-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 09

Seime – sujudimas dėl P.Gražulio svečių iš užsienio: paieškoti reikia tokių radikalų

Netrukus Lietuvoje turėtų lankytis keturių parlamentarų kviesti kraštutinės dešinės pažiūrų politikai iš užsienio. Šį apsilankymą organizavę Seimo Lietuvos regionų frakcijos nariai bei „valstietis“ Dainius Kepenis prašė parlamento vadovybės susitikti su svečiais, tačiau Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen 15min teigė to daryti neketinanti.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Seimo Lietuvos regionų frakcijos nariai Petras Gražulis, Valdemaras Valkiūnas, Beata Petkevič ir „valstietis“ Dainius Kepenis rugsėjo pradžioje raštu kreipėsi į Seimo valdybą su prašymu pritarti Europos Parlamento bei Pasaulio šalių visuomeninių demokratinių judėjimų narių ir jų delegatų pakvietimui į Seimą rugsėjo 7-13 dienomis.

„Programa, kuria rūpinasi prasirašę Seimo nariai ir jų kabinetų komanda apima politines diskusijas ir susitikimus su įvairių politinių partijų ir organizacijų atstovais. Taip pat prašoma galimybė susitikti su Seimo pirmininke, Seimo valdyba. Numatomi savarankiški susitikimai su politinių partijų delegatais ir frakcijomis Seime“, – rašė keturi parlamentarai.

Gavo baudą prabilęs apie aukštesnę rasę

Jų svečiai – Austrijos parlamento narys Axelis Kasseggeris, Tradicinės Britanijos grupės įkūrėjas Gregory Lauderis-Frostas, Bundestago nario padėjėjas Stefanas Korte, kuris priklauso Vokietijos kraštutinės dešinės partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

Taip pat atvyko grupės asistentė Daniela Mauser.

A.Kasseggeris priklauso dešiniajai populistinei Austrijos laisvės partijai, G.Lauderio-Frosto atstovaujama organizacija priskiriama kraštutinei dešinei.

2019 metais britų žiniasklaida aprašė, kaip šiam politikui buvo skirta bauda už rasistinius pasisakymus socialiniame tinkle: politikas siūlė Britanijoje gyvenančiai indų tautybės studentei važiuoti namo.

„Tu neturi teisės būti mūsų šalyje ar ginčytis su aukštesne rase“, – tokį jo pasisakymą citavo laikraštis „The National“.

V.Čmilytė-Nielsen susitikti nežada

Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen 15min sakė, kad trečiadienį parlamento valdyba buvo supažindinta su šiuo krepimusi.

„Ne, nesusitiksime“, – patikino Seimo pirmininkė.

V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad parlamentarai yra laisvi kviesti tuos kolegas iš kitų šalių, kuriuos nori.

„Bet tokio susitikimo – ar tai būtų mano susitikimas kaip Seimo pirmininkės, ar Seimo valdybos – nėra planuojama“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Tai yra užsienio politikai, kurie priklauso savo šalyse pakankamai radikalių pažiūrų politinėms jėgoms, natūralu, kad tos politinės jėgos, kurios, matyt, gimsta Lietuvoje dabar, kurios turi panašias pažiūras, kviečiasi savo bendraminčius iš kitų valstybių“, – kalbėjo ji.

Ž.Pavilionis: dar paieškoti reikia tokių radikalų

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis 15min ketvirtadienį sakė, kad komitetas gavo informaciją apie P.Gražulio ir bendraminčių svečius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

„Preliminari reakcija buvo valdybos nariams, kad paieškoti reikia tokių radikalų, tokių antivakserių, tokių Kremliui palankių politikų, dar kai kurių ir apsivogusių ir taip toliau“, – kalbėjo komiteto pirmininkas, tačiau ką turi omenyje sakydamas „apsivogusių“, jis patikslinti nepanoro.

Ž.Pavilionis sakė, kad Kremlius paprastai tokius Vakarų politikus naudoja kaip savo instrumentą.

Parlamentaras sakė, kad vienas iš šių svečių savo puslapyje neva rašo, jog rugpjūčio 10-ąją prie Seimo esą buvo 20 tūkstančių žmonių, kurie buvo negailestingai sumušti Vyriausybės, kurią finansuoja Konrado Adenauerio fondas, liepimu.

„Būtų labai neatsakinga tokius žmones kviestis į Lietuvą tuo metu, kai riaušininkai bando po Kremliaus „Sputniko“ ir Aliaksandro Lukašenkos kameromis vaizduoti, kaip jie tikrieji kovotojai už vertybes, nors tos vertybės yra iš esmės Kremliaus tribūnų ir propagandistų sujungtos su A.Lukašenka ir Pekino tam tikrais išvedžiojimais“, – sakė jis.

Komiteto pirmininkas nežinojo, kada numatytas politikų apsilankymas, tačiau vylėsi, kad jie neatvyks.

Seimas formaliai jų tikrai nekviečia.

„Seimas formaliai jų tikrai nekviečia“, – pabrėžė jis.

D.Kepenis: trūksta diskusijos

Su P.Gražuliu ketvirtadienį 15min susisiekti nepavyko, o „valstietis“ Dainius Kepenis sakė politikų atvykimo neorganizuojantis, tik jį parėmęs.

Seimo nario žiniomis, svečiai iš užsienio turėtų atvykti penktadienį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Kepenis

„Palaikiau tą iniciatyvą todėl, kad visada – ir dabar, raginu diskutuoti tiek politiniais, tiek sveikatos klausimais. Mes labai stokojame diskusijos ir aš už tai, kad diskusija būtų“, – pabrėžė Seimo narys.

Vertindamas Seimo URK pirmininko pasisakymą, kad šiais politikais esą naudojasi Kremlius, D.Kepenis sakė neturintis ką į tai pasakyti.

„Apie Ž.Pavilionį mes visi žinome jo dalyvavimą Kremliaus projektuose, neturiu čia ką komentuoti. Jo pasisakymai yra visiems jau girdėti, ką jis dabar šneka, tai taip ir girdime“, – teigė D.Kepenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius