Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 11 /17:56

Seime aidi plojimai: urėdijų reforma priimta

Antradienio popietę Seimas priėmė miškų įstatymo pataisas ir atvėrė kelią urėdijų reformai. Šį sprendimą Seime palydėjo plojimai, reforma buvo vadinama strategine Vyriausybės pertvarka.
Seime balsavimas dėl urėdijų įstatymo
Seime balsavimas dėl urėdijų įstatymo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už miškų įstatymo pataisas balsavo 82 Seimo nariai, prieš buvo 16, susilaikė 12 Seimo narių. Urėdijų reformą rėmė „valstiečiai“ ir konservatoriai bei dalis liberalų, o socialdemokratai ir „tvarkiečiai“ balsavo prieš arba susilaikė.

Seimas nutarė panaikinti Generalinę miškų urėdiją, o miškus valdyti leido vienai ar daugiau įmonių, jų skaičių nustatys pati Vyriausybė. Pastaroji dabar siūlo įsteigti vieną įmonę vietoje 42-jų urėdijų. Taigi, iki šiol įtvirtinto 42-ių urėdijų skaičiaus įstatyme nebeliko.

Kaip balsavo Seimo nariai galite pamatyti ČIA.

Iš įstatymo antradienio popietę pirmiausiai buvo išbrauktos liberalo Simono Gentvilo ir konservatoriaus Pauliaus Saudargo pataisos, kurios būtų neleidusios Vyriausybei spręsti, kiek urėdijų turi būti Lietuvoje iki 2020 metų. Pasiūlymą išbraukti reformą stabdančias pataisas registravo konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė bei „valstiečiai“ Ramūnas Karbauskis ir Kęstutis Mažeika. Už pasiūlymą balsavo 80 Seimo narių, prieš – 10, susilaikė – 18.

„Siekiame sugrąžinti kompromisinį variantą. Yra išbraukiami hektarai ir laiko nuostatos iš įstatymo ir leidžiama pasirinkti Vyriaiusybei, kada bus ir ar bus centralizacija“, – Seimo posėdyje kalbėjo konservatorė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė

Į S.Gentvilo pusę stojo jo tėvas, liberalas Eugenijus Gentvilas: „Nesuprantu, kodėl yra išbraukiamas Simono nurodytas etapiškumas. Mano įsitikinimu, per greitas tempas yra problema ir galima pridaryti klaidų. S.Gentvilo ir P.Saudargo pataisa buvo prasminga, numatanti tam tikrą pereinamąjį laikotarpį, etapiškumą.“

„Šio siūlymo esmė yra panaikinti galimybę imituoti reformą. Mane stebina, kodėl liberalai taip lengvai prisikabino prie socialdemokratų pozicijos. Suprantu, kad socialdemokratai nori išlaikyti urėdijas nepriklausomas, bet kodėl tai daro liberalai“, – stebėjosi „valstiečių“ frakcijos narys Povilas Urbšys.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Seimo nariai taip pat pritarė pasiūlymui, jog reforma būtų pradėta įgyvendinti nuo 2018 metų ir taip ministerijai būtų suteiktas laikas pasiruošti.

S.Gentvilas galiausiai pasisakė už reformą ir teigė, kad nors buvo padaryta klaidų, reforma yra būtina. Kiti Seimo nariai jo elgesį pavadinimo „metamorfoze“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Konservatorius Jurgis Razma kalbėdamas apie reformą Seime sakė, kad miškininkai bus įskaudinti dėl pertvarkos.

Liberalė Aušrinė Armonaitė pasisakė už miškų pertvarką: „Lietuvoje jau 10 metų kalbama apie miškų ūkio valdymo reformą. Tačiau pasikeitė tik tiek, kad į įstatymą buvo įrašytos 42-i urėdijos, kas neturi analogijų. Jau 10 metų girdime raginimus efektyvinti miškų valdymą, girdime iš ekonomikos specialistų ir EBPO. Mano balsas šiandien yra už reformą, aš visiškai palaikau valstybės planus, darykite tai, ką jau seniai turėjote padaryti.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys dėstė poziciją, kad negali palaikyti reformos, nes darant pertvarką nebuvo bendradarbiaujama su miškininkų bendruomene.

Liberalas E.Gentvilas pasisakė už reformą, tačiau turėjo ir nemažai priekaištų: „Džiaugiuosi ir džiuojuosi, kad reforma daroma mano pasiūlymo pagrindu. Jeigu ne aš, tai būtų kritę. Bet aš į savo projektą žiūriu kaip arklys į Trojos vartus ir neatpažįstu to projekto. Neaišku, ar viskas buvo daroma pagal statutą, dar pasiaiškinsime. Matėme ir kitų iškrypėliškų veiksmų, yra toks posakis: keisti ratus į batus. (Kalbama apie „valstiečių“ ir konservatorių susitarimą, kai už PVM lengvatą šildymui buvo pažadėta konservatorių parama reformai – aut. pas.)“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Konservatorius P.Saudargas prieštaravo įstatymo pataisoms ir kreipėsi į „valstiečius“: „Jūsų ministerija apskundžia Seimo narius VTEK'ui, kur tai matyta, tarpusavyje susipykę, ieškote balsų opozicijoje. Jūsų pačių narys Kęstutis Bacvinka buvo verčiamas nedalyvauti balsavime. Kodėl? Nes jis yra tos srities specialistas? Tai yra nežmoniška ir parodo, kaip jūs stumiate šią reformą.“ (K.Bacvinka iki patekimo į Seimą pats dirbo girininku – aut. pas.)

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas


Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Linas Balsys pareiškė, kad Seime yra nepriimtini metodai, kokius taikė „valstiečiai“.

„Manipuliacijos statutu, galimos klastotės komiteto sprendimo ir viską vainikavo opozicijos konservatorių parsidavimas už PVM. Gal politologams tai įdomu, nes pirmą kartą susidūrėme su įteisintos prostitucijos atveju“, – pareiškė L.Balsys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Balsys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Linas Balsys

Vis dėlto galiausiai Seimo nariai miškų pertvarką palaikė gana vieningai.

Aplinkos ministras: urėdijos bus sujungtos iki 2019 metų

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas kiek anksčiau žiniasklaidai teigė, kad pagal planą iki 2019 metų Lietuvoje urėdijos bus sujungtos į vieną įmonę.

„Pagal mūsų planus, 2019 metų sausio 1 dienai urėdų turėtų nelikti“, – po Miškų įstatymo pataisų svarstymo Seime žurnalistams sakė ministras.

K.Navickas pabrėžė, kad 2018 metais bus įsteigta urėdijas apjungsianti įmonė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Navickas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Navickas

„Norime 2018 metais steigti ar kažkurios įmonės (urėdijos – BNS) pagrindu steigti tą motininę įmonę ir tada pradėti konsolidaciją“, – teigė ministras.

Kiek anksčiau ministerija skelbė, kad jos skaičiavimais, pertvarkos metu bus atleista apie 400 žmonių, bet ne miškininkų, o administracijos darbuotojų, pavyzdžiui, buhalterių. Taip pat darbo netektų ir nemaža dalis urėdijų vadovų urėdų, nes padalinių skaičius sumažėtų ir toks skaičius vadovų paprasčiausiai nebūtų reikalingas. Dabar ministras teigė, kad atleidžiamų darbuotojų skaičius gali būti ir mažesnis.

„Tiesiogiai dirbantys miške lieka visi – toks yra pažadas, to mes ir laikomės, o per konsolidavimą – matysime“, – teigė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis prieš reformos svarstymą ryte lankėsi Lenkų rinkimų akcijos frakcijoje ir pasirašė susitarimą su konservatoriais.

Pagal pasirašytą sutartį su konservatoriais „valstiečiai“ įsipareigojo rudenį imtis to, kam iki šiol priešinosi – PVM lengvatos šildymui sugrąžinimo. Tiesa, kokio dydžio turėtų būti lengvata, dar neaišku. Premjeras tikino, kad nebūtinai bus grįžta prie 9 proc. tarifo, kuris galiojo anksčiau.

Socialdemokratai šį premjero susitarimą su konservatoriais smarkiai sukritikavo. Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pareiškė, kad „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicijai egzistuoti prasmės nebėra.

Tačiau skubių sprendimų socialdemokratai nedaro. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako netikintis, kad partneriai išeis iš koalicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius