-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 08 /14:47

Rimantas Dagys ir Egidijus Vareikis įsteigė partiją, pavadintą Krikščionių sąjunga

Šeštadienį Lietuvoje įsteigta nauja politinė partija. Seimo nariai Rimantas Dagys, Egidijus Vareikis ir jų bendražygiai oficialiai įkūrė Krikščionių sąjungą. Jie planuoja dalyvauti būsimuose Seimo rinkimuose ir atstovauti krikščioniškąsias vertybes išpažįstantiems rinkėjams.
Suvažiavimo akimirka
Egidijus Vareikis ir Rimantas Dagys / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Partijos steigimo renginys šeštadienio rytą vyko Vilniaus mokytojų namuose, kur susirinko būsimi steigėjai.

Organizatorių teigimu, į reginį atvyko ir užsiregistravo 241 delegatas, jie turėjo įgaliojimus atstovauti 2 210 steigėjų. Šie skaičiai reiškė, kad pagal įstatymus partija gali būti steigiama.

Tarp renginio dalyvių – buvęs Lazdijų savivaldybės meras Artūras Margelis ir Seimo narys Egidijus Vareikis, penktadienį palikęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją Seime ir pranešęs, kad dėsis prie naujai kuriamos krikščioniškosios partijos.

Partijos pirmininku išrinktas R.Dagys, pritarta partijos programai, įstatams, o taip pat sutrumpintas pavadinimas – vietoje planuoto pavadinimo Krikščionių sąjunga „Santarvė ir gerovė“ liko tik Krikščionių sąjunga.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Robertas Grigas ir Rimantas Dagys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Robertas Grigas ir Rimantas Dagys

Kritikavo liberalų požiūrį į šeimą

Steigimo renginį pradėjo kunigas Robertas Grigas, kuris, paprašytas kardinolo Sigito Tamkevičiaus, perskaitė maldą.

„Džiaugiuosi, kad jūsų tiek daug šioje salėje susirinko. Tai turbūt irgi atskleidžia gyvenimo tiesą, kad Lietuvoje reikia tokio judėjimo“, – sakė kunigas R.Grigas. – Dieve padėk jūsų visų, mūsų, bendram darbui.“

Naujosios partijos pirmininkas R.Dagys nuo scenos sakė, kad pagrindinis jo ir bendraminčių tikslas yra „susigrąžinti krikščioniškąsias vertybes į mūsų gyvenimą“.

„Jeigu sekančiame Seime dominuos tik liberali pasaulėžiūra, tai vargu ar mes galėsime kalbėti apie tikrą vyro ir moters sąjungą ir jos tarpusavio įsipareigojimais sukurtą šeimą, – kalbėjo R.Dagys. – Vargu ar galėsime kalbėti apie giminę, kuri yra plačiai paplitusi.“

R.Dagys kelis kartus pabrėžė, kad naujosios partijos vertybės sukasi apie šeimą ir giminę. Esą šeimų ardymas ir nepagarba šeimos institutui yra viena iš priežasčių, kodėl Lietuvoje mažėja gyventojų.

„Tikrai mes nei vienas nesame prieš Europos Sąjungą, ar kažkokie euroskeptikai, kaip mums bandoma klijuoti etiketes. Ne. Mes atstovaujame tas vertybes, kuriomis vadovaujantis buvo kuriama Europos Sąjunga“, – sakė R.Dagys.

Jis mano, jog negalima galvoti apie efektyvią socialinę politiką Lietuvoje, jeigu šeima bus laikoma sąjunga tarp dviejų vyrų arba dviejų moterų. Jis kritikavo vadinamąją Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, susijusias su liberaliu požiūriu į lytiškumą ir šeimą.

„Tai daroma tam, kad mus būtų galima lengviau valdyti. Suskaldyti žmogų ir valdyti tikrai nėra labai sudėtinga. Reikia tik pinigų ir geros propagandos“, – sakė R.Dagys.

Taip pat jis sakė, kad viena iš politinės partijos steigimo priežasčių yra pastangos apsaugoti gyvybę. Kaip pavyzdį jis paminėjo senyvo amžiaus žmonių eutanaziją.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rimantas Dagys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rimantas Dagys

Per suvažiavimą sveikinimo kalbas sakė Lietuvos krikščioniškų judėjimų atstovai, pensininkų organizacijos, Kovo 11-osios akto signatarai Jonas Šimėnas ir Algirdas Endriukaitis.

„Į Lietuvą besiskverbianti europietiška-vakarietiška kultūra yra net pavojingesnė už agresyvų sovietinį komunizmą“, – sakė signataras A.Endriukaitis.

„Niekas negali atsakyti, koks yra dabartinių politikų tikslas. Ši bendruomenė turi labai aiškų tikslą – krikščioniškųjų vertybių stiprinimas“, – sakė signataras J.Šimėnas.Šeimos ekspertu pristatytas Algimantas Ramonas sakė sveikinantis ir palaikantis naujosios partijos programoje aprašyta šeimos politiką.

Programoje – ir popiežiaus paraginimai

Arno Strumilos / 15min nuotr./Egidijus Vareikis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Egidijus Vareikis

Būsimos partijos programą pristatė Seimo narys Egidijus Vareikis. Jis sakė, kad partijos programa sudaryta iš daugelio stegėjų pasiūlymų, popiežiaus Pranciškaus enciklikų ir paraginimų, tokių veikalų kaip „Pilnutinė demokratija“.

„Matyt, išėjo kažkas tokio visai neblogo“, – sakė E.Vareikis.

Po balsavimo steigėjai pritarė naujosios partijos programai. Už tai balsavo 203 steigiamojo suvažiavimo dalyviai.

211 suvažiavimo dalyvių sutiko, kad partijos pavadinimas būtų sutrumpintas iki Krikščionių sąjunga.

Susipyko su konservatoriais

Pastaruosius septyniolika metų Rimantas Dagys buvo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos politikas, bet pernai vasarą po konflikto su vadovybe jis pasitraukė ir iš partijos, ir iš frakcijos Seime.

Šiuo metu R.Dagys dirba Mišriojoje Seimo narių grupėje.

Dar anksčiau, 1989–1999 metais, R.Dagys buvo Socialdemokratų partijos narys, vėliau – nuo šios partijos atskilusios „Socialdemokratija 2000“ vienas organizatorių ir pirmininkas.

Šį vasarį turėtų būti įkurta dar viena dešinės pakraipos partija, kol kas vadinama Nacionaliniu susivienijimu. Tarp pastarosios partijos steigėjų turėtų būti filosofai Vytautas Radžvilas ir Kęstutis Dubnikas, politologas Vytautas Sinica.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius