Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 15 /15:14

Seimo etikos sargai pradės tyrimą dėl opozicijos boikoto

Be opozicijos atstovų trečiadienį posėdžiavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija nusprendė pradėti tyrimą dėl to, kad opozicionieriai nedalyvauja plenarinių Seimo posėdžių, komitetų ir komisijų darbe.
Opozicijos protestas: valdančiuosius Seimo salėje paliko dirbti vienus
Seimo salę palieka opozicija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Kai kurie Seimo komitetai trečiadienį negalėjo posėdžiauti, nes juose nedalyvavo opozicijos atstovai ir nebuvo kvorumo.

Etikos ir procedūrų komisijos posėdis įvyko, kvorumą surinkti pavyko, nors ir čia nepasirodė opozicijos atstovai, tarp kurių – komisijos pirmininkė, „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

S.Šedbaras: demaršas neturi tapti nuolatine būkle

Posėdžiui pirmininkavo jos pavaduotojas liberalas Andrius Bagdonas. Jau posėdžio pradžioje jis sukritikavo opozicionierių elgesį.

„Kolegos nusprendė, jeigu paprastai tariant, nebeiti į darbą, darbo užmokestį gauti, nelankyti komitetų posėdžių, tokiu būdu žlugdyti kvorumą komitetuose“, – dėstė jis.

Pasiaiškinti, ar opozicijos boikotas atitinka teisės aktus ir etiką, Etikos ir procedūrų komisijai pasiūlė jos narys, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras

„Labai gerai žinodamas Konstitucinio Teismo išsakytą poziciją, kad gali opozicija trenkti durimis, aš taip pasakyčiau paprastai, bet tai negali būti sistemiška, tai neturi tapti nuolatiniu dalyku“, – kalbėjo jis.

Politikas teigė, jog ypatingai aktualus parlamentarų dalyvavimas komitetuose – dėl to, kad opozicija nelanko Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžių, stoja jo veikla.

S.Šedbaras pažymėjo, kad jo vadovaujamo komiteto posėdis neįvyko trečią kartą.

„Tai yra sistema ir, manau, neatitinka Konstitucinio Teismo doktrinos, kad gali būti demaršas, obstrukcija, kaip sako Konstitucinis Teismas, bet tai neturi tapti nuolatine būkle“, – dėstė jis.

Laisvės frakcijos atstovė Silva Lengvinienė sutiko, jog situaciją dėl opozicijos nedarbo reikėtų pasiaiškinti. Tam antrino ir konservatorius, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Jo vadovaujamas komitetas trečiadienį taip pat negalėjo dirbti, nes neturėjo kvorumo.

Lauks komisijos pirmininkės pasiaiškinimo

„Situacija yra pakankamai įdomi ir keista. Aš jau šešias kadencijas dirbu, bet tikrai nebuvo tokio demaršo“, – kalbėjo A.Matulas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Antanas Matulas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Antanas Matulas

Jis pažymėjo, kad trečiadienį Sveikatos reikalų komitetas planavo svarstyti opozicionierių registruotas pataisas, o posėdyje autoriai nepasirodė.

„Nė vienas manęs kaip pirmininko neinformavo. Štai viena kolegė paaiškino, kai paskambinau po 10 val. padaręs 5 minučių pertrauką: laukiam dialogo grupės posėdžio ir sprendimo, esu opozicijos atstovė. Taip paaiškino, kodėl nedalyvavo“, – pasakojo A.Matulas.

„Kitas kolega neatsako, kita kolegė atsakė: žinau, kad blogai, bet kitaip neišeina“, – toliau vardijo jis ir tikino siūlantis dėl to pradėti tyrimą.

Kitas kolega neatsako, kita kolegė atsakė: žinau, kad blogai, bet kitaip neišeina.

Jis išreiškė nuostabą ir dėl to, jog posėdyje nepasirodė komisijos pirmininkė A.Norkienė.

„Jeigu komisijos pirmininkė nedalyvauja ir priežastis įvardins panašias kaip mano kolegos, kurie parašė man, kodėl nedalyvauja Sveikatos reikalų komiteto posėdyje <...>, aš suabejosiu, ar galiu dirbti vadovaujant tokiai Etikos komisijos pirmininkei“, – pažymėjo A.Matulas.

Etikos ir procedūrų komisijos nariai sutarė, jog tyrimo išvadas iš pozicijos rengs S.Lengvinienė ir A.Bagdonas, iš opozicijos – socialdemokratė Dovilė Šakalienė ir A.Norkienė.

Svarsto keisti komitetų sudėtis

Visgi ne visi opozicionieriai trečiadienį vieningai laikėsi susitarimo nedalyvauti Seimo komitetų ir komisijų posėdžiuose – „darbietis“ Vytautas Gapšys kartu su Biudžeto ir finansų komiteto nariais lankėsi įmonėje „Thermo Fisher Scientific Baltics“, o vėliau dalyvavo įprastame komiteto darbe, kai svarstomi projektai.

Kol opozicija neatsisako boikoto, valdantieji telkia jėgas – planuoja mobilizuotis, atidėti komandiruotes ir dalyvauti ketvirtadienio Seimo posėdyje, kad galėtų patvirtinti darbotvarkę ir priiminėti projektus.

Taip pat yra planų keisti komitetų sudėtis, kad tuose, kur opozicijos ir valdančiųjų atstovų yra po lygiai, vienu atstovu iš valdančiųjų būtų daugiau.

Kaip toliau klostysis pozicijos ir opozicijos santykiai, ar opozicija ketvirtadienį ir vėl dirbs atskirai Kovo 11-osios Akto salėje, paaiškės po trečiadienį vyksiančio dialogo grupės posėdžio.

Jame opozicija pristatys savo parengtą antiinfliacinių priemonių paketą. Apie jį daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius