Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 31 /15:14

Seimo etikos sargai įspėjo A.Širinskienę, R.Karbauskį ir A.Verygą dėl Seimo Statuto pažeidimo

Seimo etikos ir procedūrų komisija trečiadienį vertino praėjusios savaitės istoriją, kai Seimo narė Agnė Širinskienė kolegas „valstiečius“ Ramūną Karbauskį ir Aurelijų Verygą registravo kalbėti naudodamasi jų kortelėmis. Komisija nusprendė, kad visi trys „valstiečiai“ pažeidė Seimo Statutą ir Politikų elgesio kodeksą. Dėl to jie, tiesa, sulaukė tik įspėjimo.
Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis
Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Komisija balsavo, ar Seimo narius įspėti griežtai, ar tik įspėti. Už švelnesnę nuobaudą balsavo šeši komisijos nariai, už griežtesnę – keturi. Tokia nuobauda jokių teisinių pasekmių nesukelia.

Aiškintis atėjo tik A.Širinskienė

Į komisiją dėl A.Širinskienės veiksmų kreipėsi Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, o visų trijų Seimo narių veiklą vertinti prašė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

R.Karbauskis ir A.Veryga komisijos posėdyje nepasirodė. Jie komisijai pateikė paaiškinimus raštu. Pasak Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkės R.Tamašunienės, abu Seimo nariai rašo, kad A.Širinskienė pati pasiūlė registruoti juos pasisakyti diskusijoje.

R.Karbauskis ir A.Veryga tikina manę, kad tai techninis veiksmas ir sutiko duoti savo korteles. Abu Seimo nariai nuoširdžiai gailisi atlikę tokį veiksmą.

A.Širinskienė tikino pati paprašiusi A.Verygos ir R.Karbauskio jų kortelių, kai nutarė nesibaigus frakcijos posėdžiui eiti į Seimo posėdžių salę ir išdalinti parlamentarams su įstatymu susijusią medžiagą.

„Pakilus eiti į plenarinių posėdžių salę kilo noras padėti kolegoms užsiregistruoti. Tas noras tikrai buvo neapgalvotas ir labai spontaniškas, iš perspektyvos pasakyčiau, kad tikrai neatsakingas“, – apgailestaudama sakė A.Širinskienė.

Parlamentarė sakė pirmiausia paprašiusi A.Verygos kortelės ir be komentarų ją gavusi, o paskui tą patį veiksmą pakartojusi su R.Karbauskiu. „Seimo narys vėlgi savo kortelę davė“, – pripažino A.Širinskienė.

Ji tikino pripažįstanti, kad Statutas buvo pažeistas.

Kilo noras padėti. Tas noras buvo neapgalvotas ir spontaniškas, dabar pasakyčiau ir neatsakingas, – aiškino A.Širinskienė.

„Manau, kad ta situacija bus didelė pamoka man. Ir kartu manau, kad mums patiems dar teks reflektuoti, ar kartais mes tų techninių veiksmų su savo kortelėmis neatliekame neapdairiai, kad ir įeidami į posėdžių salę“, – kalbėjo A.Širinskienė tikindama, kad dabar Seimo nariai vyrai susimąstys, ar pasinaudojant savo kortele moterį parlamentarę įleisti į posėdžių salę.

„Atrakindami duris mes padarome tą patį techninį veiksmą“, – kalbėjo ji.

Liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen apgailestavo, kad A.Širinskienė priversta viena aiškintis komisijai, nors jos kolegų kaltė yra didesnė.

„Tai techninis veiksmas, bet nė viena kita frakcija nedeleguoja vieno asmens registruoti penkiolikos kolegų, nors tai gal ir būtų patogu“, – sakė liberalė.

Liberalas E.Gentvilas taip pat nurodė, kad „naudos gavėjai“ čia yra R.Karbauskis ir A.Veryga. Be to, jis atkreipė dėmesį, kad Seimo pirmininkas skirtingai nei Seimo nariai aiškina kortelių perdavimo aplinkybes.

Konservatorius Antanas Matulas tikino, kad A.Širinskienė be reikalo kalba apie durų atidarymą ir aiškino, kad tokie veiksmai buvo nulemti A.Širinskienės „meilės“ kolegoms.

„Demonstruojate begalinę meilę R.Karbauskiui ir A.Verygai, o begalinę neapykantą – politiniams oponentams. (...) Reiktų liautis pulti į kraštutinumus ir tie spontaniški norai prastumti įstatymus net su nelogiškomis pataisomis ir broku praeis“, – teigė konservatorius.

Komisijos narys „valstietis“ Justas Džiugelis teiravosi, ar kolegas A.Širinskienė registravo kalbėti frakcijos, ar savo vardu. Ji tikino, kad R.Karbauskį registravo frakcijos atstovo, o A.Verygą paprasto Seimo nario teisėmis.

J.Džiugelis dar kalbėjo, kad Seimo Statutas keistinas, nes jis pats dėl negalios negali balsuoti, įdėti kortelės, paspausti balsavimo mygtuko. Jis tikino ne kartą matęs, kaip Seimo nariai balsuoja už kolegas atsiklausę, kaip balsuoti.

„Jūsų atveju jūs pagal Statutą turite asistentą“, – teigė komisijos pirmininkė. Kiti komisijos nariai J.Džiugeliui patarė kreiptis dėl kiekvieno ne savo vardu balsuojančio Seimo nario, nes tai rimtas pažeidimas ir istoriją galima atsekti peržiūrėjus vaizdo įrašus.

Tada J.Džiugelis pareiškė, kad nieko skųsti nenori.

Registravo pasisakyti dėl alkoholio

Dėl tos pačios istorijos „tvarkiečiai“ trečiadienį planuoja pradėti rinkti parašus dėl apkaltos A.Širinskienei, R.Karbauskiui ir A.Verygai pradžios. Palaikyti apkaltą planuoja liberalai, o konservatoriai tikina, kad nusižengimas per smulkus.

Praėjusį ketvirtadienį Seimui svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas paaiškėjo, kad „valstietė“ Agnė Širinskienė pati užregistravo kalbėti plenarinių posėdžių salėje R.Karbauskį ir A.Verygą su jų kortelėmis. Pirmiausia ją parlamentarams paskundė „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, kiek vėliau pasinaudojusi svetimomis kortelėmis prisipažino ir pati A.Širinskienė.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ A.Širinskienė tuomet prisipažino, kad ji su R.Karbauskio ir A.Verygos kortelėmis juos registravo diskusijai.

„Taip, registravau aš su tų Seimo narių kortelėmis“, – teigė parlamentarė. Ji taip pat paprašė registraciją panaikinti.

„Jeigu jūs matote problemą, tegu Etikos ir procedūrų komisija apsvarsto, o dabar persiregistruosime“, – į R.Žemaitaičio pastabą atšovė R.Karbauskis.

Konservatorius Andrius Kubilius priminė, kad „dėl to, kad leido naudotis savo pažymėjimu kitam asmeniui“, prieš kelerius metus vienas Seimo narys jau neteko mandato.

„Noriu priminti, kad Seimo narys Linas Karalius (....) dėl to, kad leido naudotis savo pažymėjimu kitam asmeniui, neteko Seimo nario mandato“, – priminė A.Kubilius.

2010 m. sausį panaši situacija baigėsi L.Karaliaus apkalta. Tuomet pratęstos Seimo sesijos metu parlamentaras Aleksandras Sacharukas neteisėtai naudodamasis Seimo nario Lino Karaliaus kortele už kolegą balsavo keliolika kartų.

Dėl neteisėto elektroninės balsavimo kortelės panaudojimo ir balsavimo rezultatų klastojimo Linas Karalius buvo pašalintas iš Seimo apkaltos tvarka. A.Sacharukas išsaugojo mandatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius