Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13

Seimo dilema: kas liks Žmogaus teisių komitete – P.Gražulis ar J.Džiugelis?

Seimo valdybai teks spręsti, kas – Petras Gražulis ar Justas Džiugelis – labiau tinka būti žmogaus teisių gynėju. Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis 15min sakė, kad ketvirtadienį raštu kreipėsi į Seimo valdybą su prašymu P.Gražulį perkelti dirbti į kitą komitetą. Parlamentaro teigimu, jei valdyba į prašymą neatsižvelgs, Žmogaus teisių komitetą palikti teks J.Džiugeliui.
Petras Gražulis ir Justas Džiugelis
Petras Gražulis ir Justas Džiugelis / 15min nuotr.

Iš „tvarkiečių“ frakcijos gegužę išmestas P.Gražulis priklauso Mišriai Seimo narių grupei. Prie šios grupės prisijungė ir pirmadienį po konflikto su Ramūnu Karbauskiu iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukęs J.Džiugelis, Žmogaus teisių komitete dirbantis nuo šio Seimo kadencijos pradžios.

Du Mišrios Seimo narių grupės nariai pagal šiai frakcijai tenkančią kvotą tame pačiame komitete dirbti negali.

„Dabar išėjo taip, kad ir Džiugelis, ir Gražulis dirba Žmogaus teisių komitete. Du iš tos pačios frakcijos negali dirbti. Tai dabar reikės vėl rinktis iš naujo, kurį iškelti. Mano kaip seniūno pasiūlymas yra toks, kad reikia, atsižvelgus ir į visuomenės nuomonę, ir į tai, kad Gražulis yra naujai atkeltas į šį komitetą, o Džiugelis dirba seniai, Gražulį iškelti į kitą komitetą“, – sakė B.Matelis.

Pats P.Gražulis 15min teigė esantis įsitikinęs savo tinkamumu dirbti Žmogaus teisių komitete ir nenorintis eiti į jokį kitą. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis 15min sakė nežinantis, kurią pusę palaikys valdyba, bet teigė, kad nepriimti P.Gražulio į Žmogaus teisių komitetą jokio pagrindo nebuvo.

B.Matelis: P.Gražulis tikisi, kad R.Karbauskis apgins

P.Gražulis prieš prisijungdamas prie Mišrios Seimo narių grupės buvo Audito komiteto narys, tačiau šiam komitetui priklauso ir dar viena Mišrios Seimo narių grupės narė Aušra Maldeikienė, tad Seimo valdybai teko spręsti, kurį iš šių Seimo narių perkelti kitur.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronislovas Matelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronislovas Matelis

B.Matelis 15min teigė valdančiuosius dar prieš perkeliant P.Gražulį į Žmogaus teisių komitetą įspėjęs, kad pirmiau reikėtų sulaukti J.Džiugelio sprendimo. Taip pat jis sakė siūlęs P.Gražulį palikti Audito komitete, o A.Maldeikienę perkelti į Kaimo reikalų komitetą, tačiau valdantieji su tokiu pasiūlymu nesutiko.

„Valdantieji frakcijų pasitarime sakė, kad yra du variantai – Petrą Gražulį iškelti arba į Žmogaus teisių komitetą, arba į Kultūros komitetą. Aš pasakiau, kad abu variantai yra pasityčiojimas iš visuomenės.

Valdantieji frakcijų pasitarime sakė, kad yra du variantai – Petrą Gražulį iškelti arba į Žmogaus teisių komitetą, arba į Kultūros komitetą. Aš pasakiau, kad abu variantai yra pasityčiojimas iš visuomenės.

Aš siūliau palikti jį Audito komitete, o Maldeikienė sutiko išeiti į Kaimo reikalų komitetą. Ne, jie užsispyrė, kad reikia iškelti“, – pasakojo B.Matelis.

Pasak B.Matelio, jis ketvirtadienį sakė P.Gražuliui, kad jam gali tekti vėl keisti komitetą. Parlamentaro toks pasiūlymas nesužavėjo.

„Buvau priėjęs prie P.Gražulio, pasakiau, kad yra tokia situacija, ir sakiau, kad tikriausiai tau reikės pereiti į kitą komitetą. Jis labai susinervino, pasakė, kad nebus kamuoliukas mūsų rankose, niekas jo niekur nemėtys ir jis iš Žmogaus teisių komiteto neišeis. Ir netgi pareiškė, kad jį apgins ir išlaikys komitete Karbauskis. O išmesime Džiugelį“, – pokalbį su P.Gražuliu atpasakojo B.Matelis.

B.Matelio teigimu, iš Žmogaus teisių komiteto pašalinti J.Džiugelį ir jame palikti P.Gražulį būtų „ciniška“. Vis dėlto parlamentaras pripažino abejojantis, ar sulauks valdybos palaikymo.

„Jis [P.Gražulis,– 15min] jau pasakė, kad jį apgins Karbauskis. Nes Gražulis kaip ir valdančiojoje daugumoje dirba, tai jis tikisi užtarimo. Bet būtų labai ciniška taip pasinaudoti pažintimi su Ramūnu Karbauskiu ir toliau tyčiotis iš Džiugelio. (…) Įtariu ir labai bijau, kad dabar išmes Džiugelį. Aš, kaip seniūnas, tikrai nepasirašysiu teikimo išmesti Džiugelį, bet jaučiu, kad valdantieji pasielgs būtent taip“, – sakė B.Matelis.

P.Gražulis: nesu kamuolys, kurį spardytų

Portalui 15min susisiekus su P.Gražuliu ir pasiteiravus, ką jis mano apie ketinimus jį perkelti į kitą komitetą, jis pareiškė, kad iš visų Seimo narių yra tinkamiausias būti Žmogaus teisių komitete, nes žmogaus teises gynė dar sovietmečiu.

Žmogaus teisių komitete aš turiu didžiausią moralinę teisę iš visų Seimo narių dalyvauti.

„Nesu kamuolys, kad mane čia spardytų. Antras dalykas, jeigu pažiūrėsime mano gyvenimą, tai Žmogaus teisių komitete aš turiu didžiausią moralinę teisę iš visų Seimo narių dalyvauti, nes buvau narys Lietuvoje veikusios Helsinkio grupės, kuri gynė sovietmečio žmogaus teises. Tai yra tęstinumas“, – sakė P.Gražulis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis

Parlamentaras sakė manantis, kad valdantieji jį palaikys, nes jis yra labiausiai iš visų Seimo narių nusipelnęs būti Žmogaus teisių komitete. Paklaustas, ar šia tema jau kalbėjosi su R.Karbauskiu, P.Gražulis pasiūlė jo tinkamumą būti Žmogaus teisių komiteto nariu aptarti su pačiu „valstiečių“ lyderiu.

„Jūs kalbėkitės su Karbauskiu. Jūs aptarkit su juo. Buvau pasiūlytas, aš neprieštaravau, išėjau, kad liktų Audito komitete nuo Mišrios Seimo narių grupės Maldeikienė. Supratau, kad ji yra labiau finansininkė ir jai tikrai ten derėtų būti. O šitame komitete, kadangi gyniau ir sovietmečiu žmogaus teises, dėl ko esu nukentėjęs, būti esu tinkamiausias iš visų Seimo narių“, – sakė P.Gražulis.

R.Karbauskis: pagrindo pašalinti P.Gražulį iš komiteto nėra

15min žurnalistui susisiekus su R.Karbauskiu, šis teigė nematantis pagrindo P.Gražuliui neleisti dirbti Žmogaus teisių komitete.

„Valstiečių“ lyderis pripažino, kad daug žmonių P.Gražulio nemėgsta, tačiau pabrėžė, kad jis, kaip ir kiti Seimo nariai, į Seimą buvo išrinktas demokratiškai ir turi įstatymų jam suteiktą teisę priklausyti bet kuriam komitetui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis ir Ramūnas Karbauskis

„Aš suprantu, žmogus yra padaręs kažkokių klaidų. Kiekvienas mes jų darome. Bet tokias patyčias daryti iš visko, kad Seimo narys kažkodėl negali būti kažkuriam komitete... Kas yra blogo, kad jis turi kitokį požiūrį į LGBT? Ar tai reiškia, kad tame komitete turi būti visi, kurie turi vienodą požiūrį?

Kas yra blogo, kad jis turi kitokį požiūrį į LGBT? Ar tai reiškia, kad tame komitete turi būti visi, kurie turi vienodą požiūrį?

Man visai patiko išsireiškimas tos bendruomenės vadovo, man atrodo, kuris pasakė, kad bus galima diskutuoti. Bus galima kažkaip daryti įtaką jo nuomonei ir taip toliau. (…) Žmogus turi kitą nuomonę, galbūt ir neigiamą nuomonę, galbūt neetiškai pasisakęs yra, bet jei šnekėti apie tai, kiek politikų yra neetiškai pasisakę vieni kitų atžvilgiu ar kažkieno kito atžvilgiu, tai čia reiktų ilgą sąrašą sudarinėti“, – sakė R.Karbauskis.

Kalbėdamas apie J.Džiugelio situaciją, R.Karbauskis sakė manantis, kad J.Džiugelis netrukus taps konservatorių frakcijos nariu, todėl situacija, kalbant apie frakcijų kvotas, vėl pasikeis.

„Šitoje situacijoje Džiugelis ir Gražulis atsidurs viename komitete. Bet aš kaip suprantu iš viešosios erdvės, Džiugelis tikriausiai visai greitai bus konservatorių frakcijos narys. Vėl reiks žiūrėti, kiek ir kur ta frakcija turi kvotų ir taip toliau“, – sakė R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Džiugelis

Vis dėlto, pasak „valstiečių“ lyderio, tokiu atveju, jei J.Džiugelis apsispręs likti Mišrioje Seimo narių grupėje, dėl to, kuris – ar J.Džiugelis, ar P.Gražulis – labiau tinka dirbti Žmogaus teisių komitete, spręs Seimas.

Seimas apsispręs, pagal kvotas žiūrės, į kurį komitetą ką galima perkelti. Ir tai gali būti ir Gražulis, neteigiu, kad ne.

„Neteigiu, kad bus pasirinktas variantas būtent tą palikti, o tą iškelti. (...) Kiek girdžiu viešojoje erdvėje, Džiugelis Mišrioje Seimo narių grupėje bus labai neilgai. Jeigu bus specialiai palaikoma, kad jis pabūtų tol, kol vieną Seimo narį pašalins, tai būtų tiesiog negražu.

Kita vertus, gal Džiugelis pasakys, kad jis tikrai žada užsibūti Mišrioj grupėj. Ir tokiu atveju Seimas turės spręsti, nes abu jie Žmogaus teisių komitete tikrai negalės būti. Seimas apsispręs, pagal kvotas žiūrės, į kurį komitetą ką galima perkelti. Ir tai gali būti ir Gražulis, neteigiu, kad ne“, – sakė R.Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis sakė manantis, kad P.Gražulio noras būti Žmogaus teisių komitete yra susijęs su artėjančiu Seimo sprendimu dėl Konstitucijos pataisų, leidžiančių Rolandui Paksui dalyvauti Prezidento rinkimuose.

R.Karbauskio teigimu, jei priklausydamas komitetui P.Gražulis padarys gėdą Seimui ar pažeis įstatymus, jį svarstys Etikos procedūrų komisija, gali būti surengta apkalta.

Bet, sakė „valstiečių“ lyderis, šiuo metu pagrindo jo pašalinti iš komiteto nėra, o kalbos apie tai – „pigus politikavimas“.

„Ką dabar jam pasakyti? Kad tavęs nemėgsta? Nepalaiko? Kad „feisbuke“ kuriasi grupės, kurios nenori, kad tu būtum komitete? Bet koks pagrindas? (…) Aš negirdėjau nei vieno verto motyvo svarstyti klausimą, kodėl tas žmogus negalėtų būti tame komitete. Ką, mes pradėsime nagrinėti, kiek jis vaikų turi ir su kuo jis juos turi? Ar čia bus tas motyvas? Ar nagrinėsime, ką jis pasakė žygiuojant LGBT bendruomenei parade? Aš nesuprantu, kas bus pagrindas. Bet kad iš to bandoma padaryti politiką, aš aiškiai matau“, – sakė R.Karbauskis.

Priešininkai sukūrė peticiją

Pasikeitimus Seimo komitetuose parlamentarai patvirtino antradienį, kai valdantieji pasirašė susitarimą dėl bendro darbo su partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija.

„Kiekvienas Seimo narys turi būti kokiame nors komitete [...]. Šiuo atveju, Petras Gražulis perėjo į tą (Žmogaus teisių – 15min) komitetą – ten trūko žmogaus, būtų neveiksnus komitetas“, – trečiadienį Delfi.lt studijoje sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir pridūrė, kad Žmogaus teisių komitete atsidūręs parlamentaras „kaip tik turės apie ką susimąstyti“.

P.Gražulį paskyrus į Seimo Žmogaus teisių komitetą. Svetainėje Manoteises.lt kilo iniciatyva parlamentarą iš šio komiteto „išnešti“. Kreipimąsi, adresuotą Seimo nariams,jau pasirašė daugiau nei 8 tūkst. asmenų.

„Seimo narys P.Gražulis tapo Seimo Žmogaus teisių komiteto nariu. Atrodo neįtikėtina? Tačiau valdančioji dauguma negebėjo savo tarpe rasti labiau kvalifikuoto asmens šiam darbui atlikti“, – svetainėje rašo kreipimosi autoriai. Peticijoje pateikiamas ilgas parlamentaro „prasižengimų“ sąrašas.

Į Seimą P.Gražulis pateko, kai jį aukštai partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąraše išreitingavo rinkėjai. Rinkimų metu politikas surinko 14 593 pirmumo balsų ir iš 4 vietos sąraše pakilo į 2-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius