Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 06

Seime į priekį juda Konstitucijos pataisa, kuri įteisintų individualų skundą

Seime į priekį juda Konstitucijos pataisa, kuri sudarytų galimybę piliečiams dėl jų pažeistų teisių kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).
Konstitucinis Teismas pradėjo nagrinėti bylą pagal prezidentės prašymą ištirti Vyriausybės nutarimą
Konstitucinis Teismas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už individualų konstitucinį skundą įteisinančią Konstitucijos pataisą po svarstymo balsavo 92 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, 22 susilaikė. Seimas dar du kartus su trijų mėnesių pertrauka turės balsuoti dėl šių pataisų priėmimo.

Pagal pataisą, kiekvienas asmuo turėtų teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą, jei manytų, kad jo skundžiamo teisės akto pagrindu priimtas sprendimas pažeidė jo konstitucines teises ar laisves. Toks asmuo turėtų būti jau išnaudojęs visas teisinės gynybos priemones.

Teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą taip pat turėtų Seimo, vaiko teisų apsaugos ir lygių galimybių kontrolieriai.

Siūloma, kad individualus konstitucinis skundas būtų įteisintas nuo 2019 metų sausio 1 dienos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Kalbėdamas dėl balsavimo motyvų skeptiškai šias pataisas įvertino Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Andrius Kubilius, sakydamas, jog nepakankamai įvertinamos individualaus skundo vedimo pasekmės.

Svarstome klausimą, susijusį su tolesne Konstitucinio Teismo veikla, nelabai galvodami, kokios iš to gali būti teigiamos ir neigiamos pasekmės.

„Mane šiek tiek neramina visiškas diskusijos nebuvimas ir tam tikra prasme abejingumas Seimo salėje Konstitucijos pataisų, ir rimtų pataisų, atžvilgiu. Svarstome klausimą, susijusį su tolesne Konstitucinio Teismo veikla, nelabai galvodami, kokios iš to gali būti teigiamos ir neigiamos pasekmės“, – sakė A.Kubilius.

Jis kėlė klausimą, ar „Konstitucinio Teismo aiškinimo procedūra nebus devalvuojama labai dažnais skundais“. „Mes keisime pakankamai smarkiai KT darbo pobūdį ir apie tai visai nediskutuojame. KT labai svarbi institucija, priimanti sprendimus, kuriais aiškinimas Konstitucijos veikimas, ir tokia Konstitucinio Teismo funkcija, mano nuomone, turi būti naudojama labai atsakingai“, – argumentavo konservatorius ir ragino neskubėti priimti Konstitucijos pataisų.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas savo ruožtu pažymėjo, kad diskusija dėl individualaus konstitucinio skundo vyksta jau daugiau kaip dešimtmetį, ir toks institutas veikia daugelyje Europos Sąjungos valstybių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

„Šiandien mes velkamės Europos uodegoje, neturėdami individualaus konstitucinio skundo instituto, kai visi kiti ES piliečiai gali naudotis tokia teise“, – sakė J.Sabatauskas.

Konstitucijos pataisos projektą dėl individualaus skundo teikia 37 parlamentarai, tarp jų – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas J.Sabatauskas, didžiausios parlamento Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, kiti valdančiųjų „valstiečių“ ir socialdemokratų, taip pat opozicinių konservatorių ir liberalų atstovai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Žalimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Žalimas

Siūloma, kad individualus konstitucinis skundas būtų įvestas nuo 2020 metų rugsėjo.

Mažėjant skundų Konstituciniam Teismui, jo vadovas Dainius Žalimas irgi ragina įteisinti individualų konstitucinį skundą. Pasak jo, taip ne tik būtų užtikrinta geresnė asmenų teisių apsauga, bet ir pasiekta, kad Konstitucinį Teismą pasiektų daugiau svarbių bylų. KT vadovas pažymi, kad ši galimybė piliečiams suteikta beveik visose Europos Šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius