Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 05 /16:12

Seimo pirmininkas po susitikimo su VRK: Laura Matjošaitytė turi dirbti toliau

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis įsiklausė į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narių pageidavimą susitikti ir aptarti situaciją komisijoje. Į susitikimą atėjo ir kai kurių VRK narių pasitikėjimą praradusi VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė. Ji tikino gebėsianti užtikrinti sėkmingą komisijos darbą per kitų metų rinkimus.
Laura Matjošaitytė ir Viktoras Pranckietis
Laura Matjošaitytė ir Viktoras Pranckietis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Susitikti su Seimo pirmininku VRK nariai panoro, nes pastaruoju metu jiems kilo abejonių dėl komisijos pirmininkės L.Matjošaitytės gebėjimų eiti šias pareigas. Dalis komisijos narių neslepia praradę pasitikėjimą VRK pirmininke ir neįsivaizduojantys tolimesnio sėkmingo jos vadovavimo komisijai.

Tačiau Seimo pirmininkas sako, kad nepasitikėjimą pirmininke išsakė tik du komisijos nariai.

Nuskambėjo frazė, kad galbūt reikėtų paleisti komisiją, bet tiktai iškart buvo pasakyta, kad ta frazė tik turi nuskambėti, bet mes toliau pasirengę dirbti. Tai gera žinia, ramybė tokia, – sakė V.Pranckietis.

Kartu, pasak jo, visi komisijos nariai kartojo suprantantys, kad yra atsakingoje pozicijoje ir turi atsakingai dirbti, tęsti darbus.

„Nuskambėjo frazė, kad galbūt reikėtų paleisti komisiją, bet tiktai iškart buvo pasakyta, kad ta frazė tik turi nuskambėti, bet mes toliau pasirengę dirbti. Tai gera žinia, ramybė tokia. Aš sakiau, kad tikrai padėsiu komisijai, kiek tai priklausys nuo mano galimybių“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Pasak jo, šiuo metu situacija yra eskaluojama žiniasklaidos. Ir esą ne visai be pagrindo.

„Kai kuriuos klausimus gludinti reikia, sutarėme, kaip reikėtų, kokia forma bandyti dirbti kitaip ir spręsti klausimus taip, kad jie nebūtų priimami iš atskirų komisijos narių kaip kad ignoruojami, nesuteikiama informacija. Sprendimo būdai galbūt bus kitokie ir komisija susitars“, – teigė Seimo pirmininkas.

V.Pranckietis tikino, kad komisijos darbas dabar komplikuotas ir dėl to, kad komisijos nariai nėra įdarbinti pilnu etatu. Esą tai reikėtų išspręsti įstatymu. Tuomet, pasak Seimo pirmininko, pagerėtų ir psichologinė būklė komisijoje, ir ji sėkmingiau rengtų kitų metų rinkimų virtinę.

„Komisijos psichologinė būklė ir šiandien yra taisoma. O dėl kompetencijos neabejoju. Tai yra labai kompetentinga komisija“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Anksčiau V.Pranckietis buvo susitikęs tik su L.Matjošaityte ir pareiškęs, kad ji dirba teisingai.

Po atostogų į darbą grįžęs premjerui Saulius Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad jam VRK darbas šiuo metu abejonių nekelia.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė VRK pirmininkės ir narių prašė išsklaidyti visas visuomenei kilusias abejones.

Keturios opozicinės partijos yra išreiškusios nepasitikėjimą L.Matjošaityte. Jos prašo Seimo pirmininko V.Pranckiečio susitikti ir aptarti jos tolimesnes galimybes vadovauti komisijai, tačiau iki šiol Seimo pirmininkas tam laiko nerado. Susitikimą planuojama rengti antradienį.

Priekaištai L.Matjošaitytei

  • Nuslėpta išvada dėl „Agrokoncerno“ remtų renginių, kurių rėmėju pristatytas R.Karbauskis
  • Netinkamas darbo organizavimas, neparengti klausimai posėdžiams
  • Galimai suinteresuotų asmenų skyrimas į tyrimų darbo grupes
  • Išskirtinių galimybių sudarymas „valstiečių“ atstovei VRK
  • Vienasmenis atsakymas STT

L.Matjošaitytė: „Seimo pirmininko paramą turiu“

Pati VRK pirmininkė po susitikimo sakė, kad visa komisija yra pasirengusi dirbti toliau ir jau imasi kitų metų rinkimų organizavimo darbų.

Kartu L.Matjošaitytė pripažino, kad ne visi komisijos nariai ją palaiko, tačiau turėti savo nuomonę yra jų teisė.

„Komisija nori toliau bendrai dirbti ir siekti tų rezultatų, tų tikslų, dėl ko ji buvo sudaryta“, – sakė ji.

L.Matjošaitytė pripažino, kad šiuo metu VRK yra nenormalioje situacijoje, nes tarp komisijos narių jaučiamas nenoras imtis tyrimų, tačiau, pasak jos, tos problemos yra matomos ir bus aptartos su komisijos nariais.

„Visi klausimai turi būti išspręsti. Kartais jie būna malonūs, nemalonūs, patogūs arba ne, bet mūsų tokia jau dalis priimti sprendimus ir komisijos nariai deleguojami į darbo grupes arba patys kelia savo kandidatūras į darbo grupes, na, ir teikia savo siūlymus“, – teigė VRK pirmininkė.

Nežinau, kiek šitoj vietoj mano kaltės, bet tas iš visuomenės ir žiniasklaidos kilęs susidomėjimas šiuo metu komisijoje atliekamais tyrimais paskatino tai, kad vienas komisijos narys apskundžiamas vienai tarnybai, kitas – kitai tarnybai, – sakė L.Matjošaitytė.

Klausiama, ar mato savo klaidų dėl situacijos, kurioje dabar yra VRK, L.Matjošaitytė tikino, kad dėl to labiau kalti įvairūs skundai Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

„Nežinau, kiek šitoj vietoj mano kaltės, bet tas iš visuomenės ir žiniasklaidos kilęs susidomėjimas šiuo metu komisijoje atliekamais tyrimais paskatino tai, kad vienas komisijos narys apskundžiamas vienai tarnybai, kitas – kitai tarnybai. Kaltinama pagrįstais, nepagrįstais – tarnybos atsakys – viešųjų ir privačių interesų supainiojimais. Tai skatina komisijos narius atsitraukti ir nenagrinėti tų klausimų, kad nebūtų apkaltinti interesų konfliktais“, – aiškino L.Matjošaitytė.

Ji pati tikino nesudariusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovei VRK Jonei Valčiukienei jokių išskirtinių sąlygų. Ir, jei taip atrodo, tai esą yra tik sutapimai.

VRK pirmininkė pripažino sulaukusi Seimo pirmininko palaikymo, o su premjeru ir prezidente pastaruoju metu nebendravusi.

Opozicinių partijų atstovai: žuvis pūva nuo galvos

Opozicinių Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio atstovai VRK Vilius Semeška ir Maksimas Reznikovas po susitikimo su Seimo pirmininku buvo drąsiausi išsakyti savo kritišką nuomonę L.Matjošaitytės atžvilgiu.

„Aš taip pat savo pasisakyme minėjau, kad VRK nariai kompetentingi ir gali dirbti, tačiau taip pat paminėjau liaudišką, buitišką palyginimą, kad žuvis pūva nuo galvos. Reikėtų pagalvoti, ar ši pirmininkė gali dirbti“, – teigė konservatorių atstovas VRK V.Semeška.

Anot jo, ar L.Matjošaitytė gali dirbti gerai, paaiškės jau artimiausiu metu.

„Svarbiausias – kolegialumo principas. VRK nėra UAB, nėra vieno direktoriaus, kuris vadovauja, veikia visi deleguoti rinkimų komisijos nariai. Taip pat labai svarbus viešumo principas, kad informacija nebebus slepiama, o visi skundai bus tiriami lygiateisiškai, sąžiningai ir viešuose posėdžiuose, o ne kažkur kabinetuose“, – dėstė reikalavimus pirmininkei V.Semeška.

Liberalų deleguotas VRK narys M.Reznikovas tikino, kad visi VRK nariai jaučia atsakomybę ir dirbs, jei tik L.Matjošaitytė sugebės dirbti atviriau ir neišskirs vienos politinės partijos.

„Aš noriu pasitikėti (L.Matjošaityte – red. past.), bet mano asmeninio noro gali neužtekti“, – kalbėjo VRK narys.

Nepasitenkinimo dėl L.Matjošaitytės vadovavimo komisijai kilo, pirmiausia, dėl to, kad ji neteikė komisijai svarstyti dar praėjusios kadencijos komisijos darbo grupės atlikto tyrimo išvados, dėl „Agrokoncerno“ finansuotų renginių, kurių rėmėju buvo pristatomas koncerno savininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Ši išvada buvo parengta dar pernai birželio 14 dieną. Tačiau tuometis VRK pirmininkas jos neregistravo ir birželio 22 dieną perdavė naujai komisijos pirmininkei L.Matjošaitytei.

Pastaroji iki dabar neįtraukė išvados į VRK viešo posėdžio darbotvarkę. Opozicija įtaria, kad išvada buvo nepateikta mainais į VRK pirmininkės postą. Dėl to jie kreipėsi į prokuratūrą, o ši duomenis perdavė vertinti STT. Ši tarnyba pirmadienį pranešė tyrimo nepradėsianti. Savo ruožtu „valstiečiai“ prokurorams apskundė galimai tyrimą vilkinusius buvusios VRK narius ir buvusį komisijos pirmininką Zenoną Vaigauską.

Šia išvada baigėsi metus trukęs VRK darbo grupės tyrimas, aprėpęs ne tik serialą „Naisių vasara“, bet ir kitus renginius, kuriuos R.Karbauskis buvo pristatomas mecenatu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis su Naisių vasaros teatro trupe
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis su Naisių vasaros teatro trupe

Šiemet gruodį skundą dėl „Naisių vasaros“ serialo VRK vėl parašė prodiuseris Kristupas Krivickas. Iš pradžių buvo parengta preliminari išvada, kad seriale politinės reklamos neužfiksuota ir siūlyta plačiau situaciją tirti nuolatinei VRK darbo grupei, tiriančiai politinės reklamos ir rinkėjų papirkinėjimo klausimus.

Tačiau tuomet 15min išsiaiškino, kad dar 2016-aisiais, prieš Seimo rinkimus, VRK jau tyrė serialą „Naisių vasara“ ir to tyrimo išvada nebuvo pateikta VRK nariams bei visuomenei susipažinti.

Tuomet Seimo nariai Algirdas Sysas bei Ingrida Šimonytė pareikalavo VRK „Naisių vasarą“ tirti iš naujo.

Iš pradžių suburtai VRK darbo grupei, vykdančiai tyrimą vadovavo VRK pirmininkės Vincentas Vobolevičius, pats pripažinęs, kad padėjo rengti „valstiečių“ rinkimų programą ir turintis ryšių su „valstiečiais“ per savo įsteigtą „Laisvos visuomenės institutą“.

Atskleidus šią informaciją V.Vobolevičius iš darbo grupės vadovų pasitraukė, bet liko joje eiliniu tyrėju. Naujo vadovo ši darbo grupė, iki septynių narių praplėsta susirinkime dalyvaujant ir LVŽS atstovei VRK J.Valčiukienei, neturi.

Iš grupės darbo visai pasitraukė „valstiečių“ bei J.Valčiukienės apkaltinta esą nederama draugyste su žurnalistu Edmundu Jakilaičiu VRK narė Aistė Žilinskienė.

Dabar šioje grupėje likę dirbti trys VRK nariai ir trys sekretoriato darbuotojai. Baigti tyrimą grupė ketina iki balandžio mėnesio.

Negana to, praėjusią savaitę paaiškėjo, kad L.Matjošaitytė vienasmeniškai suformulavo atsakymą Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), nors tarnyba kreipėsi į visą komisiją.

Taip pat praėjusią savaitę 15min pranešė, kad L.Matjošaitytė „valstiečių“ į komisiją deleguotai J.Valčiukienei sudarė išskirtines sąlygas susipažinti su Liberalų sąjūdžio byla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius