Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 20

Seimo nario Manto Adomėno tėvas chemikas Povilas Adomėnas kaltinamas žmonių nuodijimu

Seimo nario Manto Adomėno tėvui chemikui Povilui Adomėnui – kaltinimai sveikatai kenksmingų kvapų skleidimu ir žmonių nuodijimu. P.Adomėnas tai vadina paranoja. Verdiktą skelbia Vilniaus universiteto (VU) rektorius Artūras Žukauskas: „Smirdi visi.“
Seimo nario Manto Adomėno tėvas chemikas Povilas Adomėnas kaltinamas žmonių nuodijimu
Seimo nario Manto Adomėno tėvas chemikas Povilas Adomėnas kaltinamas žmonių nuodijimu / Dovilės Jablonskaitės nuotr.

Vilniaus universiteto Chemijos fakulteto dekanas, prof. habil. dr. Aivaras Kareiva kreipėsi į VU rektorių A.Žukauską prašydamas ištirti fakultete įsikūrusios Taikomųjų mokslų instituto Skystųjų kristalų laboratorijos veiklą.

Girdi, Chemijos fakulteto koridoriuose, mokomosiose ir mokslinėse laboratorijose bent dukart per savaitę juntamas aštrus organinių medžiagų kvapas. Be to, labai dažnai stiprus organinių medžiagų kvapas justi iš kanalizacijos per kriauklių ertmes, iš ventiliacijos angų.

Dovilės Jablonskaitės nuotr./Seimo nario Manto Adomėno tėvas chemikas Povilas Adomėnas kaltinamas žmonių nuodijimu
Dovilės Jablonskaitės nuotr./Chemijos fakultetas.

„Skystųjų kristalų laboratorija gamina ir parduoda organines chemines medžiagas nuo gramų iki kelių kilogramų pripažintiems rinkos gigantams. Visiems aišku, kad kvapų šaltinis yra būtent iš šios archajiškai įrengtos laboratorijos. Prašome naujai išrinkto rektoriaus kuo skubiau spręsti įsisenėjusią problemą ir kuo greičiau iškeldinti ar likviduoti Skystųjų kristalų laboratoriją, kurios veikla labai pavojinga Chemijos fakulteto ir iš kitų fakultetų ateinantiems dėstytojams, mokslo darbuotojams, aptarnaujančiam personalui ir studentams.

Tai – kaip tiksinti bomba: kiekvienąkart gali sprogti, sužaloti žmones – ir ne tik tuos, kurie dirba laboratorijoje.

Neretai dėstytojai ir studentai tiesiog atsisako dirbti kenksmingų lakių medžiagų garų ir kvapų prisotintose patalpose“, – rašoma rektoriui adresuotame oficialiame rašte, kurį pasirašė kelios dešimtys Chemijos fakulteto darbuotojų.

Iš tualeto – verkdami

Chemijos fakulteto dekano pareigas A.Kareiva eina jau devintus metus ir nemalonių kvapų problemą sako paveldėjęs. Pasak A.Kareivos, Skystųjų kristalų laboratorijos darbuotojai chemines medžiagas pila tiesiai į kriauklę ar kanalizaciją.

„Tai – kaip tiksinti bomba: kiekvienąkart gali sprogti, sužaloti žmones – ir ne tik tuos, kurie dirba laboratorijoje“, – būgštauja A.Kareiva.

Dovilės Jablonskaitės nuotr./Seimo nario Manto Adomėno tėvas chemikas Povilas Adomėnas kaltinamas žmonių nuodijimu
Dovilės Jablonskaitės nuotr./Skystųjų kristalų laboratorija.

Erzinantys kvapai, jo įsitikinimu, žaloja Chemijos fakulteto bendruomenės sveikatą: „Nežinia, kada tai atsilieps – ar po penkerių metų pradės visiems augliai augti, ar kada.“

Kenksmingomis darbo sąlygomis esą skundžiasi ir profesūra, ir katedrų vedėjai, ir studentai: „Antrame aukšte nueina į tualetą ir išbėga visi verkdami.“  

Laboratorijoje suka savo verslą?

A.Kareivos teigimu, Skystųjų kristalų laboratorija daugiausiai užsiima komercine veikla, mat jai vadovaujantis chemikas P.Adomėnas yra įkūręs įmonę „Tikslioji sintezė“.

Nežinia, kada tai atsilieps – ar po penkerių metų pradės visiems augliai augti, ar kada.

„Oficialiai ji registruota jo namų adresu, nors iš tikrųjų tas „uabas“ veikia čia. Todėl čia vyksta didžiuliai gamybiniai procesai, didelės reakcijos dideliais kiekiais. Įmonė gauna pačius pigiausius, bjauriausius užsakymus, dirba, naudodama reagentus statinėmis, tonomis. Tai yra gamykla, kuri neturėtų veikti Vilniaus universiteto patalpose. Universiteto bazė naudojama komerciniams tikslams – ir visi užmerkę akis“, – stebisi A.Kareiva.

Dekano teigimu, Skystųjų kristalų laboratorija dirba klaikiomis užpraėjusio šimtmečio sąlygomis – be valymo įrenginių.

„Reagentus perka tonomis ir niekada neišveža jokių atliekų. Neįsivaizduoju, kaip tokia laboratorija gali atitikti darbo ir priešgaisrinės saugos reikalavimus, nes ten – katastrofa“, – skėsteli rankomis A.Kareiva.

Užnugaryje – sūnaus statusas?

Dėl laboratorijos veiklos į A.Kareivą esą ne kartą kreipėsi aplinkinių rajonų gyventojai, Vilniaus miesto savivaldybės atsakingi asmenys, Seimo nariai.

Dovilės Jablonskaitės nuotr./Seimo nario Manto Adomėno tėvas chemikas Povilas Adomėnas kaltinamas žmonių nuodijimu
Dovilės Jablonskaitės nuotr./Skystųjų kristalų laboratorijoje.

Buvęs VU rektorius prof. Benediktas Juodka buvo sudaręs ne vieną darbo grupę laboratorijos veiklai tirti.

„Pastarąjį kartą buvo konstatuota, kad sąlygos laboratorijoje yra baisios, tačiau nuo to laiko niekas nepasikeitė“, – pažymi A.Kareiva.

Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyrius pastarąjį kartą laboratoriją tikrino 2013 metų liepą, tačiau esminių pažeidimų nenustatė. Buvo atliktas darbo vietų profesinės rizikos veiksnių vertinimas ir prieita prie išvados, kad laboratorija gali vykdyti veiklą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mantas Adomėnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mantas Adomėnas

A.Kareivai nesuprantamas toks institucijų prielankumas P.Adomėno valdomai Skystųjų kristalų laboratorijai.

„Klausimas, ar tai dėl to, kad jo sūnus Seimo narys (konservatorius Mantas Adomėnas – red. past.), ar dėl to, kad kam nors duoda pinigų – negaliu to teigti“, – svarsto Chemijos instituto dekanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius