Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 21

Seimo pirmininkė ieškos išeities dėl P.Gražulio: išvis sunkiai įsivaizduoja, kur jis tiktų

Kultūros bendruomenei pareikalavus parlamentarą Petrą Gražulį šalinti iš Seimo Kultūros komiteto, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, jog šį klausimą aptars su Mišria Seimo narių grupe, kuriai jis ir priklauso. Politikė tikina sunkiai įsivaizduojanti komitetą, kur apskritai pritiktų dirbti P.Gražuliui, bet, pasak jos, jis į Seimą pateko rinkėjų valia ir tai esą dera gerbti.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Jeigu atvirai ir nuoširdžiai, aš sunkiai įsivaizduoju Seimo komitetą kuriame „tiktų“ toks politikas, kaip Petras Gražulis. Tačiau jį į Seimą išrinko rinkėjai, tai jų valia ir aš ją gerbiu, kaip kiekvieno rinkėjo valią“, – ketvirtadienį feisbuke išdėstė Seimo pirmininkė.

„Mūsų, parlamentarų valia buvo spręsti dėl P.Gražulio neliečiamybės, mes savo verdiktą pateikėme, teisinės neliečiamybės šis parlamentaras nebeturi“, – pridūrė ji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Imuniteto netekusiam P.Gražuliui STT pareiškė įtarimus dėl piktnaudžiavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis

Atliepdama į kultūros atstovų kreipimąsi, V.Čmilytė-Nielsen pabrėžė, jog dėl komitetų sudėties pirmiausia apsisprendžia Seimo frakcijos.

„Daug dėmesio sulaukė Kultūros srities atstovų kreipimasis dėl jo buvimo Kultūros komitete – ne Seimo pirmininkas turėtų nurodyti, kokiam komitetui turi ar gali priklausyti Seimo nariai. Kitu atveju mes savo parlamento negalėtume vadinti demokratiniu.

Mūsų Seime yra aiškūs ir teisingi principai – kiekvienai frakcijai pagal jos dydį priklauso kvota Seimo komitetuose. Kiekviena frakcija pati sprendžia, kurį savo narį į kokį komitetą deleguoti.

P.Gražulį į Kultūros komitetą delegavo Mišri frakcija. Tai yra jų kolegialus sprendimas, tai yra jų atsakomybės klausimas“, – dėstė Seimo pirmininkė.

Ji sutiko, kad „toks politikas nedaro garbės nei kultūrai, nei Seimui, nei Lietuvai“, bet tai esą – demokratijos kaina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Tačiau tai ne pirmas, ir, deja, turbūt ne paskutinis politikas, kurio veikla ar pareiškimai nedaro garbės mūsų šaliai. Tokia yra demokratijos kaina. Mes ją giname teisėtais būdais. O rinkėjai sprendžia, kas vertas būti Seime“, – komentavo Seimo pirmininkė.

Ji dar kartą pabrėžė, kad dėl komitetų sudėties sprendžia ne Seimo pirmininkas ar Seimo valdyba, ir pažadėjo Kultūros komiteto sudėties klausimą aptarti su Mišria Seimo narių grupe.

„Ne Seimo pirmininkas ar Seimo valdyba vertina, ar tinkamas konkretaus Seimo nario išsilavinimas, pareiškimai ir moralė kuriam nors komitetui. Tai daro Seimo frakcijos, kurios, kaip jau minėjau, deleguoja savo atstovus į tuos komitetus, kuriose gauną vietą. Tik frakcijos ir atšaukia bei keičia savo narius.

Tai nėra ir negali būti nurodymas keisti komitetų sudėtį.

Aš, kaip Seimo pirmininkė, kalbėsiu su Mišrios frakcijos atstovais dėl jų pasirinkimo. Tačiau tai nėra ir negali būti nurodymas keisti komitetų sudėtį. Kitu atveju atvertume kur kas didesnius pavojus programuojančią Pandoros skrynią, nei P.Gražulio buvimas Kultūros komitete“, – akcentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Daugiau kaip 700 skirtingų kultūros sričių atstovų kreipėsi į Seimą su reikalavimu iš Seimo Kultūros komiteto pašalinti P.Gražulį.

Pasak kreipimosi autorių, politikas stokoja kompetencijos ir nėra tinkamas jiems atstovauti.

Pats P.Gražulis su priekaištais nesutinka, kreipimąsi vadina konservatorių arba jiems prijaučiančių asmenų akcija ir tikina, jog savo noru iš komiteto nesitrauks.

„Aš spaudimui nepasiduosiu <...>. Pats nebūsiu kaip kamuolys spardomas, jeigu nori, tegul paima nutarimo projektu išmeta, įrašo į kitą komitetą“, – ketvirtadienį 15min komentavo politikas.

Seimo Kultūros komitetas ketvirtadienį taip pat pranešė kreipęsis į Mišrią Seimo narių grupę bei Etikos ir procedūrų komisiją, kad kultūros bendruomenės reikalavimas būtų įvertintas, o P.Gražulis – perkeltas į kitą Seimo komitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius