-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 03 /15:53

Seimas atliks tyrimus dėl V.Gapšio ir P.Gražulio neliečiamybės

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ketvirtadienį kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti parlamentarų Vytauto Gapšio ir Petro Gražulio teisinę neliečiamybę. „Darbietis“ kaltinamas prekyba poveikiu ir kyšininkavimu politinės korupcijos byloje, o P.Gražulis figūruoja ikiteisminiame tyrime dėl galimai neteisėtų veiksmų veikiant įmonės „Judex“ interesais. Seimas sudarė tyrimo komisijas dėl šių parlamentarų imuniteto naikinimo.
Petras Gražulis ir Vytautas Gapšys
Petras Gražulis ir Vytautas Gapšys / 15min nuotr.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Sudaryta komisija dėl P.Gražulio neliečiamybės

15:51

Seimas, „už“ balsavus 98 parlamentarams, nutarė sudaryti tyrimo komisiją dėl P.Gražulio imuniteto naikinimo. „Prieš“ balsavusių ar susilaikiusių nebuvo.

Komisijoje – 11 Seimo narių: Vaida Giraitytė, Ligita Girskienė, Sergejus Jovaiša, Paulė Kuzmickienė, Orinta Leiputė, Arminas Lydeka, Vytautas Mitalas, Audrius Petrošius, Jonas Pinskus, Juozas Varžgalys ir Andrius Vyšniauskas.

Komisijos pirmininku tapo A.Lydeka.

Išvadą dėl P.Gražulio neliečiamybės naikinimo komisija Seimui turės pateikti iki gruodžio 23-osios, tačiau A.Lydeka patikino, jog tai bus bandoma padaryti greičiau.

„Esam numatę kitą savaitę susirinkti į komisijos posėdį“, – komentavo jis.

Sudarė tyrimo komisiją dėl V.Gapšio neliečiamybės

15:42

Sudaryta Seimo tyrimo komisija dėl sutikimo V.Gapšį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jį suiimti arba kitaip suvaržyti jo laisvę. 

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Gapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Gapšys

Joje – 11 parlamentarų: Dalia Asanavičiūtė, Irena Haase, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Raimundas Lopata, Bronislovas Matelis, Tomas Vytautas Raskevičius, Linas Slušnys, Algirdas Stončaitis, Agnė Širinskienė, Vilija Targamadzė ir Remigijus Žemaitaitis. 

Pirmininke paskirta konservatorė I.Haase.

Tyrimą pavesta atlikti iki gruodžio 23 dienos. 

Seimas padarė pertrauką

14:33

Pagal Seimo statutą, išklausius generalinio prokuroro pranešimą dėl parlamentarų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn, suėmė ar kitokio jo laisvės suvaržymo, Seimo posėdyje daroma ne trumpesnė kaip 1 valandos, bet ne ilgesnė kaip 2 valandų pertrauka. 

Po pertraukos Seimas spręs, ar sudaryti komisijas dėl sutikimo naikinti teisinę neliečiamybę. 

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime svarstoma dėl V.Gapšio ir P.Gražulio neliečiamybės panaikinimo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime svarstoma dėl V.Gapšio ir P.Gražulio neliečiamybės panaikinimo

 

Generalinis prokuroras: P.Gražulis sulaužė priesaiką

14:32

Su prašymu panaikinti Seimo nario P.Gražulio neliečiamybę E.Pašilis į Seimą kreipėsi dar 2019-aisiais, tačiau tąkart Seimas jo imuniteto nepanaikino. Dėl to paties generalinis prokuroras į Seimą kreipėsi dar kartą.

Jis, kalbėdamas iš Seimo tribūnos teigė, jog P.Gražulis, siekdamas turtinės naudos, nesant kyšininkavimo požymių, nuo 2015 gegužės 18 dienos iki 2017 metų vasario 13 dienos piktnaudžiavo Seimo nario padėtimi, dėl ko didelės žalos patyrė valstybė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis

P.Gražulis įtariamas pažeidęs Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 2 dalį, tai yra, kad jis, nesant kyšininkavimo požymių, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas turtinės ar kitokios asmeninės naudos.

„Siekdamas ir neatlygintinai naudodamas iš privačios bendrovės („Judex“ – 15min) turtinę naudą, veikdamas šios bendrovės interesais ir neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą, siūlydamas Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti vienos bendrovės interesais, Seimo narys Petras Gražulis sistemingai, ilgą laiką, pasinaudodamas savo kaip aukščiausios valdžios atstovo statusu, įtaka, menkino užimamų pareigų prestižą, Lietuvos Respublikos Seimo autoritetą, formavo neigiamą visuomenės nuomonę apie Seimą, Seimo narius“, – vardijo E.Pašilis.

Pasak jo, P.Gražulis savo elgesiu rodė nepagarbą Konstitucijai ir sulaužė Seimo nario priesaiką.

V.Gapšiui – keturi kaltinimai

14:14

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sakė, kad Vilniaus apygardos teismas pavedė kreiptis į Seimą dėl V.Gapšio teisinės neliečiamybės panaikinimo. 

Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje V.Gapšiui pareikšti kaltinimai dėl keturių sunkių korupcinio pobūdžio nusikaltimų – kyšininkavimo, prekybos poveikiu – vadinamojoje „MG Baltic“ byloje. 

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis, Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šarūnas Gustainis, Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis

Įtariama, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis 2015 metų rugsėjo – 2016 metų sausio mėnesiais iš viso davė 27,1 tūkst. eurų vertės kyšius tuometiniam Seimo Darbo partijos frakcijos nariui V.Gapšiui.

Teisėsauga teigia, kad už dalį šios sumos padarytos nuolaidos transliuojant Darbo partijos reklamą per koncernui priklausančias televizijas.

Kita dalis lėšų esą buvo kaip parama viešajai įstaigai.

Už tai V.Gapšys, kaip įtariama, siekė paveikti „darbiečius“, kad jie veiktų „MG Baltic“ interesais.

 

Paskutinis atnaujinimas 2020-12-03 14:14

Buvęs Seimas atmetė prašymą dėl P.Gražulio

Kaip primena BNS, „MG Baltic“ korupcijos byloje yra epizodas, kai buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, įtariama, 2015–2016 metais iš viso davė 27,1 tūkst. eurų vertės kyšius tuometiniam Seimo nariui V.Gapšiui.

Byla nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdis

Teisėsauga įtaria, kad P.Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Generalinis prokuroras panaikinti P.Gražulio neliečiamybę prašė pernai birželį, bet tąsyk Seimas to daryti nesutiko.

Sprendžia, ar sudaryti komisiją

Seimo statutas numato, kad parlamentaras be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Į Seimą dėl neliečiamybės panaikinimo kreipiasi generalinis prokuroras, tuomet sprendžiama, ar sudaryti tyrimo komisiją dėl sutikimo Seimo narį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Sudarius komisiją, ji rengia išvadą, o parlamentaro asmens neliečiamybės atėmimo klausimą sprendžia Seimas.

Kad būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius