasi maksimalių saugumo priemonių.

„Tos atakos, kurios buvo padarytos šiąnakt, į tas bazes, kur buvo nusitaikiusios raketos, ten buvo mūsų karių. Tačiau nė vienas nenukentėjęs. Trys kariai jau yra netgi ne Irako teritorijoje šiuo metu. Yra evakuoti į Kuveitą. Tai dabar galiu pasakyti, kad kol kas situacija nors ir įtempta, bet mūsų kariškiai jaučiasi saugiai“, – tikino Seimo NSGK vadovas.

Klausiamas, kodėl minėti kariškiai buvo evakuoti, D.Gaižauskas sakė, kad yra tam tikros operacijos, apie kurias negalėjo pasakoti.

Anot jo, Irake mūsų kariai dalyvauja mokomojoje misijoje, kurioje dalyvaujama šios šalies vyriausybės prašymu. Kol kas apie šios misijos nutraukimą esą nekalbama.

„Šiaip sprendimo dar nepriiminėsime vieni. Mes esame NATO sąjungininkai ir JAV koalicijos partneriai. Todėl jeigu bus priimti sprendimai, priimsime juos kartu. Šiai dienai dar laukiame sprendimo būtent Irako vyriausybės. Kaip jūs žinote, parlamentas yra pasisakęs ir siūlęs tą misiją nutraukti. Kol kas iš jų tokio sprendimo neturime“, – teigė jis.

Įtampa sustiprėjo

Įtampa tarp Irano ir JAV neslūgsta jau kurį laiką. Ji ypač sustiprėjo po to, kai JAV Bagdade nukovė svarbų Irano sukarintų pajėgų vadą Qasemą Soleimani.

Iranas pažadėjo atkeršyti už Q.Soleimanio nužudymą. Trečiadienio naktį Iranas apšaudė raketomis bazes Irake, kur dislokuoti JAV ir koalicinės kariuomenės kariai, pranešė pareigūnai Vašingtone ir Teherane.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienio rytą vietos laiku turėtų paskelbti pareiškimą. Anksčiau jis yra įspėjęs, kad jei Iranas „darys kažką, ko neturėtų, susidurs su pasekmėmis, ir jos bus griežtos“.

Irake yra dislokuoti ir Lietuvos kariai. Trečiadienio rytą KAM informavo, kad visi šioje šalyje esantys mūsų kariai yra saugūs.

Lauros Jokšaitės (LK) nuotr./Lietuvos kariai išlydėti į tarptautines misijas Afganistane, Irake ir Ukrainoje
Lauros Jokšaitės (LK) nuotr./Lietuvos kariai išlydėti į tarptautines misijas Afganistane, Irake ir Ukrainoje

„Po naktinių apšaudymų Irake, kai iš Irano buvo paleistos raketos į JAV vadovaujamos koalicijos karines bazes, Lietuvos kariuomenės Gynybos štabas gavo Lietuvos karių pranešimus jie yra saugūs“, – sakoma KAM pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius