-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 13

Seime – užmojai praplėsti tyrimus dėl Artūro Skardžiaus veiklos

Seimo opozicija sieks, kad naujais epizodais būtų praplėsti jau vykstantys tyrimai dėl parlamentaro Artūro Skardžiaus. Konservatoriams nerimą kelia 15min tyrimo atskleistos detalės, rodančios Lietuvos žvalgyboje dirbančių A.Skardžiaus artimųjų ryšius su energetikos verslu bei rusišku kapitalu. Savo ruožtu, socialdemokratai nuo A.Skardžiaus vertinimų susilaiko.

15min ketvirtadienį paviešino, kad A.Skardžiaus dukterėčia Audronė Jakučionienė – karinė žvalgybą atliekančių Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) darbuotoja – ir jos vyras, Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojas Tomas Jakučionis per verslo sandorius susisaistę su Kauno verslininko Jono Garbaravičiaus struktūromis.

Dėl J.Garbaravičiaus, kurio verslas tarpininkavo į Lietuvą tiekiant rusišką elektrą, galimo veikimo paperkant VSD pareigūną buvo vykdomas ikiteisminis tyrimas – jis nutrauktas neradus nusikaltimo požymių. Bet VSD ėmėsi prevencinių priemonių ir energetiką kuravusį T.Jakučionį perkėlė į kitą padalinį.

Sykiu atskleista, kad būtent su T.Jakučionio tėvu A.Skardžiaus žmona valdė poilsiavietę Dauguose, kurią už įspūdingą sumą pardavė verslininkams iš Maskvos. Paaiškėjo, kad T.Jakučionio šeima už žemę Dauguose gavo apie 373 tūkst. eurų.

Žadėtos poilsiavietės ir žolės riedulio bazės investuotojai taip ir neįrengė – Dauguose tebestovi ankstyvuosius Lietuvos nepriklausomybės metus menantys poilsiniai nameliai, o aukso kalnus Daugams žadėję verslininkai dėl neįvykdytų pažadų kaltina pašlijusius Lietuvos ir Rusijos santykius.

Galiausiai, A.Skardžius Seime registravo pasiūlymus, kurie galėjo būti naudingi saulės energetikos įmonėms, veikusioms Jakučionių žemėje. Opozicija jau galanda kirvį dėl naujų aplinkybių, o socialdemokratai dėl A.Skardžiaus apsispręsti žada rudenį.

Premjero komanda situaciją vertina rimtai

Premjeras Saulius Skvernelis šiuo metu atostogauja ne Lietuvoje, tačiau jo patarėjas nacionalinio saugumo ir vidaus politikos klausimais Arnoldas Pikžirnis sakė, kad 15min paviešintą istoriją Ministro Pirmininko komanda vertina rimtai.

Zenono Ripinskio nuotr./Arnoldas Pikžirnis
Zenono Ripinskio nuotr./Arnoldas Pikžirnis

„Šiandien ją aptarėme su VSD vadovu. Mane patikino, kad ir pagal anksčiau turėtą informaciją Departamentas ėmėsi prevencinių veiksmų – minėtas pareigūnas nedirba su energetikos sektoriumi“, – sakė premjero patarėjas.

A.Pikžirnis pabrėžė, kad atlikdamas savo pareigas kasdien bendrauja su Lietuvos žvalgybos institucijomis, todėl gali teigti, kad padėtis gerėja.

„Šio atvejo paviešinimas leis dar kartą atsakingai pažvelgti į etikos ir skaidrumo standartų taikymą. Žinoma, norėtųsi, kad tai vyktų iš vidinės iniciatyvos, o ne dėl tokių viešų istorijų“, – kalbėjo A.Pikžirnis.

Sieks gilinti tyrimus

Po ankstesnių 15min tyrimų apie A.Skardžiaus šeimos sandorį Dauguose bei solidžias pajamas generuojančią žemės nuomą vėjo elektrinėms Seime pradėtas parlamentinis tyrimas. Jį atlikti įgaliota Seimo Antikorupcijos komisija, suformuluojant konkrečius klausimus. Pasirodžius naujai informacijai apie A.Skardžiaus artimuosius, opozicija imasi šio tyrimo gilinimo.

„Skandalinga informacija. Neabejoju, kad ją turi nagrinėti ir Seimo Antikorupcijos komisija. (...) Turėtų būti prijungti nauji duomenys prie tyrimo, kad galėtume pamatyti visą vaizdą“, – 15min teigė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Informaciją apie žvalgyboje dirbančių A.Skardžiaus artimųjų ryšius politikas įvertino kaip „labai jautrią“. Sykiu jis pasidžiaugė oficialia VSD pozicija imtis „pačių griežčiausių priemonių“, jei informacija apie T.Jakučionį pasitvirtins. „Aš manau, kad tai yra teisinga“, – sakė G.Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Anot jo, papildomą nerimą kelia ir rusiško kapitalo faktorius, kai paaiškėja, kad rusiški pinigai tekėjo į VSD pareigūnų artimųjų kišenes. „Tą informaciją reikia labai atsakingai išanalizuoti“, – tęsė G.Landsbergis.

Pašnekovo teigimu, atskiro įvertinimo nusipelno ir A.Skardžiaus iniciatyvos, susijusios su saulės energetika. Esą tai turėtų vertinti ne tik Antikorupcijos komisija, bet ir tyrimą dėl A.Skardžiaus pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Seimo komisija kreipėsi į VSD

Šiuo metu Seimo Antikorupcijos komisijai yra suteikti specialūs įgaliojimai atlikti parlamentinį tyrimą dėl kitos 15min atskleistos istorijos – A.Skardžiaus šeima brangiai nuomoja žemę vėjo jėgainių statytojams. Komisijos pirmininkas Seimo narys Vitalijus Gailius sako, kad naujai paviešinti faktai gali būti prijungti prie parlamentinio tyrimo.

„Mūsų komisijos atliekamame tyrime suformuluoti klausimai yra susiję su žurnalistinio tyrimo metu gautais duomenimis“, – 15min sakė politikas.

Jis teigė, kad Antikorupcijos komisija jau pasitvirtino parlamentinio tyrimo reglamentą, klausimyną ir sudarė sąrašą institucijų, į kurias jau kreiptasi dėl informacijos apie A.Skardžių ir kitus dalyvius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Susipažinęs su žurnalistiniu tyrimu matau, kad ten paliesti ir klausimai, kurie yra suformuluoti mūsų paklausimuose valstybės institucijoms. Tarp jų yra ir Valstybės saugumo departamentas, – sakė V.Gailius. – Bet pirmiausiai mes turime gauti oficialų VSD patvirtinimą, kad pateikti faktai yra teisingi. Tada, jeigu to reikės, kviesimės šios institucijos atstovus į komisijos posėdį.“

Seimo narys pabrėžė, kad posėdžius gali būti kviečiami ir AOTD atstovai: „Jeigu bus poreikis plėsti susijusių institucijų ratą, tai būtinai taip ir padarysime.“

Šiuo metu parlamentinį tyrimą atliekanti Antikorupcijos komisija laukia kitų institucijų informacijos apie A.Skardžių, jo veiklą ir finansinius ryšius.

Socdemai palauks

Kol kas politinis skandalas A.Skardžiui kainavo nedaug. Politikas sustabdė savo narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP), jo atžvilgiu tyrimą pradėjo partijos etikos sargai. Bet A.Skardžius ir toliau dalyvauja LSDP Seimo frakcijos veikloje, eina Seimo Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojo pareigas.

Ar tai keisis? Panašu, kad ne. LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas 15min teigė, esą partijos vidinis tyrimas įšaldytas – bent jau iki parlamentinio tyrimo pabaigos. Socdemų lyderio teigimu, partijos etikos sargai nepajėgūs prieiti prie visos tyrimui reikalingos informacijos.

„Tyrimas dėl A.Skardžiaus pasistūmėti iš principo negali. Nes visą medžiagos rinkimą ir klausimus yra perėmusi Antikorupcijos komisija Seime“, – kalbėjo G.Paluckas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Pasak jo, socdemų etikos sargai „neturi įgaliojimų“ rinkti informaciją, kuri patvirtintų ar paneigtų A.Skardžiui neparankius duomenis. Esą partija apsispręs tik po to, kai bus baigtas parlamentinis tyrimas.

Ketvirtadienį paviešintos naujos medžiagos G.Paluckas kol kas nesiima vertinti. „Visiems ta informacija yra nauja. Niekas tokių sąsajų – giminysčių, specialiųjų tarnybų – nežinojo. Tiesą sakant – ir dabar žinome tik tiek, kiek jūs parašėte. Tai yra absoliuti naujiena. Kažkokių vertinimų apibendrinančių daryti aš tiesiog negaliu“, – sakė G.Paluckas.

15min jau daugiau nei parą bando susisiekti su A.Skardžiumi, bet politikas nei į skambučius, nei į raštu pateiktus klausimus neatsako. G.Paluckas tvirtina naujos informacijos su narystę partijoje sustabdžiusiu parlamentaru dar neaptaręs.

„Kol kas su A.Skardžiumi mes nekalbėjome“, – teigė LSDP lyderis, pridurdamas, jog ir A.Skardžius „iniciatyvos nerodė“.

VIDEO: Lietuvos žvalgyboje – Artūro Skardžiaus giminės ir jų ryšiai su energetika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius