Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 14

Seime – susiskaldymas dėl to, ar leisti nėštumą nutraukti vaistais

Politikai Seime skirtingai vertina Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyvą įteisinti vaistinį nėštumo nutraukimą. Šalininkų manymu, Lietuvos moterys turi turėti galimybę naudotis mokslo pasiekimais ir paprastesniu būdu nutraukti nepageidaujamą nėštumą. Skeptikų vertinimu, reikėtų koncentruotis ne į nėštumo nutraukimą, o į pagalbą nenorėjusioms pastoti moterims. O ir apskritai valdžiai, anot jų, prioritetą derėtų teikti kitiems darbams.
Dėl nėštumo susikrimtusi moteris
Nėštumas / 123RF.com nuotr.

Įsakymą, kuriuo siekiama įteisinti nėštumo nutraukimą ne tik chirurginiu, bet ir vaistiniu būdu, SAM registravo trečiadienį.

Šiuo metu dokumentas pateiktas derinti visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms.

A.Dulkys: yra daugybė saugiklių

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pažymėjo, jog projektą parengė darbo grupė, jį derinusi metus.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

„Mes nusprendėme nedaryti šios temos tabu ir pakvietėme nevyriausybines organizacijas, bioetikos specialistus – buvo sudaryta darbo grupė. Toje darbo grupėje dalyvavo gydytojai specialistai, akušeriai ginekologai iš visos Lietuvos.

Jie atliko darbą, suformulavo pasiūlymus, kokia galėtų būti tvarka, kokiomis sąlygomis, ir, kaip priklauso demokratinėje valstybėje, parengė projektą. Jis dabar pateiktas viešam svarstymui, tolimesnėms diskusijoms, argumentų išgirdimui“, – 15min komentavo ministras.

Jis pabrėžė, jog vaistinis nėštumo nutraukimas yra plačiai žinomas Vakarų šalyse. Lietuvoje toks būdas – neįteisintas, bet moterys, anot ministro, preparatus, kuriais nutraukimas nėštumas, įsigyja nelegaliai.

„Juk medicinos technologijos auga, o mums tikriausiai ne tas pats, kad Lietuvos moterų tam tikros paslaugos ar galimybės, kurias turi kitos šalys, nepasiekia“, – kalbėjo A.Dulkys.

Be to, anot jo, parengtame projekte sudėta daugybė saugiklių, kad vaistinis nėštumo nutraukimas moterims būtų saugus:

„Ten yra daugybė saugiklių: numatyta prieš kiek laiko [reikia kreiptis], kaip prižiūri gydytojas specialistas, ką išaiškina ir taip toliau.“

Norime imtis visų temų, kurios Lietuvoje buvo nutylimos, joms užmerkiamos akys, manoma, kad jų Lietuvoje nėra. Ne, jos yra.

„Man atrodo, tegul tęsiasi diskusija, o kad ji aštri, manęs nestebina. Mes ir esame tokie, kad norime imtis visų temų, kurios Lietuvoje buvo nutylimos, joms užmerkiamos akys, manoma, kad jų Lietuvoje nėra. Ne, jos yra“, – pridūrė sveikatos apsaugos ministras.

M.Danielė: stipriai vėluojame

Įteisinti medikamentinį nėštumo nutraukimą SAM anksčiau paragino parlamentarė iš valdančiosios Laisvės partijos Morgana Danielė. Paklausta, ar nauja tvarka siūloma ne be jos indėlio, politikė patvirtino, kad taip.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė

„Esu dėkinga ministerijai, kad buvo sureaguota. Ministerijoje dirba mokslo žmonės, jie taip pat pastebėjo tą spragą ir mes visus metus bendradarbiavome, skambinomės ir kalbėjome“, – 15min pasakojo Seimo narė ir reiškė viltį, kad tvarka dėl vaistinio nėštumo nutraukimo bus patvirtina kuo greičiau.

„Vaistas yra senesnis negu 30 metų. Čia mes, kaip ir daugeliu klausimų, vėluojame ir stipriai vėluojame.

Šis saugesnis moters sveikatai, paprastesnis metodas ilgą laiką nebuvo prieinamas, o naudojami chirurginiai invaziniai metodai. Sunku pasakyti, kodėl taip ilgai užtrukome ir nesudarėme savo moterims galimybės naudotis mokslo ir farmacijos pasiekimais, o skirdavom operacijas.

Labai džiugu, kad tvarka yra, labai laukiame“, – komentavo M.Danielė.

Sunku pasakyti, kodėl taip ilgai užtrukome ir nesudarėme savo moterims galimybės naudotis mokslo ir farmacijos pasiekimais.

Galimybė pasinaudoti vaistiniu nėštumo nutraukimu, pasak jos, aktuali ir karo Ukrainoje akivaizdoje.

„Turint omenyje ir Ukrainos kontekstą, kada moterys yra ir prievartaujamos, ir nepageidaujamų nėštumų gali būti daugiau, tai tikrai labai naudinga priemonė“, – sakė politikė.

A.Širinskienė: nenustebčiau, jei ištrauktų eutanaziją

Opozicinės Seimo Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė išsakė priešingą nuomonę. Pasak jos, tuo metu, kai Ukrainoje – karas, o Lietuvoje auga infliacija, kyla vaistų kainos, stringa sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma, valdžia turėtų susitelkti į kitus darbus.

Užsiimama liberalų darbotvarkės projektais, kurie galbūt įdomūs vienam ar kitam žmogui.

„Vietoj to, kad būtų daromi projektai, kurie paliestų didelio Lietuvos žmonių skaičiaus gerovę, yra užsiimama liberalų darbotvarkės projektais, kurie galbūt įdomūs vienam ar kitam žmogui, bet pasekmes kai kuriems žmonėms gali turėti fatališkas“, – 15min komentavo A.Širinskienė.

Pasak jos, visame pasaulyje diskutuojama, ar nutraukti nėštumą vaistiniu būdu yra saugu.

„Tikrai yra fiksuota mirčių ir pakankamai jaunų žmonių“, – tikino politikė.

Vaistinio nėštumo nutraukimo įteisinimui ji teigė nepritarianti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Aš nenustebčiau, kad dar ištrauktų eutanaziją ar dar kokius nors projektus, kurie yra visuomenėje prieštaringai vertinami“, – pridūrė A.Širinskienė.

A.Veryga: „Viskam yra ultraliberalizmo nuotaikos“

Iniciatyvos nepalaiko ir buvęs sveikatos apsaugos ministras, atstovas iš opozicinių „valstiečių“ Aurelijus Veryga.

„Nepritariu. <...> Aišku, čia yra ir tam tikri ideologiniai dalykai, ir mūsų įsitikinimai yra skirtingi, bet ministerija turėtų rūpintis ne tuo, kaip būtų galima greičiau ir patogiau nutraukti nėštumą, o kaip padėti moterims, kurios susiduria su problemomis“, – 15min komentavo politikas.

Jo teigimu, reikėtų siekti, kad moterys sprendimų dėl nėštumo nutraukimo nedarytų iš baimės ir streso ar spontaniškai.

Matyt, yra principinis apsisprendimas, ar mes norime padaryti taip, kad skyrybos būtų per vieną valandą, abortas per pusę valandos.

„Čia, matyt, yra principinis apsisprendimas, ar mes norime padaryti taip, kad skyrybos būtų per vieną valandą, abortas per pusę valandos, ir koks mūsų tikslas, ar padaryti tuos procesus paprastesniais, ar visgi padėti žmonėms“, – kalbėjo Seimo narys.

A.Veryga pažymėjo, jog nėra nustebęs, kad SAM kilo tokia iniciatyva.

„Aš nesistebiu. Matau, kad apskritai viskam yra ultraliberalizmo nuotaikos“, – vertino jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

„Aš suprantu, ministrui atneša kas nors kokią idėją, jis lipa ant scenos ir sako va, dabar čia bus kitaip, kaip 30 metų nebuvo. Svarbu, kad kitaip. Ir per daug jis negalvoja, etinių klausimų jam, matyt, nekyla, jis nelabai gal ir išsilavinimo tame turi, ir net diskusijų per daug nevyksta“, – dėstė politikas.

V.Čmilytė-Nielsen: sveikinu

Tai, kad įteisinus vaistinį nėštumo nutraukimą moterims atsirastų daugiau galimybių, valdančiojo Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasveikino.

Visgi ji nesiėmė iniciatyvos komentuoti plačiau, nes tikino, jog nėra su ja susipažinusi.

„Nesu susipažinusi dar su šiuo projektu, turėčiau tikrai paskaityti. Bet iš esmės panašios idėjos buvo svarstytos ir praeityje, ir tai, kas yra susiję su reprodukcine sveikata, su papildomomis galimybėmis moterims, patekusioms į bėdą, aš iš esmės sveikinu. Tačiau dėl šio konkretaus projekto aš tikrai turėčiau dar pasiskaityti“, – nurodė Seimo pirmininkė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat nesiėmė komentuoti SAM siekio įteisinti vaistinį nėštumo nutraukimą ir teigė norinti geriau susipažinti su siūlymu.

Vyriausybė savo programoje ar programos nuostatų įgyvendinimo plane jokių darbų, susijusių su vaistinio nėštumo nutraukimo įteisinimu, nėra numačiusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius