Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 30

Seimo Istorinės atminties komisija susirūpino, ar vaikai Lukiškių aikštės pliaže žaidžia higieniškai

Seimui priėmus Lukiškių aikštės sutvarkymo įstatymą ir aikštėje įteisinus Vytį, antradienį į posėdį rinkosi Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija. Parlamentarai aiškinosi, kokį objektą Lukiškių aikštėje įrengė Vilniaus valdžia ir ar jame saugu būti. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė įspėjo, jog epidemiologinė rizika žaisti smėlyje yra, o savivaldybės atstovai patikino, kad smėlis kasdien tikrinimas laboratorijoje, su juo viskas gerai. Pliažą Lukiškių aikštėje Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis pavadino instaliacija.
Lukiškių aikštės paplūdimys
Lukiškių aikštės paplūdimys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo komisijos posėdį pradėjęs opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas Ričardas Juška pliažą Lukiškių aikštėje traktavo kaip smėlio dėžę, teiravosi, ar tai atitinka higienos normas ir ar į ją įleidžiami vaikai.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis atsakė, jog Lukiškių aikštėje vaikų žaidimo aikštelės nėra.

„Bet jūs suprantat, kad vedat šitą klausimą netinkama linkme. Jo vedimas ta linkme yra gryna manipuliacija“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis

NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė antrino P.Poderskiui teigdama, kad aikštėje smėlio dėžės nėra, nors vaikai esą ten žaidžia: „Kiek yra tekę būti Lukiškių aikštėje, vaikų žaidimo aikštelės ten nėra. Bet matėme, kad vaikai žaidžia ir jie žaidžia ant smėlio, jie maudosi fontane. Šiuos dalykus matėm.“

R.Juška kalbą tęsė toliau aiškindamas, kad pliažas Lukiškių aikštėje atsirado pažeidžiant higienos normas.

„Kaip eksploatuotojai turėjot pasirūpinti, kad atitinkama akredituota įstaiga išduotų pažymą apie saugumą taip, kaip to reikalauja higienos normos“, – dėstė jis ir klausė, kodėl atitinkamos institucijos tokios pažymos neišdavė, jei neišdavė.

Visas miestas yra didelė žaidimų aikštelė, jeigu taip.

„Visas miestas yra didelė žaidimų aikštelė, jeigu taip, – atkirto Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas. – Prie Baltojo tilto, pievoje irgi vaikai žaidžia. Tai ar dabar tai aikštei turi galioti šita tvarka, ar ne? Ar dabar kiekviename mieste apribosim vietas, kur gali vaikai žaisti, kur ne?“

„Brangieji, demagogija čia nesusirinkom užsiiminėti. Yra higienos normos, reikalavimai, eksploatuotojas ir savivaldybė, kaip organizatorius, privalo jos laikytis. Nesupaprastinkim iki pievos ir kitų reikalų“, – sureagavo R.Juška, o K.Žukauskas tuomet pasvarstė, ar šiuos klausimus dera spręsti Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijai.

Į diskusiją įsitraukusi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos saugos skyriaus vedėja Rita Sketerskienė teigė, jog higienos norma taikoma paplūdimiams prie maudyklų, vaikų žaidimų aikštelėms, bet esą pats rangovas – šiuo atveju savivaldybė – turi pasakyti, kas tai yra.

„Ir tada atitinkamai teisės aktai yra taikomi“, – nurodė SAM atstovė.

NVSC, pasak G.Megelinskienės, nėra gavęs oficialios informacijos apie tai, koks objektas yra įkurdintas Lukiškių aikštėje, esą dėl to neaišku, kaip reikėtų jį prižiūrėti. Tačiau ji įspėjo, jog žaisti smėlyje rizikinga.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad epidemiologiškai tai yra rizikinga.

„Bet reikėtų atkreipti dėmesį, kad epidemiologiškai tai yra rizikinga, kadangi yra supiltas smėlis, jame žaidžia vaikai, jame – matėme – vaikšto gyvūnai. Kol kas matėm – naminiai, naktį gali būti, kad ateina ir benamiai gyvūnai. Tai epidemiologiškai galime vertinti, kad yra rizika“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Paprašytas paaiškinti, kas tai per objektas, kuris veikia Lukiškių aikštėje, P.Poderskis nurodė, kad joje – „renginio metu sukurta laikina instaliacija“, turinti pliažo atributų. Taip esą ji apibūdinta ir dokumentuose.

Miesto tvarkymo įmonė „Grinda“, P.Poderskio teigimu, smėlį Lukiškių aikštėje patikrino savo laboratorijoje: „Tai daro nuolatos. Taip pat prižiūri.“

„Kadangi Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu jiems yra pavesta ir benamių gyvūnų priežiūra, tai ir juos surinkinėja, jei tokių pasitaiko“, – teigė sostinės administracijos direktorius, patikindamas, kad smėlio tyrimai atliekami kasdien, jų rezultatus jis pažadėjo pateikti NVSC.

NVSC atstovė teigė, kad kiekvieną dieną turėtų būti valoma, dezinfekuojama ir persirengimo kabina. Kai tai būtų daroma, NVSC, pasak G.Megelinskienės, duomenų neturi.

„Mes jums visus duomenis tikrai pateiksim“, – pažadėjo P.Poderskis.

Atkreipusi dėmesį į tai, jog P.Poderskį pliažą pavadino instaliacija, „valstietė“ Audronė Jankuvienė su ironija klausė, gal tokią pačią galima būtų padaryti neveikiančiose kapinėse.

„Jūsų kolega sakė, kad demagogija čia neužsiimsim“, – trumpai nukirto P.Poderskis.

Pliažas Lukiškių aikštėje su jo iškonstravimu, pasak jo, savivaldybei kainuos apie 54 tūkst. eurų.

„Metiniam biudžete šitos lėšos nebuvo numatytos“, – nurodė P.Poderskis.

Metiniam biudžete šitos lėšos nebuvo numatytos.

Projektą, anot P.Poderskio, sukūrė architektė, o įgyvendino bendrovė „Grinda“.

Kultūros paveldo departamentas, pasak jo direktoriaus Vidmanto Bezaro, nežinojo apie Vilniaus centre įrenginėjamą instaliaciją. Savivaldybė, anot jo, turėjo pranešti, jei ant statinio būtų planavusi kabinti reklamą arba būtų taisiusi kokius nors statinius.

„Šituo požiūriu dar diskutuotina. Mes parašėme Vilniaus savivaldybei reikalavimą, kad atvyktų atstovas su visa reikiama dokumentacija“, – teigė V.Bezaras.

VIDEO: 2020-06-30 Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos posėdis

Seimo komisiją diskusiją apie Lukiškių aikštę pradėjo po to, kai parlamentarai pirmadienį priėmė įstatymą dėl Lukiškių aikštės memorialinio statuto ir Vyčio monumento. Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turi pasirašyti prezidentas. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius