Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 03

Seimo pirmininkė apie kariuomenės vado buto nuomos istoriją: „Vertinu blogai“

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, į klausimą, kaip vertina, kad kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys butą už valstybės pinigus nuomojasi iš sūnaus, atsakė: „Vertinu blogai“.

„Vertinu blogai. Istorijos apie lėšų panaudojimą, skiriant jas giminaičiams, visada kelia klausimų dėl skaidrumo“, – 15min sakė Seimo pirmininkė.

Taip pat skaitykite: Kariuomenės vadas butą už valstybės lėšas nuomojasi iš sūnaus: ką mano politikai ir ekspertai?

Jos teigimu, ar nusižengta teisės aktų ir etikos reikalavimams, turėtų vertinti atitinkamos institucijos ir Prezidentas, kaip skiriantis vadą į šias pareigas.

„Tačiau ši istorija pasitikėjimo neprideda. Savo atsakymais žurnalistui kariuomenės vadas abejonių taip pat neišsklaidė“, – pabrėžė V.Čmilytė-Nielsen.

15min antradienį skelbė, kad kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys ne rinkos kaina nuomojasi butą iš savo sūnaus, o už tai sumoka vadinamaisiais butpinigiais, kuriuos gali gauti tarnybos vietoje nuosavybės neturintys kariai.

Kaip nurodoma V.Rupšio privačių interesų deklaracijoje, butą jis nuomojasi nuo 2021 metų. Generolas teigia, kad moka sūnui už nuomą ne rinkos kainą, o perpus pigiau. Anksččiau jis drauge su sūnumi šiame bute gyveno kartu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdemaras Rupšys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdemaras Rupšys

Jis sako besinaudojantis galimybe gauti 445 eurus siekiančius butpinigius, kurią turi kiekvienas Lietuvos karys, neturintis nekilnojamojo turto vietovėje, kurioje atlieka tarnybą. V.Rupšys turi nuosavybę Ignalinos rajone.

„Aš turiu teisę gauti butpinigius, turiu teisę sudaryti sutartis, turiu teisę sudaryti sutartis su tuo, kas man palanku, tame tarpe, ir su sūnumi“, – sakė generolas.

Reaguodamas į klausimus kariuomenės vadas nesitvardė, tvirtino, kad žurnalistas užduoda kvailus klausimus, pareiškė, jog „ne ten ieškot sliekų“.

Po savaitės susitikęs su žurnalistu jis atsiprašė už „leksikoną“ ir pripažino, kad teisės aktuose, reglamentuojančiuose butpiniginių gavimą, yra spragų. V.Rupšys teigė, kad Lietuvos kariuomenė su Krašto apsaugos ministerija svarsto keisti teisės aktus taip, kad juose neliktų dviprasmybių ir būtų išvengta galimybių piktnaudžiauti.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija 15min nurodė, kad „pareigūnų sprendimai sudaryti nuomos sutartis tarnybos vietovėje yra tiesiogiai susiję su jų tarnybinėmis funkcijomis ir kompensuojami iš valstybės lėšų, todėl manytina, kad nuoma iš artimų asmenų galima tik išskirtiniais atvejais ir atsižvelgiant į pasiūlą esamoje rinkoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius