Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 05 12

Seimo komitetas atsisakė siūlymo lengvinti politikų ir tarnautojų įsidarbinimo galimybes

Pirmadienį Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas susirinko į neeilinį posėdį ir atsisakė savo siūlymų dėl įsidarbinimo galimybių lengvinimo kadencijas baigusiems ar pareigų netekusiems politikams bei valstybės tarnautojams.
Guoda Burokienė
Guoda Burokienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min pirmadienį skelbė, kad „valstietės“ Guodos Burokienės vadovaujamas Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlė palengvinti įsidarbinimo galimybes politikams ir valstybės tarnautojams. Nors ekspertai teigė, kad toks pasiūlymas ženkliai sumažintų skaidrumą ir atvertų kelius politinei korupcijai.

Pagal dabar galiojantį įstatymą tarnautojai ar politikai, nustoję eiti savo pareigas, metus laiko negali įsidarbinti įmonėse ar įstaigose, kurioms naudingus sprendimus priėmė. Tai – vadinamasis „atvėsimo“ laikotarpis, skirtas apsisaugoti nuo korupcijos ir interesų konfliktų.

Tačiau Seimo komitetas siūlė dalies šių ribojimų atsisakyti ir apriboti tarnautojų bei politikų darbą tik privačiose įmonėse, kurioms naudingus sprendimus jie priėmė. O štai valstybės ir savivaldybių įmonėse bei įstaigose, pagal tokį pasiūlymą, kadencijas baigę ar pareigų netekę tarnautojai ir politikai būtų galėję įsidarbinti be jokių apribojimų ir „atvėsimo“ laikotarpio.

Visgi Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas savo nuomonę pakeitė. Komitetas pirmadienį atsižvelgė į konservatorės Agnės Bilotaitės pasiūlymą ir nusprendė neatsisakyti apribojimų bei „atvėsimo“ laikotarpio politikams ir tarnautojams darbinantis viešajame sektoriuje.

Vis dėlto komitetas išplėtė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) galias kiekvienu atveju individualiai įvertinti, ar politiko bei tarnautojo įsidarbinimas įstaigoje ar įmonėje nekelia interesų konflikto. Tai įvertinusi VTEK galėtų taikyti įstatyme numatytų apribojimų išimtis.

Klausė, ar Seimo nariai galėtų grįžti į buvusias darbovietes

Komiteto posėdyje VTEK narė Evelina Matulaitienė siūlė palikti įstatyme numatytus apribojimus politikams bei tarnautojams, tačiau suteikti daugiau galių VTEK įvertinti konkrečius atvejus ir taikyti išimtis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

„Problemos kyla ir dėl to, kad tų valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų imtis yra labai didelė. Ir pareigų pobūdis ir lygis yra labai įvairus. Todėl visiems tinkantį vardiklį yra sunku surasti. <...> Jeigu būtų VTEK sudaryta galimybė konkrečiais atvejais vertinti, tai tada komisija įvertinusi konkrečiai tą interesų konfliktų riziką, pareigas į kurias išeinama, galėtų priimti sprendimą dėl apribojimų taikymo išimčių“, – kalbėjo E.Matulaitienė.

„Tokiu atveju susikurti sau darbo vietą būtų nelabai įmanoma“? – klausė komiteto pirmininkė G.Burokienė.

„Tada komisija vertintų konkretų atvejį, einamas žmogaus pareigas, kokius sprendimus jis priėmė ir į kokį juridinį asmenį ir į kokias pareigas jis išeina. <...> Tarkime koks nors ministras, jis savo tarnybos eigoje priima daugybę sprendimų ir nebūtinai jis bando susikurti sau darbo vietą“, – sakė E.Matulaitienė.

Konservatorius Kęstutis Masiulis komiteto posėdyje taip pat siūlė palikti įstatyme numatytą „atvėsimo“ laikotarpį politikams bei tarnautojams.

„Kad nebūtų taip, kad žmonės patekę į viceministrus, į aukštas pareigas, politines pareigybes kadencijos pabaigoje, čia tas visados būna kiekvienos kadencijos pabaigoje, tuoj pat ieško, kur nutūpti į gerą valdžios finansuojama vietą, į aukštas pareigas. Turėtų būti tas „atšalimo“ laikotarpis, kad jis negalėtų savo ministerijos pavaldumo įstaigose imti ir susirasti aukštas pareigas“, – sakė K.Masiulis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Mišrios frakcijos narys Povilas Urbšys teigė manantis, kad ši skaidrumo problema yra dirbtinė.

„Mes turime problemą, kad yra sudėtinga mums įtraukti į valstybės tarnybą kompetentingus žmones. Šita problema išlieka atvira, bet mes vis keliame karteles, susijusias su skaidrumu, su profesiniais reikalavimais, bet iš esmės jau dabar matome, kad kai kuriais atvejais neatsiranda žmonių į tas pareigas. <...> Kur buvo problemos skaidrumo atveju? Ar yra bylos STT, kur atskleidžia, kad štai žiūrėkite, kokia blogybė yra, kad žmonės nešąla ir pradeda eiti tas pareigas? Man atrodo, kad yra taip, kad mes dirbtinai patys iškeliam problemą ir po to įsijaučiam į jos sprendimą“, – kalbėjo P.Urbšys.

„Manau, kad Lietuvoje yra tikrai daug problemų, susijusių su mentalitetu ir noru pasinaudoti situacija“, – atsakė A.Bilotaitė.

„Tai mokytojas, dirbęs Seime, galės įsidarbinti į mokyklą dirbt“? – klausė komiteto pirmininkė G.Burokienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Strelčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Strelčiūnas

Jai antrino ir konservatorius Algis Strelčiūnas: „Dabar įeisime į tokį absurdą, kad dirbęs valstybės tarnyboje, išėjęs dirbti Seimo nariu, jis jau negali grįžti į buvusią savo darbo vietą. Tai gaunasi, kad mes nenorime politikoje žmonių, kurie yra susipažinę su valstybės tarnyba.“

VTEK paaiškino, kad įsidarbinti yra draudžiama tik į konkretų juridinį asmenį, kurį kontroliavo ar prižiūrėjo politikas bei tarnautojas.

Galiausiai komitete pasiūlymui neatsisakyti apribojimų politikams bei valstybės tarnautojams darbintis į viešąjį sektorių pritarė visi komiteto nariai bendru sutarimu. Šį sprendimą dar turės apsvarstyti ir patvirtinti visas Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius