-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 22

Seimo liberalų frakcijoje susibūrė provalstietiškas triumviratas

Viena iš aktualiausių šios kadencijos Seimą kamuojančių problemų – sunkiai prognozuojamas balsavimas. Frakcijų poziciją, garsiai skelbiamą vienybę dažnai paneigia atskirų Seimo narių balsai. Jei kai kurie balsavimai tiesiog demonstruoja laisvą Seimo narių valią, tai kituose galima įžvelgti savotiškas tendencijas.
Jonas Varkalys, Jonas Liesis ir Juozas Baublys
Jonas Varkalys, Jonas Liesys ir Juozas Baublys / 15min nuotr.

Liberalų sąjūdžio frakcijoje Seime svarbūs balsavimai neapsieina be keistokų sutapimų. Juozas Baublys, Jonas Liesys ir Jonas Varkalys – trys liberalų Seimo nariai, kurių nuomonė svarbiausiais klausimais skiriasi nuo partijos frakcijos pozicijos, bet sutampa su valdančiųjų.

Visi trys parlamentarai palaikė valdančiųjų biudžeto projektą, nors liberalai buvo sutarę balsuoti prieš. Visi trys ir dar kartą sutartinai susilaikė balsuojant dėl pirmalaikių rinkimų.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas patvirtino, kad frakcija mato tokią tendenciją. Dar daugiau, jis pripažino, kad su šiais trimis Seimo nariais valstiečiai ir žalieji bandė derėtis dėl perėjimo į jų gretas.

E.Gentvilas: „Manau, kad jie nesusigundys“

„Dėl biudžeto buvome sutarę balsuoti vieningai“, – pasakojo liberalų lyderis Seime. „Po balsavimo dėl biudžeto buvo frakcijoje pokalbis apie politikos santykių pradmenis, pozicija-opozicija ir taip toliau“, – su ironijos gaidele pasakojo E.Gentvilas.

Jo teigimu, dėl pirmalaikių rinkimų vieninga pozicija nebuvo formuojama. Frakcijos posėdžio metu buvo pateiktas jo ir kitų opozicinių frakcijų vadovų pasirašytas siūlymas, kurį norintys galėjo pasirašyti.

„Visi pasirašė, išskyrus tuos tris. Bet mes iš esmės ir nediskutavome apie tuos dalykus frakcijoje“, – kalbėdamas apie balsavimą dėl pirmalaikių rinkimų teigė liberalų frakcijos seniūnas.

E.Gentvilas teigė, kad ypač svarbus buvo balsavimas dėl biudžeto, kuriame frakcija galėjo balsuoti vieningai. Paklaustas apie galimą frakcijos nukraujavimą ir trijų narių pasitraukimą pas valdančiuosius jis buvo skeptiškas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Manau, kad jie nesusigundys. Mano žiniomis, jau spalio, lapkričio mėnesiais jie buvo įkalbinėjami, matyt, prieš balsavimą dėl biudžeto, bet jie tada nesusigundė. Man jie prisipažino, kad pokalbį su jais valdantieji yra turėję“, – pasakojo E.Gentvilas.

Paklaustas, ar frakcija, o galbūt net partija, imtųsi sankcijų, jei šie trys nariai nuolat balsuotų valdančiųjų naudai, frakcijos seniūnas teigė nematąs svertų ir būtinybės.

Prievartaut per partinius interesus, tai nežinau tada, kuo mes skirtumėmės nuo Karbauskio.

„Pripažįstu, kad yra laisvas Seimo nario mandatas. Laikome tai didžiule vertybe. Prievartaut per partinius interesus, tai nežinau tada, kuo mes skirtumėmės nuo Karbauskio“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Jis pažymėjo, kad partijos įstatuose šalinimas numatytas, kai veikiama prieš partijos interesus. Trijų provalstietiškų liberalų atžvilgiu tokios veikos E.Gentvilas nemato.

„Reputacijos ar vieningumo tai neprideda. Bet ar tai veikimas prieš partijos interesus?“, – retoriškai klausė E.Gentvilas. Jis priminė, kad Liberalų sąjūdis jau išmetė Vidmantą Martikonį, kuris Vilniaus miesto savivaldybės taryboje įkūrė atskirą frakciją.

E.Gentvilas nesutiko su mintimi, kad trys skirtingai balsuojantys nariai nėra ideologiniai liberalai. Jo teigimu, tiek J.Liesys, tiek J.Varkalys yra patyrę partijos nariai.

„Nelaikau jų atsitiktiniais žmonėmis. Jie aktyviai veikia – vienas Plungės, kitas Trakų skyriuje. Atskirais atvejais jie turi kitokią nuomonę. Aš pasakysiu dar daugiau. Atskirais atvejais ir aš pats turiu kitokią nuomonę“, – partijos kolegas užstojo liberalų frakcijos seniūnas.

J.Liesys: „Kai mes opozicija, tai ką mes čia galim šokinėt daug?“

Trakų rajone rinktas Seimo narys Jonas Liesys, jau dirbęs 2008-2012 metų kadencijoje, teigė neturintis simpatijų valdantiesiems ir dėl pirmalaikių rinkimų balsuodamas susilaikęs tiesiog pagal savo nuomonę.

„Paprastas motyvas – esmė ta, kad visi klega, jog Seimą paleisime, o žinodamas tai, kad tikrai to nebus, politologai sako tą patį, televizija aiškina tą patį ir dabar mes žmonėm aiškinam atvirkštinį variantą, tai kaip čia likti melagiu dabar?“, – svarstė J.Liesys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Liesys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Liesys

Priminus, kad ne politologai ar televizija, o būtent J.Liesio ir kitų Seimo narių balsavimas ir turėjo lemti, ar Seimas pasileis, ar ne, jis teigė, kad svarbu ne ginčytis, o spręsti žmonių problemas.

„Kas išeitų, jei Seime praeina sprendimas, tada yra dar kalbama du mėnesius šiuo klausimu, nespręsime valstybės reikalų, žmonių problemų, o vietoje to Seimą paleisime. Mano susilaikymas, tai kaip ir parodė balsavimas, nereikia nieko spręsti... Kai mes, opozicija, neturim balsų, tai ką mes čia galim šokinėt daug?“, – samprotavo Seimo narys.

Paklaustas, ar prisipažįsta, kad nemato opozicijos darbe daug prasmės, J.Liesys teigė prasmę matąs.

„Nu kaip... Mes prasmės turim. Matot, ką padarėm – širšalas išėjo didelis, bet rezultatas toks kaip visada“, – apibendrino jis.

„Nu kaip... Mes prasmės turim. Matot, ką padarėm – širšalas išėjo didelis, bet rezultatas toks kaip visada“, – apibendrino jis.

„Nėra taip paprasta. Jei dauguma kitoje pusėje, tai negalim reorganizuot ir naują daugumą suformuluot“, – pridūrė liberalas.

Kalbėdamas apie balsavimą už valdančiųjų siūlomą biudžetą J.Liesys pasakojo turįs tokių sprendimų patirtį, nes dirbęs su krizės padariniais besidorojusiame 2008-2012 m. Seime.

„Buvo krizė ir turėjau tvirtinti biudžetą, nes buvau valdančiojoje (koalicijoje). Lyginant, koks buvo biudžetas tas ir šitas, tai skiriasi kaip diena ir naktis. Tai nereikia sakyti, kad čia yra valdantiesiems kažkokia parama“, – gynėsi J.Liesys.

„Kur ten trūko“, – paklaustas apie tai, kad jo balsas buvo vienas trūkstamų sakė liberalas. „Ar būtų 83 ar 84 balsai”, – skaičiavo jis.

J.Liesys netiesiogiai paneigė E.Gentvilo žodžius, jog buvo kalbinamas jungtis prie valdančiųjų. Jis teigė esąs stabilus ir pasitikintis frakcija Seimo narys.

Po 15min skambučio J.Liesiui, susisiekti su kitais vadinamojo triumvirato nariais J.Baubliu ir J.Varkaliu ir paklausti jų balsavimo motyvų nepavyko. Visą trečiadienį jie neatsakė į skambučius.

R.Karbauskis: „Tikslo prisišaukti perėjūnus nekeliame"

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis neslepia, kad valdantieji turi planų plėsti gretas.

Tiesa, pasak jo, kol kas nekalbama apie formalius susitarimus.

„Mes tiesiog paprasčiausiai, kadangi tie grasinimai, kurie buvo viešai išsakyti, kad Seimo opozicija nebedirbs Seime, paliks mus Seimo salėje vienus, mes dėl to kažkuria prasme apsidžiaugtume, aišku, bet svarbiausia, kad ten liktų virš 71 nario, kad galėtume priimti įstatymus. Galiu jus užtikrinti, kad tikrai tų žmonių bus Seimo salėje gerokai virš 71.

Oficialiai nėra kol kas jokių sprendimų, šnekos vienos ar kitos vyksta, bet nėra tikslas formalizuoti galbūt tai, kad Seimo nariai kartu dirbtų vardan Lietuvos. Mes biudžetą priiminėjome, jūs matėte 84 balsus už, ko nelabai tikėjotės ir jūs, ir daugelis politologų nesitikėjo, kad bus taip vieningai, tai, aš manau, kad balansas nelabai ir kinta", – antradienį Seime žurnalistams sakė „valstiečių“ lyderis.

Jis tikino, kad dėl paramos kalbama su visais Seimo nariais. „Nėra skirtumo, kuri partija, ar frakcija. Svarbiausia tie, kurie supranta, kad destrukcijos nereikia kelti ir tas nedarbas Seimo salėje būtų tik gėdingas veiksmas“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, ar gali būti pavienių Seimo narių perėjimų į „valstiečių“ frakciją, R.Karbauskis teigė negalintis to prognozuoti. „Tokio tikslo tikrai nekeliame“, – patikino jis.

Po balsavimo dėl pirmalaikių rinkimų R.Karbauskis aiškino, kad tie, kurie padėjo atmesti šią iniciatyvą dar nebūtinai gali būti laikomi potencialiais valdančiųjų rėmėjais.

„Aš nevertinčiau taip. Tiesiog tie Seimo nariai, kurie balsavo laisvai, o tikriausiai nė viena Seimo frakcija nebuvo nurodžiusi Seimo nariams, kaip jie turi balsuoti, tai tie, kurie norėjo išankstinių rinkimų, balsavo už, o tie, kurie nenorėjo – prieš. Čia nereikėtų daryti jokios išvados tikriausiai“, – klausiamas, ar balsavusius prieš galima laikyti potencialiais valdančiosios koalicijos nariais, atsakė R.Karbauskis.

Vis dėlto jis dar antradienį ryte neslėpė žinojęs, kad kai kurie liberalai ir „tvarkiečiai" pirmalaikių rinkimų idėjos nepalaikys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius