-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 11 /15:20

Lietuva turi naują Vyriausybę: į darbus kibs iškart

Premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybė gavo įgaliojimus veikti – Seimas nenumatyto posėdžio metu pritarė Vyriausybės programai, po to prisiekė ministrų kabinetas. Pirmasis laukiantis naujosios valdžios darbas bei atsakomybė – kaip suvaldyti ypač smarkiai Lietuvoje įsismarkavusią COVID-19 pandemiją. I.Šimonytė neatmeta, kad dar savaitgalį dėl naujų karantino ribojimų griežtinimo gali įvykti pirmasis Vyriausybės posėdis.

I.Šimonytė savo vadovaujamos Vyriausybės programą Seimui pateikė antradienį. Tąkart ji teigė, jog naujoji valdžia nesieks daryti revoliucijų, mažiau žadės, tęs kai kuriuos gerus ankstesnės valdžios darbus.

Premjerė išreiškė viltį, jog po ketverių metų visuomenėje rasis daugiau pasitikėjimo.

Programą pristačiusi Seimui, I.Šimonytė keliavo per parlamentinių partijų frakcijas.

Susitikusi su „valstiečiais“, ji pasakojo, kaip bandys valdyti COVID-19 pandemiją, ką darys su Vilniuje esančio nacionalinio stadiono „griaučiais“, kaip derėsis su profsąjungomis.

Apsilankiusi pas socialdemokratus, ministrė pirmininkė aiškinosi, kodėl Vyriausybės programoje nėra kai kurių tikslų, susijusių su žmogaus teisėmis, atsakė, ar sieks ilginti alkoholio prekybos laiką.

Įvykiai iš Seimo:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Dar savaitgalį gali įvykti Vyriausybės posėdis

15:17

Po priesaikos I.Šimonytė pirmiausia išreiškė užuojautą dėl literatūrologės ir teatrologės Irenos Veisaitės mirties.

Premjerė žadėjo dar šiandien dėl COVID-19 situacijos susisiekti su sveikatos ekspertais.

„Kad situaciją galėtumėm bent kažkokiam matomam laike grąžinti į valdomą, po to, matyt, bus komentarai“, – teigė I.Šimonytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Ji neatmetė galimybės, kad dar savaitgalį įvyks Vyriausybės posėdis, kuriame spręsis karantino ribojimų griežtumas.

„Neatmesčiau, kad savaitgalį, bet kurią dieną, dar negaliu pasakyti“, – sakė I.Šimonytė.

Ribojimai, pasak jos, bus nukreipti į tai, kad gydymo įstaigos išvis atlaikytų krūvį, o COVID-19 atvejų skaičius mažėtų.

Prisiekė premjerė ir ministrai

14:11

Prisiekė naujoji Vyriausybė: premjerė I.Šimonytė, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, energetikos ministras Dainius Kreivys, finansų ministrė Gintarė Skaistė, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, kultūros ministras Simonas Kairys, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaus Arūnas Dulkys, švietimo, mokslo ir sporto – Jurgita Šiugždinienė, susisiekimo ministerijai – Marius Skuodis, žemės ūkio – Kęstutis Navickas.

Teisingumo ministre tapo Evelina Dobrovlska, Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaus Aušrinė Armonaitė, aplinkos – Simonas Gentvilas, o Vidaus reikalų ministerijai vadovaus Agnė Bilotaitė.

„Už“ programą balsavo dauguma

13:31

Įvyko balsavimas: „už“ I.Šimonytės Vyriausybės programą balsavo 78 parlamentarai, „prieš“ buvo 30, 20 Seimo narių susilaikė. 

Vienas – Seimo „valstietis“ Antanas Vinkus – balsavimui registravosi, tačiau pozicijos neišreiškė.

To pakako, kad Vyriausybės programai būtų pritarta.

Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

 

Premjerė: progresinių mokesčių Lietuvoje nėra

12:58

Seime – klausimų-atsakymų serija. T.Tomilinas teiravosi, kaip nauja valdžia vystys progresinius mokesčius.

Atsakydama į tai, I.Šimonytė sakė nemananti, jog Lietuvoje yra progresinių mokesčių sistema. Tai esą – tik skirtingų pajamų rūšių apmokestinimas.

Skirtumas tarp skirtingų pajamų apmokestinimo tik dar labiau padidėjo.

„Aš šiaip vertinu, kad progresinis pajamų apmokestinimas – nuosaikia progresija, žinoma, sveiko proto ribose – yra tokia mokesčių sistema, kokia yra būdinga išsivysčiusioms valstybėms. Bet nepykite tai, kas yra padaryta Lietuvoje, nėra progresiniai mokesčiai, todėl kad tai ir toliau yra atskirų pajamų rūšių skirtingas apmokestinimas. Turiu pasakyti, kad labai didžiuotis anoje kadencijoje, manau, kad nėra pagrindo. Nes skirtumas tarp skirtingų pajamų apmokestinimo tik dar labiau padidėjo“, – kalbėjo paskirtoji premjerė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Algirdas Sysas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Algirdas Sysas

„Gerbiama Ingrida, džiaugiuosi, kad jūs nesate alergiška progresiniams mokesčiams, ir visiškai sutinku su tuo, ką jūs atsakėte mano kolegai Tomui, kad ta mokesčių reforma „milijardas milijonui“ tikrai turtingus padarė dar turtingesniais, o tam, kam reikėjo padėti, nepadėjo“, – sureagavo socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Jis klausė, ar I.Šimonytė sutiktų, kad ne su darbo santykiais susijusios pajamos būtų apmokestinamos taip, kaip ir tos, kurios susiję su darbo santykiais.

„Kad to gyvulių ūkio būtų mažiau“, – pastebėjo A.Sysas.

Paskirtoji premjerė teigė pritarianti, kad gyvulių ūkio būtų mažiau, bet to siekti esą galima skirtingais būdais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Vienas iš kertinių klausimų, kiek mes dar manysime, kas sveikatos draudimo sistemoje egzistuoja koks nors draudimas. Ar vis dėlto tai yra elementarus finansavimas pagal parametrus. Ir nuo to, žinoma, priklauso taip pat ir mokesčių sistema, kuri galėtų būti paprastesnė nei yra šiuo metu, ir dalis to klausimo, kurį jūs šiuo metu užduodat, daug lengviau išsispręstų“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Skubių pokyčių mokesčių sistemoje, pasak jos, nebus.

Geriau jau pasilikime daugiau laiko.

„Geriau jau pasilikime daugiau laiko, kad pagimdytume ne Frankenšteiną, o vis dėlto kažką, kas turi ekonominę ir socialinę vertę, ir prasmę“, – teigė premjerė.

I.Šimonytė: svarbiausia – žmonių gyvybės

12:51

Po parlamentarų pasisakymų prie Seimo tribūnos stojo I.Šimonytė. Ji dėkojo savo komandos nariams – paskirtiesiems ministrams, per trumpą laiką sugebėjusiems parengti ir pateikti Vyriausybės programą.

Taip pat premjerė dėkojo kritikams už kritiką, nurodytas klaidas. 

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

I.Šimonytė nesiėmė vertinti priekaištų dėl programos plagiavimo. Premjerės teigimu, taip nėra.

Kartu, anot jos, natūralu, kad vėliau į vykdomąją valdžią ateinantieji tęsia tinkamus pirmtakų darbus. 

„Ir, taip, tai yra komplimentas nueinančiai Vyriausybei, jog patvirtinta programa vienoje ar kitoje srityje yra puiki. Galbūt nepakako laiko jos įgyvendinti. Ir, tikiuosi, kad to laiko pakaks mums“, – sakė I.Šimonytė. 

Ji dar kartą patikino, kad geri darbai bus tęsiami. Esą bus tęsiami ir tie darbai, dėl kurių buvę valdantieji ir dabartinė valdžia turėjo skirtingas nuomones. 

„Svarbiausia šiandien yra ne reformos. Svarbiausia šiandien yra kiek žmonių gyvybių mes sugebėsime išsaugoti. Ne nauja Vyriausybė, o išgelbėtos gyvybės – kuo daugiau išgelbėtų gyvybių būtų svarbiausia gera žinia Lietuvos žmonėms Kalėdoms “, – sakė I.Šimonytė. 

Svarbiausia šiandien yra ne reformos. Svarbiausia šiandien yra kiek žmonių gyvybių mes sugebėsime išsaugoti.

Paskirtoji premjerė įsipareigojo dirbti geriausiai, kaip sugeba.

Ji sakė besistengsianti padaryti viską, kad po ketverių kadencijos metų niekas negalėtų pasakyti, jog tai buvo prarasti Lietuvos gyvenimo metai. 

A.Butkevičius: gyvename kitoje komforto zonoje

12:24

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad Vyriausybės programą vertina teigiamai.

Kartu jis minėjo besitikintis, kad ir konkretus priemonių planas bus parengtas kompetentingai, atsakingai, įvertinus dabartinę ekonominę, socialinę situaciją šalyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

„Aišku, mano didžiausias palinkėjimas Vyriausybei – kad politikai ir Seime suprastumėme, kad mes jau gyvename kitoje komforto zonoje. Ta lengvesnė valdymo mūsų valstybėje komforto zona pasibaigė kovo mėnesį. Tai reiškia, kad atsirado nauji iššūkiai, naujos problemos. Ir čia reikalingos ne emocijos, o susitelkimas, ryžtas, atkaklumas ir žinios, kokias priimti priemones, kad tą situaciją sėkmingai suvaldyti“, – sakė 2012-2016 metais Vyriausybei vadovavęs politikas. 

 

Mano, kad naujoji valdžia atneš skurdą, emigraciją

12:17

Pasidabinęs marškinėliais su tarpukario prezidento Kazio Griniaus atvaizdu, kokius padovanojo ir premjerei I.Šimonytei, į tribūną stojo „valstiečių“ atstovas Tomas Tomilinas. Jis aiškino, jog absoliuti dauguma Vyriausybės programos teiginių neturi ideologinio svorio ir esą tiktų bet kuriai Vyriausybei.

„Tačiau politinė dešinė nelaimėjo tvirtos daugumos Seime, ir kiek naujoji premjerė sugebės atvėsinti liberalių reformatorių karštas galvas, jų entuziazmą, kiek sugebės nekartoti A.Kubiliaus klaidų, kiek sugebės atsispirti pasaulyje nebemadingai neoliberaliai ideologijai, priklausys tik nuo mūsų visų. Nuo visuomenės, profesinių sąjungų, nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių, savivaldos spaudimo“, – kalbėjo T.Tomilinas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Jis teigė teigiamai vertinantis naujosios Vyriausybės tikslą didinti išlaidas socialinės politikos vykdymui, tačiau darė prielaidą, kad „bus galimai mažinamos socialinės išmokos, kas krizės metu reikštų skurdą ir emigraciją“.

„Matome, kad dosniai, viešais pinigais bus finansuojamos visos privačios mokyklos. Net ir tos, kurios neša didelius pelnus jų savininkams“, – tęsė T.Tomilinas, nors džiaugėsi, jog apie pusę programos turinio sudaro švietimo ir kultūros dalys.

Užkoduotas stojimo apsunkinimas ir studijų universalumo mažinimas.

„Tai pozityvi tendencija, bet programoje, šalia deklaratyvaus šūkio apie studijų prieinamumą, yra studijų prieinamumą mažinančios priemonės. Užkoduotas stojimo apsunkinimas ir studijų universalumo mažinimas“, – teigė „valstiečių“ atstovas ir dešinei Vyriausybei palinkėjo sėkmės.

Pažadėjo žmones ištraukti iš paraščių

12:09

Seime prasidėjo politikų diskusija. Į tribūną stojusi paskirtoji ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė pabrėžė, jog naujoji Vyriausybė darbą pradeda krizės metu.

„Mes kartu su Vyriausybės komanda esame pasiruošę priimti greitus ir griežtus sprendimus tam, kad galėtume kitais metais kvėpuoti laisviau ir gyventi sveikiau“, – dėstė ji.

Politikė teigė, kad du pagrindiniai ministrų kabineto tikslai – apsaugoti žmonių sveikatą bei kuo greičiau įveikti krizę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Krizė mums atneša supratimą, kad valstybė turi rodyti pavyzdį ir iškelti paslaugas į skaitmeninę erdvę – tiek Seimą, tiek valstybės institucijas.

Krizė mums atneša supratimą, kad mes turime pertvarkyti švietimą ne tik, kad mokytojai ir mokiniai naudotųsi technologijomis, bet kad ir jie dirbtų savarankiškiau“, – vardijo A.Armonaitė.

Ji pabrėžė, kad krizės metu ekonomiką varo verslas, o artimiausiais mėnesiais jam esą reikės pagalbos ir aiškių taisyklių tam, kad galėtume išsaugoti darbo vietas.

Mes galime susirgti ne tik koronavirusu, mes sergame kartais ir depresija.

„Krizė mums atneša supratimą, kad mes visi esame žmonės. Kad mes visi sergame, nesvarbu, kas mes esame. Mes galime susirgti ne tik koronavirusu, mes sergame kartais ir depresija.

Ir Vyriausybė, ir Seimo dauguma padarys viską, kad iš paraščių ištrauktų tuos žmones, kurie yra paraštėse, kurie yra pamiršti, yra baudžiami už savo pasirinkimus ir galbūt už savo gyvenimo būdą“, – pažadėjo A.Armonaitė.

Kai ko programoje pasigedo Laisvės partija

11:46

Trūkumų Vyriausybės programoje atrado ir prie jos kūrimo prisidėjusi, Vyriausybę formuojanti Laisvės partija.

„Laisvės frakcija švietimo dalyje pasigenda aiškesnės pozicijos dėl bendro ugdymo finansavimo. Nėra aišku, ar bendrojo ugdymo finansavimo klasės krepšelio pagrindu yra išlaikomas, ar bus peržiūrimas grįžtant prie anksčiau veikusio mokinio krepšelio“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė

„Taip pat konstatuojame, jog socialinė politika Vyriausybės programoje stokoja inovacijų. Valstybės sprendimai turi remtis ne tik pasyviomis socialinių teisių užtikrinimo idėjomis, bet taikyti į ateitį nukreiptas socialines inovacijas, kurios išplėstų visų žmonių galimybes visavertiškai dalyvauti ekonominėje, kultūrinėje ir politinėje veikloje“, – pažymėjo politikė.

Naujoji valdžia, pasak jos, didelį dėmesį skirs žmogaus teisėms.

„Žmogaus teisės, kurios anksčiau buvo politikos paraštėse, dabar atsiduria, ir su Laisvės frakcija atsidurs, dėmesio centre. Tą mes jums pažadame“, – teigė I.Pakarklytė, nors Vyriausybės programoje nėra Laisvės partijos remiamų tikslų dekriminalizuoti psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą, įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę ar asmenvardžių rašybą nelietuviškomis raidėmis.

Visa tai spręsis Seime.

E.Gentvilas: geri darbai bus tęsiami

11:43

Seimo Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas sakė, kad liberalai mano, jog šios Vyriausybės programoje atsispindi didžioji dauguma mūsų valstybei ir piliečiams iššūkių. 

Jis akcentavo, kad šis ministrų kabinetas planuoja tęsti didelę dalį gerų darbų. Esą opozicija galėtų padaryti išvadas dėl to. 

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Kitas dalykas, pasak E.Gentvilo, – rezultatų pamatuojamumas.

„Kartais tekstai būna tokie, kad kaip nori, taip interpretuok. Šiuo atveju prisiimami įsipareigojimai, kuriuos šita Vyriausybė ir politinė Seimo dauguma planuoja pasiekti 2024 metais, kad nebūtų galima išsisukinėti. Ir man tai yra gražu“, – kalbėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas. 

Konservatoriai: nevaidina visažinių

11:37

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pirmoji pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sakė, kad laikai – neramūs, reikalaujantys visų susitelkimo. 

Ji aiškino, kad Seimas per pirmąją koronaviruso bangą įrodė, kad sugeba dirbti kartu, nepaisant skirtumų. 

„Labai tikiuosi, kad šiandien patvirtinus naują Vyriausybę atrasime savy jėgų taip pat surasti tai, kas jungia, o ne kas skiria“, – į kolegas parlamentarus kreipėsi konservatorė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Anot R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, Vyriausybės programa remiasi principu mažiau yra daugiau.

Ji minėjo, kad per 30 nepriklausomybės metų įvairios valdžios žadėdavo per daug, bet nepatenkindavo lūkesčių, visuomenės nusivylimas tik augo. 

„Aš tikiu, kad šita Vyriausybė sugebės sugrąžinti pasitikėjimą Seimui, pasitikėjimą Vyriausybe ir sprendimais. Todėl, kad ši Vyriausybė įsipareigoja savo sprendimus ir darbus grįsti sutarimu, įsiklausymu, diskusija, nevaidinti, kad yra visažiniai, išgirsti, atliepti kiekvieną Lietuvos žmogų. Nes tam šios Vyriausybės darbai ir bus skirti. Ne kalbėti apie vienus ar kitus, kairę ar dešinę, bet kalbėti apie tai, kad kiekvienas Lietuvos žmogus neliktų užribyje“, – iš Seimo tribūnos sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė. 

Ši Vyriausybė įsipareigoja savo sprendimus ir darbus grįsti sutarimu, įsiklausymu, diskusija, nevaidinti, kad yra visažiniai.

 

„Darbiečiai“ nebalsuos „už“, bet pasiūlė paramą

11:33

Seimo Darbo partijos frakcija, pasak jos seniūno Vigilijaus Juknos, lygino savo rinkiminę programą su Vyriausybės programa.

„Mūsų programinės nuostatos ambicingesnės, norime daugiau dėmesio ir konkretumo regioninei politikai, atskirties mažinimui, darbo vietų kūrimui ir investicijų plėtrai. Taip pat – darbo užmokesčio didinimui“, – iš Seimo tribūnos vardijo politikos.

Jis teigė, jo partija Vyriausybės programoje pasigedo aiškumo, kaip didės pensijos ar bus mažinama socialinė atskirtis.

„Šiose srityse programa yra per abstrakti“, – teigė V.Jukna.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vigilijus Jukna
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vigilijus Jukna

Jei naujoji Vyriausybė atsižvelgs į Darbo partijos rinkimų programoje iškeltus tikslus, partija, pasak jo, rems kai kurias naujosios valdžios iniciatyvas.

Frakcija, balsuodama dėl programos, V.Juknos teigimu, susilaikys.

„Nutarėm netrukdyti jos priėmimui ir susilaikyti vyksiančiame balsavime, leidžiant naujai daugumai pateisinti menamus žmonių lūkesčius“, – teigė frakcijos seniūnas.

Balsuos kiekvienas pagal save

11:27

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rita Tamašunienė sakė, kad I.Šimonytei turėjo daug klausimų: apie mokestinę sistemą, viešuosius pirkimus, regioninę politiką, energetiką, socialinę politiką.

Taip pat su paskirtąja premjere Mišrios Seimo narių grupės nariai kalbėjo apie tautinėms mažumoms aktualius klausimus, žmogaus teises. 

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Mišri grupė balsuos kiekvienas pagal savo sąžinę, pagal savo matymą, pagal savo linkėjimą naujai Vyriausybei“, – nurodė R.Tamašunienė.

G.Paluckas: programa – „kaip koks Frankenšteinas“

11:17

Opozicinės Socialdemokratų partijos lyderis Gintautas Paluckas aiškino, jog I.Šimonytės pristatytai Vyriausybės programai trūksta nuoseklumo ir išsamumo.

„Ji kaip koks Frankenšteinas, susiūtas iš kelių partijų, sudarančių koaliciją, nuostatų, ir tai labai gerai matosi, nes tam tikrų dalų suderinamumo tikrai trūksta“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo jis, nors vylėsi, kad šiuos dalykus naujoji Vyriausybė pataisys, kai rengs priemonių įgyvendinimo planą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Sprendžiant iš Vyriausybės programos, G.Palucko matymu, naujoji valdžia gilins egzistuojančią švietimo kokybės nelygybę, trumpuoju laikotarpiu nesiims jokių pokyčių kultūros politikoje. Dokumente jis teigė pasigendantis dėmesio sveikatai kaip tai, kuri siejasi su kitomis sritimis.

„Šis klausimas turi būti integruotas“, – teigė socialdemokratų vedlys ir tikino norintis pamatyti, kaip bus naikinama privačių gydymo įstaigų diskriminacija.

Mes pasigedome ekonomikos keliamų tikslų ir instrumentų sąsajos su žaliojo kurso tikslais.

„Taip pat mes pasigedome ekonomikos keliamų tikslų ir instrumentų sąsajos su žaliojo kurso tikslais <...>. Ir kalbėti tik apie aukštesnę pridėtinę vertę nekalbant apie tai, jog bus siekiama pilnos ekonomikos transformacijos neužtikrinant, jog teršėjas moka, o užtikrinant, kad nebus teršiama, tai iš tikrųjų nemaloniai nustebino, nes neatliepia tam tikrų modernios politikos siekių ir madų“, – toliau tęsė opozicinės partijos pirmininkas.

G.Paluckas pabrėžė, jog socialdemokratai parengė alternatyvią Vyriausybės programą ir ragino ją remti.

Kaip frakcija balsuos, partijos lyderis nenurodė.

„Valstiečiai“ programos nepalaiko

11:10

Posėdžio pradžioje į Seimo tribūną stojo didžiausios opozicinės „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Ji teigė, jog Vyriausybės programa yra deklaratyvi, stokoja konkretumo, joje esą trūksta vertybinio pagrindo, taip pat – dėmesio šeimai, konkrečių veiksmų siekiant suvaldyti COVID-19 pandemiją.

A.Norkienė paskaičiavo, kiek kartų I.Šimonytės programoje minėtas žodis „šeima“, kiek kartų žodis – „bendruomenės“, „nevyriausybinės organizacijos“ ar „gerovės valstybė“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

„Mus ypač neramina tai, kad programoje visiškai nėra tokios sąvokos kaip gerovės valstybė, išskyrus vienintelį sakinį, kuris kalba apie kolektyvinio saugumo garantijas, modernią kariuomenę ir efektyviai veikiančias viešojo saugumo institucijas“, – kalbėjo A.Norkienė.

„Valstiečiai“, pasak jos, nerimauja, ar valdant valstybę bus pasirinkti konservatyvūs ar liberalūs prioritetai.

„Stebina ir tai, kad programoje vardinami darbai, kurie jau buvo įgyvendinami septynioliktosios Vyriausybės. Ypač po to, kai buvome labai dažnai dėl to kritikuojami“, – teigė A.Norkienė.

„Valstiečiai“, pasak jos, I.Šimonytės Vyriausybės programai nepritars.

Paskutinis atnaujinimas 2020-12-11 11:10

Seimo posėdžio transliacija:

VIDEO: 2020-12-11 Seimo nenumatytas posėdis Nr. 14

Naujoji Vyriausybė programoje nurodo išskyrusi svarbiausius šalies pažangos prioritetus, kurie turėtų padėti pasiekti esminį lūžį, sustiprinti šalį ir jos žmones, padaryti mus atsparesnius įvairioms galimoms grėsmėms.

„Nesvarbu, tai būtų sveikatos krizė, klimato kaita ar kitos neapibrėžtos įtakos“, – teigiama dokumente.

Savo darbe naujasis ministrų kabinetas žada vadovautis tokiais principais: atvirų duomenų, atskaitomybės, bendradarbiavimo, diskusijų ir žiniomis grįstų sprendimų, interesų suderinimo, reputacijos stiprinimo ir atviros komunikacijos.

Kaip prioritetą artimiausiu laikotarpiu Vyriausybė išskiria COVID-19 situacijos valdymą. Tačiau ši tema programoje plačiai neplėtojama. Teigiama, kad tam parengtas atskiras taktinis veiksmų planas.

Dar penktadienį, iš karto po Seimo posėdžio, turėtų susirinkti sveikatos ekspertai ir svarstyti naujus karantino ribojimus. Po to gali įvykti ir Vyriausybės posėdis.

VIDEO: Paskirtasis sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys apie planus kovoje su COVID-19

Nauji ribojimai greičiausiai bus susiję su žmonių judėjimo suvaržymu, taip pat bus aptarti vakcinacijos planai, ligoninių ir medikų apkrovimas, globos ir slaugos įstaigų darbas ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro procesų peržiūra.

VIDEO: Įvertino naujos Vyriausybės programą: be iškreipto vaizdo, mažai niekinių temų, bet neišvengė ir beletristikos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius