-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 10

Seimo nariai Klaipėdoje aiškinsis, kodėl aplinkosaugininkai nematė „Grigeo“ taršos

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai penktadienį Klaipėdoje rengia išvažiuojamąjį posėdį, kad vietoje pažiūrėtų, kaip gamykla galėjo į Kuršių maras leisti beveik nevalytas nuotekas ir kodėl to nematė aplinkosaugininkai.
AB „Grigeo“
AB „Grigeo“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kas mums, kaip Aplinkos apsaugos komitetui, labiausiai rūpi – kur buvo Klaipėdos ir Lietuvos aplinkosaugininkai, nes tyrimą atliko prokuratūra ir policija. Buvo visiškai nušalintas Aplinkos apsaugos departamentas“, – posėdžio išvakarėse BNS sakė komiteto vicepirmininkas liberalas Simonas Gentvilas.

Anot jo, paprastai didžiulės taršos atvejus nustato būtent aplinkos apsaugos pareigūnai ir surinktus įrodymus perduoda teisėsaugai.

„Šiuo atveju aplinkos apsaugos institucijos buvo visiškai nušalintos“, – pabrėžė jis.

Neeilinį Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdį inicijavo konservatoriai Aistė Gedvilienė ir Paulius Saudargas, liberalas S.Gentvilas ir Mišrios Seimo narių grupės narys Andrius Mazuronis.

Iš pradžių miesto savivaldybės patalpose planuojama išklausyti įvairių institucijų pareigūnus, o popiet politikai vyks apžiūrėti tą vietą, kur bendrovė „Grigeo Klaipėda“, įtariama, naktį slapčia į Kuršių marias išleisdavo beveik nevalytas nuotekas.

„Pagal blogiausią scenarijų, tai nepriklausomos Lietuvos istorijoje yra didžiausias sąmoningos taršos atvejis“, – sakė S.Gentvilas.

Klaipėdos prokurorai antradienį pradėjo tyrimą dėl bendrovės „Grigeo Klaipėda“ veiklos – teigiama, kad įmonė nevalytas nuotekas į Kuršių marias galėjo leisti specialiai tam sumontuotu aplinkvamzdžiu. Taip galėjo būti daroma ne vienus metus, tad žala aplinkai gali siekti „dešimtis milijonų“ eurų.

„Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas Gintautas Pangonis sako, kad netinkamai išvalytos nuotekos į Kuršių marias pateko per avarinį vamzdį.

Jo teigimu, kai kurios nuotekos į Kuršių marias Dumpiuose pateko po mechaninio valymo, bet neišvalytos biologiškai. Kiek nuotekų pateko į marias G.Pangonis sakė šiuo metu nežinantis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius