Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 30

Seimo automobiliu į kandidatų debatus atvežtas „valstietis“ D.Gaižauskas: važiavau susitikti su savo rinkėjais

Į antradienio vakarą Marijampolėje vykusius kandidatų į Seimą debatus „valstietį“, parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Dainių Gaižauską Seimo automobiliu atvežė parlamento vairuotojas. Nors tarnybinis transportas skirtas darbui, parlamentaras nemano ką nors bloga padaręs, nes tai, jo žodžiais – darbas su rinkėjais.
Dainius Gaižauskas
Dainius Gaižauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

2016 metais Marijampolės vienmandatėje apygardoje išrinktas D.Gaižauskas siekia būti perrinktas.

Nuotraukas, kuriose matyti, kaip D.Gaižauskas lipa iš automobilio prie Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos, kur vyko debatai, 15min atsiuntė skaitytojas.

Patikrinti, kad automobilis – tikrai Seimo kanceliarijos, nėra sunku, nes Seimas interneto puslapyje skelbia visų tarnybinių automobilių markes ir valstybinius numerius.

Tarnybinį transportą Seimo nariai gali naudoti tik veikloms, susijusioms su jų pareigų atlikimu. Tačiau šiuo atveju D.Gaižauskas į debatus vyko ne kaip parlamentaras ar komiteto pirmininkas, o kaip kandidatas.

Tiesa, pats „valstietis“ 15min teigė esąs įsitikinęs, kad taip jis bendravo su savo apygardos rinkėjais.

„Visi mes, Seimo nariai, važiuojam pas rinkėjus, naudojamės transporto priemone, – kalbėjo jis. Aš praktiškai mažiausiai, aš mažiausiai naudojuosi. Jei būčiau važiavęs su savo transportu, vis tiek Seimas apmoka kelionę. Nes vis tiek gi Seimo nariams visos kelionės yra apmokamos“.

Mes turim tuo naudotis, nes autoparkas tam ir padarytas.

Į repliką, kad galbūt važiavo ne kaip Seimo narys, o kandidatas, D.Gaižauskas atsakė: „Ne. Aš važiavau pas savo apygardą, nes Marijampolė – mano apygarda, susitikti su savo rinkėjais. Tai visą laiką darbas su rinkėjais ir, pažiūrėkit, ir V.Čmilytė-Nilsen, ir taip toliau, tai pirmaujantys, kas naudojasi šia paslauga. Aš irgi tą patį galėjau turėti per ketverius metus, bet praktiškai beveik visiškai nesinaudodavau šita paslauga. Tai dabar kadangi vyksta ir komiteto posėdžiai įnirtingi ir taip toliau, reikia derinti, vienu žodžiu, darbą ir taip toliau, na, tai kadangi kaip komiteto pirmininkas, tai gal per savo kadenciją gal kelis sykius ir esu tokį dalyką pasinaudojęs. Palyginus su kitais aš ten pačiame gale“.

Parlamentaras sakė, kad tokia galimybė yra numatyta Seimo statute.

„Mes turim tuo naudotis, nes autoparkas tam ir padarytas. Jis turi būtent aptarnauti Seimo narius“, – sakė jis.

D.Gaižauskas pabrėžė dabar esantis Seimo narys ir privalantis naudotis parlamento kanceliarijos automobiliais.

Seimo statute nurodoma, kad tarnybinių automobilių naudojimo tvarką nustato Seimo valdyba.

Valdybos patvirtintame dokumente vardijama, kada parlamentarai gali naudoti tarnybinius automobilius. D.Gaižausko reikalai Marijampolėje į šį sąrašą vargiai papuola.

Seimo nariai užsisakyti kanceliarijos automobilių parko mašinas gali:

  • vykdydami Seimo valdybos užduotis ar pavedimus.
  • vykdydami Seimo pirmininko pavaduotojo, Seimo opozicijos lyderio funkcijas, Seimo komiteto, komisijos, frakcijos ar Mišrios Seimo narių grupės įgaliojimus.
  • dalyvaudami valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų oficialiuose renginiuose.
  • priimdami Seime užsienio svečius, dalyvaudami oficialiuose susitikimuose su oficialiais užsienio valstybės asmenimis, diplomatais.
  • dalyvaudami Lietuvos ar kitų valstybių organizuojamose asamblėjose, konferencijose, seminaruose, vykdami oficialių vizitų arba kartu su delegacijomis.
  • vykdami į komandiruotes ar grįždami iš jų.
  • kitais atvejais, kai vykdomos Seimo pirmininko pavaduotojo, Seimo opozicijos lyderio funkcijos ar Seimo komiteto, komisijos, frakcijos įgaliojimai pagal Seimo statute nustatytas veiklos kryptis.

2016 metais į valdžią atėję „valstiečiai“ piktinosi parlamentarų automobiliams leidžiamais pinigais, mat kai kurie Seimo nariai buvo įsigudrinę iš parlamentinių lėšų nuomotis mašinas išperkamąja nuoma, o pasibaigus kadencijai jas įsigyti už likutinę vertę.

Todėl „valstiečiai“ Seime pakeitė tvarką, kuri nuomotis automobilių už parlamentinei veiklai skiriamas lėšas neleidžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius